Van, 8 milletvekili, sayısız kurum, oda, STK, dernek ve siyasi parti il başkanına sahip olmasına rağmen, 81 il içinde hizmete en fazla ihtiyaç duyan illerden biri. Öyle ki kaldırılan çöp konteynerleri sonrası şehir çöplüğe dönmüş, kış mevsiminde soğuk havalar karşısında aşınmış asfalt yollar onarılmamış, kaldırımlar ise insanların yürümekte zorlandığı alanlar haline geldi. Van merkez ilçe Belediyeleri temizlik çalışmalarını aralıksız devam etse de güvenlik nedeniyle kayyım döneminde kaldırılan çöp konteynerleri nedeniyle çevre sürekli kirleniyor. Buna bağlı olarak Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kayyım atandığı günden bu yana hiçbir çalışma yapılmadığı, yarıda kalan yatırımlarda henüz çalışma başlatılmadığı gözlemlendi. Hal böyle olunca seçim nedeniyle Van’a ceza mı uygulanıyor düşünesini ortaya koydu. 

VAN LOBİSİ DİĞER İLLER KADAR OLAMIYOR

Van’da yıllardır konuşulan ama işlevsiz lobisi nedeniyle bir türlü projelendirilemeyen ve hayata geçirilemeyen tramvay projesi Trabzon girişimiyle yapıldı. 15 yıldır tamamlanamayan her yıl bir sonraki yıla ertelenen ve en sonunda İpekyolu projesi iptal ettirilen Çevre yolu 18 madde kapsamında yüzlerce vatandaşı mağdur ederken, Malatya’da kısa sürede sağlam lobisiyle çevre yoluna kavuştu. Yıllardır turizm treni beklenen Van’da kara tren hayata geçirilirken Van’a komşu illerde çalışan lobi nedeniyle turizm trenini projesi hayata geçirildi. Trafik ve otopark sorunu yılan hikayesi yaşanan Van’da Büyükşehir Belediyesi tarafından alternatif yol çalışması beklenirken yine diğer illerde trafik sorunu yıllardır çözülmüş ve sorunlar arasında yer almıyor bile. Bu sorunlar Van’ın dinamiklerinin de ne kadar işlevsiz olduğunu gösteriyor.

GENÇLERİN ÖLÜMÜNDEN VAN LOBİSİ SORUMLU

Van’da işsizlik sorunu her geçen gün derinleşirken, ekmek parası kazanmak isteyen gençler ve aile geçindiren vatandaşlar çareyi gurbet yolunda arıyor. Kentte istihdam alanlarının yetersizliği, iş olanaklarının artmaması nedeniyle belediyeler tek iş kapısı haline gelirken, referansı olmayan birçok kişi iş bulmakta zorlanıyor. İşsizlikle mücadele eden gençler, geçimlerini sağlamak için inşaatlarda çalışmak üzere farklı illere gitmek zorunda kalıyor. Ancak bu yolculuk, kimi zaman iş kazalarıyla sonuçlanıyor ve birçok Vanlı gurbette hayatını kaybediyor. Buna bağlı olarak kentin faydasına çalışma yapılması beklenen Van’da ne Belediye nede milletvekilleri tarafından hiçbir çalışma hayata geçirilmedi. Van’da sadece 2025 yılı içerisinde ise hayatını inşaatta, gurbette kaybeden vatandaşların basına yansıyan isimleri ise şu şekilde…

2025 yılının ilk ayları, gurbet elde çalışan Vanlı inşaat işçileri için kara bir ay oldu. Çatak’tan İstanbul’a giden 28 yaşındaki Sinan Budak, viyadük güçlendirme işinde çalışırken ekskavatör kovasının üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Gencecik yaşında, hayallerini yarım bırakarak aramızdan ayrıldı.

MEHMET DİLEMRE

İzmir Bayraklı’da, Sakarya Caddesi’ndeki bir inşaatta çalışan 53 yaşındaki Mehmet Dilemre, geçirdiği iş kazasında yaşamını yitirdi. Geride 6 çocuğunu, bir babanın eksikliğini ömür boyu hissedecek bir aileyi bıraktı.

