Van Haber

Van’ın otopark ve trafik sorunu çileye dönüştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre, Van’da trafiğe kayıtlı araç sayısı her ay artmaya devam ediyor.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre, Van’da trafiğe kayıtlı araç sayısı her ay artmaya devam ediyor. Araç sayısındaki bu artışla birlikte şehirdeki trafik sorunları da giderek büyüyor. Yıllardır tamamlanamayan çevre yolu ve alternatif yolların eksikliği, Van halkı için ciddi mağduriyetlere yol açıyor.

Özellikle yeni ve eski yapıların hiçbirinde garaj bulunmaması, vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bu durum, şehirdeki otopark ve trafik sıkıntılarını daha da artırıyor. Van’da alternatif yol çözümlerinin hayata geçirilmemesi ve şehir planlamasında otopark ihtiyacının göz ardı edilmesi, trafiği her geçen gün daha da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor.

Van’ın en yoğun caddeleri olan Cumhuriyet, Kazım Karabekir, İkinisan, Sıhke ve İskele caddelerinde bilinçsiz şekilde park edilen araçlar yüzünden trafik sık sık kilitleniyor. Korna sesleri adeta birbirini takip ederken, yaşanan tartışmalar zaman zaman kavgaya dönüşüyor. Van'da uzun süredir gündemde olmasına rağmen, trafik sorununa hala kalıcı bir çözüm bulunamamış durumda. Üstelik çift sıra park yapan sürücüler, kentin en işlek caddelerinde uzun araç kuyruklarına neden olarak trafiği daha da kilitliyor.

Vanlılar, trafik sıkışıklığının yanı sıra, cadde ve sokaklara yapılan çift sıra parkların yarattığı sıkıntılardan şikayetçi. Özellikle iş giriş ve çıkış saatlerinde, çift sıra park eden araçlar yüzünden trafik akışının engellendiği ve yolların daraldığı gözlemleniyor. Bu durum, hem sürücülerin hem de yayaların günlük yaşamını olumsuz etkiliyor. Yıllardır gündeme getirilen alt ve üst geçitlerin, kapalı ve açık otoparkların yapılmaması ve alternatif yolların açılmaması, şehirdeki trafik sorununu adeta bir çileye dönüştürüyor. Her geçen gün büyüyen bu soruna bir de kazalara davetiye çıkaran 'çift sıra park' eklenince, trafik tamamen içinden çıkılmaz bir hale geliyor.

BELEDİYE VE EMNİYET KAYITSIZ!

Hemen her gün hatalı araç parkları nedeniyle yaşanan tartışmalar devam ederken yetkililerin olaya kayıtsız kalması tepki çekiyor. Özellikle Cumhuriyet ve Maraş Caddelerinde iki aracın yan yana geçmesi imkansız bir hal aldı. Ancak yaşanan sorunlar ne Büyükşehir Belediyesi ne de emniyet ekipleri tarafından dikkate alınmıyor.

PARKOMAT, PARK SORUNUNU KALICI HALE GETİRDİ

Van’ın park sorununu ortadan kaldırmak üzere getirilen parkomat sistemi ise aradan geçen yıllara rağmen park sorununu bitirmek yerine kalıcı hale getirdi. İşlek caddelerinde uygulanan parkomat sistemi nedeniyle trafik akışı tek şeride inerken tahsilat esnasında ise uzun araç kuyruklarının oluşmasından dolayı sürücüler dakikalarca araçlarında beklemek zorunda kalıyor. Çileden çıkaran trafik sıkışıklığının gittikçe arttığını ve çift sıra parkların yarattığı zorlukların günlük yaşamı olumsuz etkilediğini belirten vatandaşlar, trafik sorununun çözümü için yetkililerin çözüm üretmesi gerektiğini vurguluyor.

VAN’DA OTOPARK SORUNU ÇOK CİDDİ BİR BOYUTTA

Ziraat Mühendisi ve Esnaf Özkan Işık, "Van’da otopark sorunu çok ciddi bir boyutta. Şu anda bunun sıkıntısını çekiyoruz ve şehir planlama hatalarının etkilerini net bir şekilde yaşıyoruz. Alternatif otoparklar sorunu çözebilir mi? Kısmen evet, ama Van’ın asıl ihtiyacı kapsamlı bir şehir planlaması. Şehir planlaması düzgün yapıldığında otopark sorunu da çözülecek ve alternatif yollar da açılacaktır. Örneğin, şu anda Suvaroğlu, Maraş ve Cumhuriyet Caddeleri yoğun trafiğe sahip ve bu caddelere alternatif yolların açılması gerekiyor. Sebze Hali Yolu'nun açılması, Kurumbaş tarafında zemin altı katlı otoparkların yapılması gibi projeler bu sorunu çözebilir. Ayrıca, raylı sistem gibi alternatif ulaşım çözümleri de düşünülmeli. Örneğin Beşyol Meydanı’nda gömme otopark yapılıp üstüne park alanı inşa edilebilir. Eski Devlet Hastanesi Yolu ve Ahmedi Xani Parkı gibi alanlar da bu amaçla değerlendirilebilir. Ancak, şehirde yapılan bazı mühendislik hataları büyük mali kayıplara yol açtı. Çöplü Otopark'ta yapılan hatalar nedeniyle ciddi zararlar meydana geldi ve bu durum, merkezi alanlarda doğru çözümler bulmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi.

“KATLI OTOPARK ŞART”

Van’a çok katlı otopark yapılması gerektiğini söyleyen Cemal Mengeneci, "Van’da park sorunu var ama bundan daha büyük bir sorun işsizlik. Yine de birkaç büyük otopark yapılırsa, trafik sorunu da büyük ölçüde çözülür. Şu an insanlar araçlarını gelişi güzel yolun ortasına bırakıyor ve bu çirkin bir görüntüye neden oluyor. Otopark yapılması, trafik sıkışıklığını da ortadan kaldırabilir” diye konuştu.

“OTOPARKLARIN OLMAMASI TRAFİĞİ CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLİYOR”

Metin Koçak isimli vatandaş ise, "Van’da özellikle altyapı eksikliklerinden kaynaklanan park sorunları var. Kapalı otoparkların olmaması trafiği ciddi şekilde etkiliyor, özellikle mesai bitimlerinde trafik kilitleniyor. Halk bu durumdan çok mağdur. Ayrıca otopark eksikliği nedeniyle hırsızlık vakaları da artıyor. Van halkı için bu sorunun bir an önce çözülmesi büyük bir yarar sağlayacaktır" şeklinde konuştu