Siyaset

Vanlılar vekilini ne tanıyor nede ulaşabiliyor!

Seçim sürecinde kapı kapı gezerek seçmenden oy isteyen milletvekilleri, seçim sonrası telefonlarına dahi çıkmıyor. Van halkı adına mecliste bulunan 8 milletvekilinin çoğu vatandaşlar tarafından tanınmazken, Van’ın kronikleşmiş sorunları için yapılan konuşmalar ve verilen soru önergelerini Yeni Doğu Gazetesi olarak derledik.

Abone Ol

Türkiye’nin 16. büyük kenti ve bölgenin lokomotif şehirlerinden biri olan Vanı son seçimlerde 8 milletvekili ile temsil ediliyor. 2014 yılında büyükşehir statüsüne kavuşan ve 13 ilçe belediyesi ile geniş bir yönetim ağına sahip olan Van’da, halk ve siyasiler arasında kurulması gereken bağ bir türlü sağlanamıyor.

1 milyonu aşkın nüfusu ile mecliste diğer kentlere oranla yüksek bir temsil oranına sahip olan Van’da, son seçimlerde de ağırlıklı olarak DEM Partili isimlerin bulunduğu bir vekil dağılımı ortaya çıktı. Ancak halk, vekillerin seçim sürecindeki vaatlerinin yerine getirilmediği ve halktan kopuk bir yönetim sergilendiği görüşünde birleşiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde son seçimlerden bu yana bazı vekillerden Van ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadığı gözlemlenirken sorunlarla ilgili konuşmalar ve soru önergelerinde DEM Partili Vekillerin ağırlıklı olduğu görüldü. Meclis’te Van adına çalışmalar yetersiz kalırken aynı zamanda vatandaşlarda vekilini tanımıyor, ya da tanıdığı vekillerde aramalara dönüş ve cevap vermiyor. Seçmenin oyuyla meclis yolunu tutan bazı vekiller ahde vefayı unutuyor.

“VAN’IN BİRÇOK VEKİLİNİ TANIMIYORUM”

Van milletvekillerinin çoğunu tanımadıklarını ve tanınan isimlerinde ulaşılmadığını söyleyen vatandaşlar, seçimden seçime de kapılarının artık çalınmamasını istedi. Yeni Doğu Gazetesine konuşan Emin Şeker isimli bir seçmen, “Van’ın birçok vekilini tanımıyorum, genel olarak çoğunu tanımıyorum tanıdığımız bir iki isim var ama onlara da ulaşmak, cumhurbaşkanına ulaşmaktan daha zor. Bu halkın oyuyla Van’ı temsil etmek için meclise gönderilen vekiller daha sonra oy aldığı yeri unutuyor. Bir lobimiz yok, Van adına bir hizmet yapan yok, güzelim şehir köye dönmüş, bir sonra ki seçimi düşünen yok, sebebi ise biz seçmenleriz, iki renk arasında tıkanıp kaldık ve buda hizmet yapılmasının önüne geçiyor, nasıl olsa seçileceğiz mantığı” dedi.

“NE ULAŞABİLİYOR, NEDE TANIYORUZ”

Van’da seçilen milletvekillerinin kente katkısı olmadığını söyleyen vatandaşlardan Faik Turgut, “Yıllardır Van’da yaşıyorum, seçim dışında kapımızı çalan vekil göremedim, Van adına bir çalışma yapan vekilde göremedim, AK Partili vekiller Valilik projeleriyle kendilerini gösteriyor, DEM Partili vekiller de konuşsa bile bir çalışma yapılmıyor. Van’ın hakkı bu değil, istihdam yok, işsizlik çok, çalışma yok, batı ile aramızda her anlamda uçurumlar var. Büyükşehir’de yaşıyoruz ama sadece adı büyükşehir. 2014 yılından bu yana büyükşehiriz o günden bu yana sadece değişen bir şey söyleyebilir misiniz yok, bir tünel yapıldı oda yine onların girişimiyle olan bir şey değil, onlardan önce başlayan bir proje. Vekillere ne ulaşabiliyoruz, nede tanıyoruz” diye konuştu.

