Van Haber

Van’ın Erciş İlçesinde ne oluyor? konu meclis gündeminde

Erciş Kaymakamlığı’nın karayollarına ait yollardan sökülen asfalt malzemesini belediyeye vermek yerine çöpe döktüğü iddiası Türkiye Büyük Millet Meclisinde soru önergesi olarak Bakan Ali Yerlikaya’ya soruldu.

Erciş Kaymakamlığı’nın karayollarına ait yollardan sökülen asfalt malzemesini belediyeye vermek yerine çöpe döktüğü iddiası Türkiye Büyük Millet Meclisinde soru önergesi olarak Bakan Ali Yerlikaya’ya soruldu.

İddiaya göre DEM Parti yönetimindeki Van’ın Erciş Belediyesi, karayolları sorumluluk alanında bulunan yollardan sökülen asfalt malzemesinin belediyeye verilmesi için kaymakamlığa başvurdu. Verilecek asfalt malzemesinin, belediyenin yapacağı yollarda kullanılacağı belirtildi. Yetkililer, taleplerine yanıt verilmediğini aktardı. İlçe kaymakamlığının malzemelerin bir kısmını çöpe, diğer bölümünü ise Adilcevaz Belediyesi'ne verdiğini aktarıldı.

Van Milletvekili Gülderen Varli son zamanlarda gündemi meşgul eden iddiayı meclise gündemine taşıdı. Varli, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soru önergesi sunarak sorunun biran önce çözülmesi gerektiğini ve devlet malına zarar veren kişilere yönelik cezai yaptırımların yapılması gerektiğini belirtti.  

ASFALT MALZEMESİ ÇÖPE MI ATILDI?

Van Milletvekili  Gülderen Varli soru önergesinde, “Seçim bölgem Van’da 31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Erciş Belediyesi’ni yüzde 50,81 oy oranıyla kazanmıştır. Basına yansıyan haberlere göre; Erciş Belediyesi karayolları sorumluluk alanında bulunan yollardan sökülen asfalt malzemesinin belediyeye verilmesi için kaymakamlığa başvurduğu ve verilecek asfalt malzemesinin, belediyenin yapacağı yollarda kullanılacağı bilgisi yer almıştır. Erciş Belediyesi’nin başvuru yazısında, “Karayolları tarafından Erciş-Adilcevaz yol güzergâhında trimerle yapılan asfalt yol kazı çalışmalarında çıkarılan agrega malzemenin, belediyemizce ilçemizdeki yolların hizmet çalışmalarında kullanılmak üzere alınması için gerekli müsaadenin verilmesini talep ederiz” yazısına ilçe kaymakamlığı tarafından Erciş belediyesine yanıt verilmediği, sökülen asfalt malzemelerinin bir bölümünün çöpe, diğer bölümünün ise Adilcevaz Belediyesi’ne verildiği açıklanmıştır” dedi.

“İDDİALAR İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ”

Varli önergede, “Bu bağlamda; Erciş halkına hizmet götürmek ve Erciş’in yol sorunlarına çözüm bulmak için Belediyenin verdiği dilekçeye Erciş kaymakamlığının cevap vermemesi bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi? Yaşanan bu olaya dair başlatılan bir soruşturma var mıdır? Kaymakamlıkların halkın sorunlarını çözümsüz bırakan kararlarına karşı bakanlığınıza yapılan herhangi bir başvuru var mıdır?  Halkın sorunlarına çözüm bulmak ve sorunları çözmek yerine yerel yönetimlerin çalışmalarını, yetkili kurumların sorumluluktan kaçarak süreci aksatmasıyla varılmak istenen nedir? Bu aksatma süreçlerinin gerekçeleri nelerdir?  Uygulamaya konulan tasarruf tedbirleri göz önüne alındığında tekrar kullanılabilecek durumda olan asfalt malzemesinin çöpe atıldığı iddiası doğru mu? Doğru ise bunun gerekçesi nedir? Kayyım tarafından 8 yıl yönetilen ilçede yapılmayan yollara çözüm bulan yerel yönetimlere güçlük çıkartarak ilçe halkını kış aylarında yol sorunları ile baş başa bırakan Erciş Kaymakamlığının asfaltın bir bölümünü çöpe atmasının gerekçesi nedir?  Halkın mağdur olmasına sebebiyet verilen bu tür yaklaşımlara dair bakanlığınız tarafından atılan adımlar var mı? Var ise bunlar nelerdir” sorularını yöneltti.