NEVZAT SÜRÜCÜ

Aynı şehirde, bir başka şantiyede bu kez Nevzat Sürücü can verdi. Van’ın İpekyolu ilçesi Karakoç Mahallesi nüfusuna kayıtlı 53 yaşındaki işçi, üzerine devrilen beton mikseri nedeniyle ağır yaralandı ve tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

İSMET ALAN

Van YYÜ Tiyatro Topluluğu Beğeni Topladı Van YYÜ Tiyatro Topluluğu Beğeni Topladı

Muğla Bodrum’da bir şantiyede çelik konstrüksiyon çöktü, Vanlı İsmet Alan ağır yaralandı. Hastaneye kaldırıldı ama kurtarılamadı.

ŞEHMUS AYHAN

Mersin’de… Henüz bir ay önce evlenen 23 yaşındaki Şehmus Ayhan, çalışmak için gittiği şehirde inşaattan düşerek hayatını kaybetti. Mutluluk dolu bir yuvanın hayalleri, bir ayda hüzne dönüştü.

AYAZ OKTATAR

Bilecik’in Osmaneli ilçesinde kurulum aşamasında olan bir çelik fabrikasında meydana gelen iş kazasında, vinç sepetinden düşen iki işçi hayatını kaybetti. Osmaneli Organize Sanayi Bölgesi'nde yapımı devam eden Has Çelik fabrikasında, yaklaşık 10 metre yükseklikte vinç sepetinde çalışan İbrahim Bayhan (30) ve Ayaz Oktatar (23) dengesini kaybederek yere düştü. Ağır yaralanan işçilerden İbrahim Bayhan, Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, Ayaz Oktatar ise Osmaneli Selahattin Çetintaş Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadılar. Ayaz Oktatar’ın Van’ın Bahçesaray ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.

ŞAHAN POLAT

İstanbul’da bir inşaatta çalışan Vanlı su tesisatçısı Şahan Polat, üçüncü kattan düşerek hayatını kaybetti. Van’da iş bulamayınca İstanbul’a giden 29 yaşındaki Şahan Polat, Şirinevler’de bir apartmanda tesisat işi yaparken dengesini kaybederek üçüncü kattan zemine düştü. Ağır yaralanan Polat, olay yerine çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ancak doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı. Şahan Ramazan Bayramı arifesinde garipler mezarlığına defin edildi.

Tekstil-3

TEKSTİL KENT FİYASKOSU

Van’da yıllar önce bakanlık teşvikleriyle Kurubaş mevkiinde kurulan Tekstil Kent, 10’uncu yılını doldurmak üzere. Ancak teşvik süresinin sona ermesiyle birlikte fabrikalarda çalışan personeller, 2 ila 4 ay arasında maaş alamama sorunu ile karşı karşıya. On yıl boyunca milyonlarca lira kazanç sağlayan fabrikatörler, teşvik süresinin sona ermesine rağmen yeni destekler almanın yollarını ararken, çalışanlar mağdur edilmeye devam ediliyor. Banka üzerinden asgari ücret ödemesi yapıldığı görünen bazı tekstil fabrikalarının, çalışanlardan yatırılan ücretleri elden geri aldığı iddia ediliyor. Devlet teşvikleriyle büyüyen bu işletmelerin, kazançlarına kazanç eklerken çalışan haklarını göz ardı etmesi tepkilere yol açıyor. Tekstil fabrikalarında yapılmayan denetimler vatandaşları büyük çapta mağdur ediyor, batı illerinde bulunan tekstil fabrikalarında asgari ücret üstü maaş, yemek ve servis imkanı sağlanırken Van’da asgari ücret altı çalışma nedeniyle erkekler il dışına inşaatlarda çalışmak üzere gidiyor kadınlar ise az ücrette olsa tekstil kentte çalışmak zorunda bırakılıyor.