"SORUNLAR YERİNDE SAYIYOR AMA 8 VEKİLİMİZ VAR"

Van adına çalışma yapılmayınca vekillerde tanınmıyor diyen Neslihan Oğuzoğlu, “Milletvekillerini tanımıyorum, tanımak isterdim, falan milletvekili bu yolu yapmış, bu treni getirmiş, bu üstgeçidi yapmış, bu tüneli yapmış gibi hizmet haberleri olmayınca onlarda tanınmıyor. Şu an sadece mecliste oturup el kaldırıp indiriyorlar, tek görevleri bu. Van’a yetkili biri geldiğinde onlarla gelip giderler. Bahçesaray’da onca can kaybettik tünel yapıldı mı hayır, uçak sorunumuz var çözüldü mü hayır, hatta bir vekil buna karşı bize uçak sorunu yaşandığı bilgisi verilmedi demişti, aylarca sosyal medyanın bile gündeminden düşmeyen sorun vekile ulaşmamış. Van’ın bir stadyumu yok, turizm treni Van’a gelmiyor, istihdam alanları oluşturulmuyor, işsizlik her geçen gün artıyor, altyapı sorunumuz asırlardır sürüyor ve sürecek. Ulaşım sorunumuz yerinde sayıyor, öğrenciler bu soğukta araç bekliyor, hastalar araç beklerken daha çok hasta oluyor, bu sorunlara yönelik hangi partinin hangi vekili bir çözüm arayışına girmiş. Batı illeri kadar olamıyoruz. Bitlis kadar olamıyoruz. Kars kadar olamıyoruz ama 8 milletvekilimiz var, dokunulmaz, dolgun maaşlı, hayatın tüm güzel şeylerinden yararlanabilen. Vekil olmak bu değil, böyle biri beni temsil edemez. Torpillerin adam kayırmaların, haksızlık adaletsizliklerin olduğu bir yerde o vekilin tanınması sadece çıkarı olan insanlar için vardır o zaman, neyse ki bir çıkarımız yok, bir hizmette yok, ulaşacak bir telefonda yok o sebeple tanımıyorum” şeklinde konuştu.

Vatandaşların tanımadığı ya da tanıdığı halde telefonlarına bile cevap vermeyen Van Milletvekillerinin meclis karnesi ne durumda? Hangi vekil kaç önerge sundu? Hangi vekil hangi sorunu çözdü? Yeni Doğu Gazetesi olarak 8 milletvekilinin karnesini toparladık…

BURHAN KAYATÜRK- 28. DÖNEM VAN MİLLETVEKİLİ

TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Türkiye- Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Üyesi. Eğitim ve Mesleki Hayat: Elektrik-Elektronik Mühendisi, İş İnsanı. Lahor Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu. İşletme ve Uluslararası İlişkiler alanlarında iki yüksek lisans yaptı. Pakistan, Hindistan, Nepal ve Afganistan’da mühendislik, bölge ve proje müdürlüğü görevlerinde bulundu. Türkiye’de birçok uluslararası firmada danışmanlık ve üst düzey yöneticilik yaptı.

Siyasi ve Sosyal Faaliyetler:

AK Parti Ankara İl Teşkilatı Kurucusu. AK Parti Siyaset Akademisi’nin kurucusu ve başkanı. Türkiye-Pakistan Dostluk ve Kültür Derneği Başkanlığı ve Türkiye Mühendisler Birliği Onur Kurulu Başkanlığı yaptı. Pakistan Parlamentosu tarafından “Devlet Nişanı”na layık görüldü. Dönemde Ankara, 24, 25 ve 26. Dönemlerde Van Milletvekili seçildi. TBMM Dışişleri, AKPM, AB Uyum Komisyonu, Türkiye-AB KPK ile AK Parti Grup Yönetimi üyeliklerinde bulundu. APA Türk Grubu ve Türkiye-Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı yaptı. AK Parti’nin 7. Olağan Büyük Kongresi’nde MKYK Üyesi seçildi. Dış İlişkiler ve Ekonomi İşleri Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüttü. İyi düzeyde yedi dil bilen Kayatürk, evli ve üç çocuk babasıdır.

