Van Milletvekili Mahmut Dindar, hastanelerdeki tıbbi cihazların yetersizliği, sıra gelmeyen randevu sıkıntısı, kanserle mücadelede erken tanı çalışmaları gibi kentte yaşanan sağlık sorununu TBMM’ye taşıdı.
Van’ın başta gelen önemli sorunların başında hastane yetersizliği geliyor. Kente özel hastanelerin yetersiz olması, devlet hastanelerin var olan yoğunlukla nedeniyle bazen yetersiz olması birçok noktada sıkıntı yaratıyor. Van Milletvekili Mahmut Dindar, Van’ın sağlık sorunu TBMM’ye taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması için TBMM’ye sunulan soru önergesinde kente bulunan sağlık çalışanları ile doktor sayısının ne kadar olduğu, yanı sıra kentte yoğun olarak görülen kanserle mücadele erken tanı çalışması olup olmadığı, randevularda yaşanan yoğunluk ve buna bağlı olarak ortaya çıkan mağduriyetler soruldu. İşte Dindar’ın TBMM’ye sunduğu soru önergesi;
1)Mevcut durumda Van'da tüm branşlarda görevli doktor sayısı kaçtır? Doktorlar içerisinde görev süresi 5 yılın üzerinde olan doktor oranı nedir? Uzman doktor oranı nedir? Aile Hekimi sayısı nedir?
2)Son 10 yılda Van'da çalışmaya başlayan doktorların ortalama çalışma süreleri ne kadardır?
3)Van'da çalışan doktorların çoğunun göreve yeni başlayan pratisyen hekimler olma nedeni nedir? Bu durumun neden olabileceği riskler üzerine bir araştırmanız mevcut mudur?
4)Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinde toplam kaç personel bulunmaktadır? Burada çalışan sağlık emekçilerinin unvan ve statülerine göre dağılımı nedir? Çalışan personelin sorunlarına ilişkin Bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur?
5)2010-2023 yılları arasında Van'da, hastalığı yanlış veya geç teşhis edildiği, hastaneye geç getirildiği, hastanede yeterli müdahale ekipman veya kadrosu olmadığı için yaşamını yitiren, engelli kalan veya iyileşemeyen kişi sayısına ilişkin bir incelemeniz mevcut mudur? veya geç teşhis ve tanılama yapmasını önlemek amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır? daha doğru yapılabilmesi amacıyla hangi tıbbi cihaz alımları ve kadro desteği planlanmaktadır?
8) Hasta olup tedavi için Van dışına periyodik bir şekilde gitmek zorunda kalan yurttaş sayısı kaçtır? Bu yurttaşlara sunulan destekler nelerdir?
9) Daha iyi çalışma, geçim ve yaşam koşullarını tercih ettiği için Van'da çalışmayı bırakıp il ve ülke dışına giden doktor sayısı yıllar itibariyle nasıl bir eğilim göstermiştir? Doktorların yerelde çalışmasını teşvik etmek amacıyla hangi tedbirleri alacaksınız?
10) Van'da gebelik sürecinde kadın ve çocuk ölümlerinin önlenmesi amacıyla yürütülen koruyucu sağlık hizmetleri nelerdir?
11) Van'da yaşlı ve engelli hastalara yönelik sunu sağlık hizmetleri nelerdir?
12) Van'da kanser hastalıklarının erken tanısı için yürütülen koruyucu sağlık hizmetleri nelerdir? Mevcut durumda kanser hastası olan kişi sayısı kaçtır? Söz konusu hastaların onkolojik kontrollerin sağlanması
13) Van genelinde kanser hastalarının onkolojik tanı, tetkik ve kontrolleri için var olan kadro, teçhizat ve
14) Van'da online altyapı yetersizlikleri nedeniyle yurttaşların randevu alması için planlanan alternatifler nelerdir?
15) Van genelindeki hastanelerin hizmet gruplarına göre dağılımı nedir? A sınıfı hizmet veremeyen hastane sayısı kaçtır?