Vanlı iş insanı Feridun Irak, Türkiye'deki kamu personel sayısındaki artışa dikkat çekerek, kamu kurumlarının verimliliği ve liyakat sistemi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Irak, 2003 yılı ile 2024 yılı arasındaki nüfus ve kamu personel sayısını karşılaştırarak, son 20 yılda kamu personeli sayısındaki dramatik artışın üzerinde durdu.

20 Yılda Kamu Personel Sayısı 2,5 Kat Arttı

Irak, 2003 yılında Türkiye nüfusunun 67 milyon olduğunu ve kamu personeli sayısının 2 milyon 175 bin olduğunu belirtti. 2024 yılına geldiğimizde ise nüfusun 85 milyona ulaştığını, kamu personeli sayısının ise 5 milyon 265 bin olduğunu ifade etti. Irak, "20 yıl içinde nüfusumuz yaklaşık %25 artarken, kamu personel sayısı ise 2,5 katına çıkmış durumda. Bu ciddi bir dengesizlik gösteriyor," dedi.

Van'daki '32 Viraj' tarih olacak Van'daki '32 Viraj' tarih olacak

İş insanı, kamu personel sayısındaki bu artışın büyük ölçüde torpille atanan kişilere dayandığını ve bu kişilerin verimlilikten uzak, görevlerini etkin bir şekilde yerine getirmediğini savundu. Irak, “Kamu personelinin çoğu, maalesef torpille atanmış ve işini hakkıyla yapmayan kişilerden oluşuyor. Bu insanlar, deyim yerindeyse, maaşlarını almak dışında bir katkı sağlamayan 'ATM memurları' haline gelmiş durumda, kamu kurumlarının verimliliğinin düştüğünü ve liyakat sisteminin zedelendiğini belirterek, bu durumun ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi. "Kamu kurumlarındaki bu şişkinlik, ülke kaynaklarının verimli kullanılmasını engelliyor. Liyakat esaslı atamaların yerini torpilin alması, hem halkın güvenini sarsıyor hem de kamu hizmetlerinin kalitesini düşürüyor," dedi.

Feridun Irak, bu sorunun çözülmesi için liyakat sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. "Kamu kurumlarında atamalar, yalnızca yetkinlik ve liyakat esasına dayanmalı. Torpil ve kayırmacılık sona ermeli. Böylelikle, hem kamu hizmetleri daha verimli hale gelir hem de vatandaşların devlete olan güveni artar," ifadelerini kullandı.

Muhabir: Kamuran Demir