YASAMA FAALİYETLERİ

İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri- 0

İmzası Bulunan Kanun Teklifleri-0

Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Genel Görüşme Önergeleri-0

İmzası Bulunan Genel Görüşme Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İmzası Bulunan Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırması Önergeleri-0

İmzası Bulunan Meclis Araştırması Önergeleri-2

Genel Kurul Konuşmaları-3

Komisyon Konuşmaları-12

28. DÖNEM VAN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT

Van / Gevaş – 1982, Salih, Naime. Coğrafya Öğretmeni-Eğitimci; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölümü lisans ve yüksek lisans, Anadolu Üniversitesi Adalet Bölümü ön lisans mezunudur. Van’ın Çatak ve Edremit ilçelerinde öğretmenlik yaptı. 2008 yılında Eğitim-Sen Çatak İlçe Temsilciliği ve 2014 – 2017 yılları arasında Eğitim-Sen Van Şubesi Eş Başkanlığı görevlerinde bulundu. Van’da Halkların Demokratik Partisinde kadın çalışmaları başta olmak üzere siyasi faaliyetlerini sürdürdü. Çok iyi düzeyde Kürtçe (Kurmancca) bilen Kaçmaz Sayyiğit, evli ve 1 çocuk annesidir.

YASAMA FAALİYETLERİ

İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri-5

İmzası Bulunan Kanun Teklifleri-6

Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergeleri-101

İlk İmza Sahibi Olduğu Genel Görüşme Önergeleri-0

İmzası Bulunan Genel Görüşme Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İmzası Bulunan Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırması Önergeleri-21

İmzası Bulunan Meclis Araştırması Önergeleri-164

Genel Kurul Konuşmaları-42

Komisyon Konuşmaları-63

GÜLDEREN VARLİ-28. DÖNEM VAN MİLLETVEKİLİ

Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi- Van – 1982, Nuri, Hanım. Siyasetçi; Muhasebe alanındaki eğitimini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine bağlı Erciş Meslek Yüksekokulunda tamamladı. Erciş Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

YASAMA FAALİYETLERİ

İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri-2

İmzası Bulunan Kanun Teklifleri-3

Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergeleri-99

İlk İmza Sahibi Olduğu Genel Görüşme Önergeleri-0

İmzası Bulunan Genel Görüşme Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İmzası Bulunan Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırması Önergeleri-12

İmzası Bulunan Meclis Araştırması Önergeleri-161

Genel Kurul Konuşmaları-7

Komisyon Konuşmaları-1

KAYHAN TÜRKMENOĞLU- 28. DÖNEM VAN MİLLETVEKİLİ

Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi

(10/ 5,6,8,22,58) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu Üyesi Van – 1962,  Niyazi,  Firdes.  İş İnsanı; İlk ve ortaöğrenimini Van’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. İşletme Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Ticaret hayatının yanı sıra birçok sivil toplum örgütünde kuruculuk ve yöneticilik yaptı. 1996’da Vanspor’un 1. Ligde mücadele ettiği yıllarda yönetici olarak görev aldı. “Avrupa Kapısında Doğu Anadolu Gerçeği” adlı bir kitabı yayımlandı. 1998-2001 yılları arasında Van Ticaret Odası Başkanlığı görevini yürüttü. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 1999–2007 yılları arasında Van Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Meclis Başkan Vekili olarak görev yaptı. 23. Dönemde Van Milletvekili seçildi. 2017-2023 yılları arasında AK PARTİ Van İl Başkanlığı yaptı. Orta düzeyde İngilizce bilen Türkmenoğlu, evlidir.

YASAMA FAALİYETLERİ

İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri-0

İmzası Bulunan Kanun Teklifleri-15

Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Genel Görüşme Önergeleri-1

İmzası Bulunan Genel Görüşme Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İmzası Bulunan Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırması Önergeleri-0

İmzası Bulunan Meclis Araştırması Önergeleri-0

Genel Kurul Konuşmaları-5

Komisyon Konuşmaları-2

MAHMUT DİNDAR- 28. DÖNEM VAN MİLLETVEKİLİ

Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi, Van / Gevaş – 1964, Osman, Mecbure. Emekli; İlk, orta ve lise öğrenimini Van’da tamamladı. 1989’da Erciş Şeker Fabrikasında işe başladı. Üç dönem Şeker-İş Sendikasının yönetiminde görev aldı. 2015 yılında emekli oldu. TBMM KİT Komisyonu üyesidir. Çok iyi düzeyde Kürtçe bilen Dindar, evli ve 6 çocuk babasıdır.