Van’da Ekonomik Kriz Derinleşiyor

EKONOMİ VE EĞİTİM GERİDE

Son yıllarda TÜİK tarafından açıklanan istatistik verilerine göre milli ve kişi başına düşen gelir konusunda Van 81 ilinde en gerisinde yer alırken eğitim açısından da kaderi değişmedi. İl ve ilçe genelinde Valilik tarafından hazırlanan ve hayata geçirilen kitap projesiyle il merkezi ve ilçelerde bebekten yetişkine kadar kütüphane inşaatı yükselirken kırsalda okuyan çocuklara ise kitaplar bire bir ulaşıyor ama bu çalışmanın bile son yıllarda eğitime katkısının olmadığı görülüyor. Maddi imkansızlıklar nedeniyle okul ihtiyaçları ve ulaşım ihtiyacı karşılanamayan öğrenciler eğitimde de uzak kalıyor. Vatandaşlar ise aynı bütçe ile kütüphane kurulacağına iş olanaklarının sağlanabileceği fabrikaların kurulması gerektiğini belirtiyor. Geçtiğimiz yıllarda Gürpınar’da açılması hedeflenen ama bir türlü hayata geçirilemeyen kondura fabrikası, Gevaş’ta açılan kondura fabrikası asgari ücret yerine asgari ücret altı maaş veriyor. Van’da bir zamanlar hizmet veren ve iştiham alanları oluşturan kondura fabrikası, yem fabrikası buna benzer birçok fabrika kapatılarak gençler işsizliğe sürüklendi bu durum bir taraftan ekonomik sorunlar doğururken diğer taraftan bu sorun şehrin eğitim seviyesine de etki ediyor.

Kapıköy Arşiv

ESENDERE’YE GEÇİŞ VAR KAPIKÖY’E YOK

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde bulunan Esendere Sınır Kapısı ticari araç ve tır geçişlerine yıllardır aktif bir şekilde hizmet sağlarken Van Kapıköy Sınır Kapısı’nın yalnızca yaya ve özel araç giriş-çıkışlarına açık olması, bölgenin ticari potansiyelini ciddi şekilde kısıtlarken, özellikle uluslararası ticaret yapan işletmelerin alternatif güzergâhlara yönelmesine neden oluyor. Bu durum, Van’ın ekonomik kalkınmasını sekteye uğratırken, yerel esnafın ve nakliye sektörünün de büyük kayıplar yaşamasına yol açıyor. Oysa Kapıköy Sınır Kapısı’nın ticari araç ve tır geçişlerine açılması, Van’ın ithalat ve ihracat kapasitesini artırarak bölgesel kalkınmaya önemli bir katkı sağlayabilir. Yetkililerin, bu konuyu öncelikli gündem maddeleri arasına alarak gerekli düzenlemeleri yapması, Van’ın ekonomik geleceği açısından kritik bir adım olacak, yıllardır konuşulan ve bir türlü çözülmeyen sorunla ilgili yapılan açıklamaların ise İran Kaynaklı olduğu ve Kapıköy sınır kapısından İran’a giriş yollarının yetersiz olmasından kaynaklığı belirtiliyor.

Van Açık Oto Pazarı (1)

ARAÇ SAYISI ARTIYOR AMA ALTERNATİF YOLLAR ARTMIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü tarafından her ay sonu açıklanan trafiğe kayıtlı araç istatistiklerine göre Van’da neredeyse her ay araç sayısı katlanarak artmaya devam ediyor, buna bağlı ise yetkililer tarafından alternatif yol ve otopark hizmeti adımı atılmayınca trafik adeta çileye dönüşüyor. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen basın toplantısında soruları cevaplayan AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu şehir merkezi içerisinde yapılacak alternatif yollardan belediyelerin sorumlu olduğunu dile getirmiş ve yetkili belediyeleri kentin içinde olduğu bu sorundan kurtarması alternatif yollar ve otoparklar yapması gerektiğini belirtmişti. Yıllardır hiçbir çalışma yapılmayan Van’da vatandaşlarda Van Milletvekilinin çağrısına destek vererek belediyeleri yıllar sonra hizmet yapmaya davet etti.

