Van Haber

Van’ın tanıtılamayan günleri son erdi

Van Dernekler Federasyonu (VANFED) tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen “Van Tanıtım Günleri” tanıtılamayan günlere dönüştü.

Abone Ol

Van Dernekler Federasyonu (VANFED) tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen “Van Tanıtım Günleri” tanıtılamayan günlere dönüştü. Yeni Doğu Gazetesi olarak İstanbul’daki tanıtım günlerini sizler için kaleme aldık.

İstanbul’da en çok yaşayan kentler arasında yer alan Van, 263 bin 921 kişi ile beşinci sırada bulunuyor. Şehirlerin kalkınması, gelişmesi ve tanıtımı için olmazsa olmaz olan İstanbul, bu anlamda tam merkez. Bunu bilen, gören ve fırsata dönüştüren şehriler her yıl İstanbul’da tanıtım günleri düzenliyor. Özellikle Ordu, Trabzon gibi Karadeniz kentlerinin gerçekleştirdiği tanıtım günlerini son 3 yıldır Van Dernekler Federasyonu hayata geçiriyor. Önemli bir etkinlik olan Tanıtım Günleri'nin bu yıl 3’üncüsü İstanbul Yenikapı Etkinlik alanında gerçekleştirildi ancak, eksikler ve yetersiz destek nedeniyle tanıtılamayan bir hal aldı. Açılışından son güne kadar yapılan etkinlikler her alanda eleştirildi. Tanıtım günlerindeki gözlemleri, yapılanları ve yapılmayanları sizler için kaleme aldık. İşte Van’ın tanıtılamayan günlerinden geriye kalanlar...

YAĞIZ VE EKİBİ BAŞARDI

Yıllar önce birçok federasyon tarafından Van Tanıtım Günleri yapılması adına çalışmalar ve girişimler yapılan etkinlik Van Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Fatih Yağız ve ekibinin girişimleriyle 3 yıl önce yapılmaya başlandı. Bir çok şehrin gerçekleştirdiği etkinlikte Van'ın da yer alması önemli bir girişim sonucu yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de katlılarıyla yapılan etkinlik, yine Vanlıların uzak durması, desteklememesi ve sahiplenmemesi nedeniyle resmen yok olmakla karşı karşıya.

AÇILIŞ 2 SAAT SÜRDÜ

10 Ekim’de başlayan 13 Ekim’de sona eren Tanıtım Günleri’nin açılışına Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Van’ın 12 ilçe belediye eş başkanları (Tuşba hariç), Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Vanlı Seyithan İzsiz, Van TSO Başkanı Necdet Takva ve Yönetimi, Van TB Başkanı Nayif Süer ve Yönetimi, Vanspor Başkanı Erol Temel gibi çok sayıda siyasetçi, bürokrat, meslek odası, STK, federasyon, dernek ve davetli katılım sağladı.

TSO, TB VE VANSPOR’A KONUŞMA VERİLMEDİ

Yaklaşık 2 saat süren açılışta İstanbul’daki Van Federasyon Başkanları, Büyükşehir Belediye Eş Başkanları, Esenyurt Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilisi konuşma yaptı. 10 kişinin konuştuğu programda Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer ve Vanspor Başkanı Erol Temel’e konuşma verilmedi. 3 İsmin özellikle Necdet Takva’nın konuşmaması hem dikkatlerden kaçmadı hem de tepki çekti. Tepki çok fazla dillendirilmese de özelden yapılan görüşmelerde konu dile getirildi ve Federasyon Başkanı Mehmet Fatih Yağız’a aktarıldı.

ZİYARETÇİ EKSİKLİĞİ

Tanıtım Günlerinin en dikkat çeken ve eleştirilen noktası ziyaretçi sayısı oldu. 3 gün boyunca alandaki ziyaretçi sayısının oldukça az olması gözlerden kaçmadı. 16 milyonu aşkın nüfusun olduğu İstanbul’da tanıtım günlerine katılımın az olmasıyla ilgili önümüzdeki yıl nasıl bir çalışma yapılacağı merak konusu oldu. Etkinliği son günü 3 günden daha fazla kişi ziyaret etti. Pazar günü yoğunluğu oluştuğu alanda bu kez de farklı sorunlar ve konuşuldu, gündeme geldi. Van Tanıtım Günleri’ne stantlı katılım sağlayan kurumlar ile İstanbul’da bulunan Vanlılar birbirini ziyaret etmekten öteye gidemedi.

YÖRESEL ÜRÜNLER YOK!

Gelen ziyaretçilerin ve katılımcıların dikkat çektiği önemli nokta yöresel ürünler oldu. Tanıtım stantlarının yanı sıra etkinlik alanında bulunan ve yöresel ürünlerin satışının yapıldığı alanda Van ürünleri yer almadı. Birkaç stantta yer alan otlu peynirin yanı sıra Van’ın yöresel ürünleri bulunmadı. Bu da hem ziyarete hem alışverişe gelenler tarafından eleştirildi. Ayrıca satış alanın dışında kurulan yemek stantlarında da yöresel yemekler yer almadı. Erzurum’un cağ kebabı, Adana’nın şırdanı gibi önemli lezzetler alanda yer alırken Van Keledoşu, Kavurma, Kaburga, Sengeser, Ayran Aşı, Erişte Aşı, Helise, Van Pastası, Acem Köfte gibi lezzetler yer almadı. Gelen ziyaretçiler ve stantlar döner gibi aperatif yemekler yedi, yemek zorunda kaldı.

ÖNEMLİ İSİMLER SAHNE ALDI

Xero Ebas, Mikail Aslan ve Tara Mamedova gibi ünlü sanatçıların sahne aldığı etkinlikte dinleyiciler keyif aldı. Ancak hem organizasyon yetersizliği nedeniyle ünlü isimler neye uğradığını şaşırdı hem de dinleyici sayısı oldukça az oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda gerçekleşen konserler her ne kadar güzel olsa da yine organizasyon ve dinleyici sayısı gözlerden kaçmadı.

VANLI VEKİLLER NEREDE?

Katılımcıların, gelenlerin ve gidenlerin aklındaki tek soru “Vanlı vekiller nerede?” sorusu oldu. Açılışta yer alan DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ve etkinliğin 3’üncü günü akşam saatlerinde stantları ziyaret eden Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün dışında katılım sağlayan vekil olmadı. 8 Vekillin bulunduğu Van’da, İstanbul tanıtım günlerine 2 vekilin katılması eleştirildi. Peki; Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Gülderen Varli, Kayhan Türkmenoğlu, Mahmut Dindar, Sinan Çiftyürek ve Zülküf Uçar neden tanıtım günlerine katılmadı? Van’ın tanıtımı için büyük önem taşıyan bu etkinlik neden Vanlı vekillerin dikkatini çekmedi? Soruların cevabını Vanlı vekillerin vermesi merak konusu oldu.

Sonuç itibariyle; Van’ın tanıtımı için yapılan Van Tanıtım Günleri, Van’ın Tanıtılamayan Günleri’ne dönüştü. Van Dernekler Federasyonu başta olmak üzere İstanbul’da bulunan Van federasyonlarının nasıl bir reaksiyon göstereceği, önümüzdeki yıl nasıl planlama yapacağı şimdiden düşündürüyor. Van Haberleri