YASAMA FAALİYETLERİ

İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri-2

İmzası Bulunan Kanun Teklifleri-3

Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergeleri-83

İlk İmza Sahibi Olduğu Genel Görüşme Önergeleri-1

İmzası Bulunan Genel Görüşme Önergeleri-1

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İmzası Bulunan Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırması Önergeleri-13

İmzası Bulunan Meclis Araştırması Önergeleri-243

Genel Kurul Konuşmaları-20

Komisyon Konuşmaları-5

PERVİN BULDAN- 28. DÖNEM VAN MİLLETVEKİLİ

Hakkâri – 1967, Halis, Lütfiye. Siyasetçi; Lise mezunudur. Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanlığı görevinde bulundu. 2005 yılında Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Halkların Demokratik Partisi ve Demokratik Halk Partisinde Merkez Yürütme Kurulunda görev aldı. Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanlığı görevini yürüttü. 23 ve  24.  Dönemlerde Iğdır, 25 ve 26. Dönemlerde İstanbul Milletvekili seçildi. 23. Dönemde TBMM Çevre Komisyonu Üyeliği yaptı. 24 ve 25. Dönemlerde Halkların Demokratik Partisi Grup Başkan Vekilliği ve TBMM Başkanvekilliği görevlerini üstlendi. İyi düzeyde Kürtçe bilen Buldan, 2 çocuk annesidir.

YASAMA FAALİYETLERİ

İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri-0

İmzası Bulunan Kanun Teklifleri-1

Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergeleri-20

İlk İmza Sahibi Olduğu Genel Görüşme Önergeleri-0

İmzası Bulunan Genel Görüşme Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İmzası Bulunan Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırması Önergeleri-3

İmzası Bulunan Meclis Araştırması Önergeleri-7

Genel Kurul Konuşmaları-2

Komisyon Konuşmaları-0

SİNAN ÇİFTYÜREK- 28. DÖNEM VAN MİLLETVEKİLİ

Tarım, Orman Ve Köyişleri Komisyonu Üyesi- Şanlıurfa / Hilvan – 1952, Mahmut, Rahime. Siyasetçi; İlkokulu ve ortaokulu Hilvan’da okudu. Tokat Öğretmen Okulunu bitirdi. Araştırmacı-yazar olarak ekonomik, siyasi, kültürel ve sosyolojik konularda makaleler ve sekiz kitap yazdı, iki kitaba da katkıda bulundu. Kürtçe bilen Çiftyürek, evli ve 2 çocuk babasıdır.

YASAMA FAALİYETLERİ

İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri-3

İmzası Bulunan Kanun Teklifleri-4

Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergeleri-63

İlk İmza Sahibi Olduğu Genel Görüşme Önergeleri-0

İmzası Bulunan Genel Görüşme Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İmzası Bulunan Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırması Önergeleri-5

İmzası Bulunan Meclis Araştırması Önergeleri-110

Genel Kurul Konuşmaları-27

Komisyon Konuşmaları-2

ZÜLKÜF UÇAR-28. DÖNEM VAN MİLLETVEKİLİ

Adalet Komisyonu Üyesi- (10/ 5,6,8,22,58) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu Üyesi- Van – 1982, Süleyman, Adelet. Avukat; İlköğrenim ve lise öğrenimini Van’da tamamladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini 2006 yılında bitirdi. 2007 yılında Van Barosu Üyesi olarak avukatlık mesleğine başladı. İki dönem Van Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüttü. 2018-2021 / 2021-2022 yılları arasında Van Barosu Başkanı olarak görev yaptı. 2022 yılında yapılan baro seçimlerinde Türkiye Barolar Birliği Delegeliğine seçildi. TBMM Adalet Komisyonu üyesidir. Evlidir.

YASAMA FAALİYETLERİ

İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri-7

İmzası Bulunan Kanun Teklifleri-7

Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergeleri-39

İlk İmza Sahibi Olduğu Genel Görüşme Önergeleri-1

İmzası Bulunan Genel Görüşme Önergeleri-1

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Soruşturması Önergeleri-

İmzası Bulunan Meclis Soruşturması Önergeleri-0

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırması Önergeleri-0

İmzası Bulunan Meclis Araştırması Önergeleri-2

Genel Kurul Konuşmaları-42

Komisyon Konuşmaları-34