Vanda Milyonlar Harcanan Otopark

ÖLÜ YATIRIM

Van’daki bitmeyen projelerden biri olan çok katlı otopark binası kaderine terk edildi. 14 yıllık zaman dilimi içerisinde önce çok katlı otopark olarak tasarlanan fakat yıllarca açılamayan, daha sonra iş merkezine dönüştürülen fakat bu projesi de nihayete ermeyen bina, Van’ın kalbindeki koca bir utanca dönüştü. Belediye yönetiminin değişmesiyle binanın akıbeti bir kez daha merak konusu oldu.

“OTOPARK OLARAK AÇILMALI”

Katlı otopark olarak temelleri atılan daha sonradan satışa çıkarılan ve alıcı bulamayınca alışveriş merkezine dönüştürülen o bina ile alakalı henüz bir çalışma başlatılmazken vatandaşlar, trafik sorunlarıyla boğuşan Van’da böyle bir binanın otopark olarak kullanılması gerektiğine dikkati çekti.

Misir Carsisi 4

15 YILDIR ATIL DURUMDA

Yıllarca otopark olarak açılması beklenen proje, uzun bir inşa sürecinden sonra açılmadan farklı bir projeye dönüştürülmüştü. 2010 yılında dönemin belediye başkanı tarafından yapılamaya başlanan proje atıl durumda iken, önceki yıllarda iş merkezine dönüştürülmüştü. 12 milyon TL’lik ciddi bir yatırım ile alışveriş merkezine dönüştürülen ve içerisi değişen bina en son Vali Ozan Balcı'nın göreve başlamasıyla gündem olmuştu. O dönem binada incelemelerde bulunarak çok katlı otoparkın tadilatının yapılarak bodrum katlarının otopark, üst katlarının ise gençlik merkezi, dershane, etüt merkezi, dene yap atölyeleri olarak hizmete açılacağını açıklanmıştı. O tarihten sonra da bir adım atılmayan iş merkezi, belediyenin el değiştirmesiyle bir kez daha gündeme geldi.

“ÇEVREYİ CANLANDIRIR”

Katlı otopark civarında işletmesi bulunan esnaflar, “Büyük bir yatırım ama bir türlü hayata geçirilmedi. Faaliyete geçerse bu bölge de canlanmış olur. Mısır Çarşısında eski yoğunluk bitti, burası da yıllardır atıl durumda olduğu için esnaf olumsuz etkileniyor. Biran önce açılması gerekiyor. Hem trafik ve park sorunu bir nebze de olsa çözülür hem de buralar canlanır.” ifadelerini kullandı.

BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR

Bina çürümeye terk edilirken zamanında milyonlarca liraya mal olan, daha sonra da revize projelerle çok büyük bütçelerin heba edilmesine sebep olan binanın bundan sonra ne olacağı ise belirsizliğini koruyor. 

“YANAN ÇARŞI ONARILMADI”

Van’ın Şerefiye Mahallesi'ndeki Mısır Çarşısı'nda geçtiğimiz aylarda yangın çıktı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine itfaiye, 112 Acil Sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Polisler çevrede güvenlik önlemi aldı, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri de yangına müdahale etti. Çıkan yangında büyük oranda tahrip olan Mısır Çarşısı’nı ziyaret eden Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, belediye olarak gerekli çalışmayı yaparak, esnafın mağduriyetini giderme çabası içerisinde olacaklarını söylemişti, kayyım ataması sonrası Bursa’dan atanan yeni genel sekreter Ulaş Akhan atandığı günden bu yana hiçbir çalışma kayda almadı. Yıllardır esnaflık yapan ve çıkan yangınla mağdur olan esnafın mağduriyeti devam ediyor.

‘ESNAFIN MAĞDUR OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Mısır Çarşısı’nda kısa bir açıklama yapan Eşbaşkan Neslihan Şedal, “Hasar tespiti arkadaşlarımız tarafından yapılıyor. En kısa sürede bu konuyla alakalı geniş bir toplantı yapıp planlama çıkaracağız. Buradaki hiçbir esnafımızın mağdur olmasına izin vermeyeceğiz” demişti. Ammaa kayyım atanması sonrası bu sözde kayyımla birlikte rafa kaldırıldı.

