Van’da Nisan ayının gelmesiyle birlikte karların erimesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla vatandaşlar kışlık kıyafetleri kaldırarak yazlıklarını çıkardı. Ancak sıcak havalara aldanan Vanlılar, aniden bastıran yağmur ve fırtına sürpriziyle şaşkınlık yaşadı. Nisan ayında etkili olan bu ani hava değişimi kafaları karıştırırken, uzmanlar vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.
Van’da şiddetli soğukların etkili olduğu kış mevsimi, nisan ayının gelmesiyle yerini bahar havasına bıraktı. Yaylalarda açan kardelenler görsel bir şölen sunarken, şehir merkezinde sıcak havaya aldanan vatandaşlar kışlık kıyafetlerini kaldırarak yazlık giysilerini çıkarmaya başladı. Ancak kısa süren bu sıcaklıkların ardından etkili olan şiddetli fırtına ve sağanak yağışlar, birçok kişiyi hazırlıksız yakaladı. Bahar havasına aldanan vatandaşlar gribal enfeksiyonlara yakalanırken, havaların bir ısınıp bir soğuması da “Kışlık mı giysem, yazlık mı?” kararsızlığını beraberinde getirdi. Havaların ani değişimi salgınlara davetiye çıkarırken uzmanlar bahar nezlesine karşı da uyarıda bulundu.
Yaşanan hızlı hava değişimleri sağlığı olumsuz etkiliyor. Solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hastanelere yoğun başvurular oluyor. Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Raşit Özer, solunum yolu hastalıklarının havaların soğumasıyla beraber artış gösterdiğini ve acil başvurularında önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
"Hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanmayın"
Dr. Öğr. Üyesi Özer, "Yalnız bu hastalıkların en büyük etkeni viral kökenli. Şu anda bize en çok başvuru viral kökenli hastalıklar. Ama halkımızın yanlış bir öngörüsü var. Mutlaka ve mutlaka hekime başvurduğu zaman ‘bir antibiyotik yazılmayacak mı, bir antibiyotik kullanmayacak mıyım' gibi bazı serzenişleri oluyor. Bu konuda dikkat etmemiz gereken şey şu: Antibiyotikler bakterileri öldüren ilaçlardır. Bizim de özellikle kış aylarında sıklıkla viral kökenli hastalıklara maruz kaldığımızı söylemiştim. Antibiyotik kullanımıyla beraber antibiyotik sadece zararlı bakterileri de öldürmüyor. Vücudumuzda yararlı olan bakterilerimiz de var. Bu yararlı bakterilerin ölmesi -belki kısmi zararlı birkaç bakteri de olabilir- bu sefer viral bir enfeksiyonda vücudun direncinde çok ciddi azalmalara sebep oluyor. Ve daha sonrasında belki 1 hafta, 10 günde ayaktan idare edebilecek bir hastalık sizi yatağa hatta hastaneye yatışa bile sebep olabiliyor. Bu konuda özellikle antibiyotik kullanımı için hekim önerisi olmadan kendimiz inisiyatif alıp antibiyotik kullanmamamız çok önemli" dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Özer, hastalıkta ne yapılabileceği ile ilgili ise, "Beslenme çok önemli, özellikle mevsim meyveleri, yeterli derecede vitamin almak, yeterli protein miktarını almak. Dengeli spor, kararında spor, dengeli sağlıklı beslenmeyle beraber hekimin önereceği ilaçları kullanarak bu etkenlere, bu enfeksiyonlara karşı direncimizi arttırabiliriz" diye konuştu.