“ONARIM DEĞİL ALTERNATİF ÜRETİLMELİ”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan vatandaşlar, mısır çarşısının yeniden onarılması yerine eski Vali Murat Zorluoğlu tarafından parktan AVM’ye dönüştürülen yapının esnafa tahsis edilmesi gerektiğini söyledi. Ali Kemal Kayhan, “Mısır çarşısı yandı, yetkililer esnafa destek vereceklerini belirtti, bu söz biraz zaman aldı. Mısır çarşısının tekrar onarılması maliyete neden olacak, bu nedenle alan parka dahil edilerek milyonlarca para harcanan çok katlı otopark binası esnafa tahsis edilebilir, bunu ücretsiz vermeleri gerek hem bina boş kalmamış olur hem de esnaflar burada iş yapabilir. Hiçbir kentte böyle ölü bir yatırım bulamazsınız, mısır çarşısı yandı bu duruma üzüldük tamam ama yerine alternatif olarak kullanılabilecek ve bölgeyi işlek noktalar haline getirebilecek bir yapı var yanı başında. Bu yatırım bu şekilde çöp olmasın belediyemize çağrıda bulunuyoruz, mısır çarşısı tamamen kaldırılsın ve esnaflar yeni yapılan AVM’ye taşınsın” dedi.

“AVM ESNAFA VERİLSİN”

Yıllar önce Van Belediyesi tarafından kentin park sorununu çözmek adına yapılan çok katlı otopark, daha sonra dönemin kayyumu tarafından milyonlar harcanarak AVM’ye dönüştürüldü. Bu süreç içerisinde çalışmaları durdurulan AVM için vatandaşlar yetkililere öneride bulundu. Yanarak kül olan mısır çarşısının tamamen kaldırılmasını isteyen Murat Kara isimli vatandaş, “Mısır çarşısı kentin estetiğini olumsuz yönde etkiliyordu, daha önce bildiğimiz kadarıyla zaten bu pasaj kaldırılıp yeni yapılan AVM’ye taşınacaktı, pasaj yeri de park olacaktı. Yangın çıkması çok kötü ama bu süreçten sonra onarım yerine burada ki iş yerleri tamamen esnafa verilebilir. Hem burası boş kalmaz hem de daha aktif kullanılır milyonlarca para harcandı bari bir şeye değsin, yetkililerin bu duruma el atması gerekiyor. Yerel yönetimlerimiz bu çalışmayı hayata geçirebilir” diye konuştu.

181901

“SÖZLER VERİLDİ AMA HÂLÂ ÇÖZÜM YOK”

Çarşı Sorumlusu Nimetullah Susam, yangının ardından yetkililerin çarşıyı ziyaret ettiğini ancak herhangi bir gelişme yaşanmadığını ifade etti. Susam, “Yangın çıktı, sonra yetkililer geldi ve bir şeyler yapılacağı söylendi. Ama hâlâ ortada hiçbir şey yok. Esnaflar olarak beklemekten başka bir şey yapamıyoruz. Artık çözüm istiyoruz” dedi.

“KADERİMİZE TERK EDİLDİK”

Yangının sadece maddi kayba değil, esnafın yaşamına da büyük bir darbe vurduğunu belirten Susam, uzun süredir bekledikleri yenilemenin bir türlü gerçekleşmediğini söyledi. Susam, “Bizim gibi küçük esnafın tek geçim kaynağı burası. Burası şehrin en eski yapılarından biri ve burada yıllardır çalışıyoruz. Ama ne yazık ki hiçbir şey değişmedi. İnsana yakışan bir çözüm bekliyoruz” diye konuştu.

“YETKİLİLER GELDİ AMA ÇÖZÜM SUNULAMADI”

Yangının ardından belediye yetkilileri ve siyasi temsilcilerin çarşıyı ziyaret ettiğini belirten Susam, “Belediyemiz ve diğer partiler sağ olsunlar geldiler, derdimizi sordular. Ancak şu ana kadar somut bir çözüm sunulamadı. Belediye, dünkü olaylardan dolayı gelememiş olabilir. İnşallah o sorun çözüldükten sonra bizim için de bir çözüm geliştirilir” ifadelerini kullandı.

“30 YILDIR BU SORUNU YAŞIYORUZ”

Mısır Çarşısı’nın uzun yıllardır benzer sorunlarla mücadele ettiğini belirten Susam, "30 yıldır bu dertle yaşıyoruz. Belediyemizden ricamız, bu soruna köklü bir çözüm getirmeleri. Çarşı, 3.000 metrekarelik bir alana sahip. Üzerindeki özel proje alanı damgasının kaldırılmasını ya da çarşıyı karşıdaki belediye binasıyla takas etmeyi talep ediyoruz. Eğer bu mümkün değilse başka bir alanda daha geniş bir çarşı yapılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

FESTİVALLER SÖNÜK GEÇİYOR TANITIM YAPILMIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 16 şehirde toplam 8 ay süren Kültür Yolu Festivalleri'nin yeni duraklarından biri Van oldu. Ancak, geçtiğimiz yıl Van’da gerçekleştirilen festivalin tanıtım eksikliği nedeniyle şehir dışından yeterli ziyaretçi çekemediği gözlemlendi. Kültür ve Turizm İl Müdürü'nün organizasyon konusundaki yetersizliği, festivalin sönük geçmesine neden olurken, kentteki otel, giyim ve lokanta işletmelerine de beklenen katkıyı sağlamadı. Tanıtım çalışmaları, yalnızca okullara afiş yapıştırmak ve takipçi kitlesi sınırlı olan sosyal medya fenomenleri üzerinden yürütülerek etkisiz kaldı. Basın mensuplarıyla iş birliği yapmaktan kaçınan Kültür ve Turizm İl Müdürü, bu tutumuyla Van’ın turizm potansiyeline zarar verdi. Ayrıca, Akdamar Badem Çiçeği Festivali'nde düzensiz programlama nedeniyle mezarlıkların ve yeşil alanların tahrip edilmesine yol açarak kentte tepkilere neden oldu. Kültürden uzak Kültür Turizm İl Müdürü bu yılda aynı çalışmayı sergilemesi bekleniyor, milyonların harcandığı ama Van’da bir liralık faydası olmayan festivalle müdürlük kenti tanıtmayı düşünüyor.

Aa 20230822 31969867 31969856 Vana 41 Kilometrelik Cevre Yolu Yapiliyor

DENİZ OTOBÜSÜ SEFERLERİ YİNE DURDURULDU

Van Gölü'nde daha konforlu bir ulaşım ağı oluşturmak amacıyla 2015 yılında başlatılan deniz otobüsü seferleri, dört yıl sonra hizmete girmiş ancak kayyum yönetimi sonrası tekrar durdurulmuştu. Vatandaşlar, badem çiçekleriyle renklenen Akdamar Adası’na ulaşım sağlamak için seferlerin yeniden başlamasını talep ediyor. Van Büyükşehir Belediyesi, daha ekonomik ve konforlu bir yolculuk sunmak amacıyla 2015 yılında deniz otobüslerini hizmete aldı. Pandemi sürecinde ara verilen seferler 2024 yılında yeniden başlamıştı. Ancak kayyum ataması sonrası tekrar durdurulan Van Deniz Otobüsü seferlerinin devam etmesini isteyen Vanlılar, yetkililere çağrıda bulunuyor.

KONFORLU VE EKONOMİK ULAŞIM

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’na bağlı Deniz Ulaşım Şube Müdürlüğü tarafından işletilen deniz otobüsleri, Vanlıların yanı sıra yerli ve yabancı turistlere de Edremit-Akdamar, Akdamar-Edremit hattında konforlu bir ulaşım sağlıyordu. Teknelere kıyasla daha ekonomik olan deniz otobüslerinde Belvan Kart ile ödeme kolaylığı sunuluyordu. Her seferde yaklaşık 70 yolcu taşıyan deniz otobüsleri, Edremit Marina’dan hareket ederek Van Gölü sularını aşarak Akdamar Adası’na ulaşıyordu. Seferler hafta içi bir gün, hafta sonu ise iki gün olmak üzere toplam üç gün gerçekleştiriliyordu.

Çarşamba günleri: 12.00 ve 14.00’te Edremit Marina’dan gidiş, 14.30 ve 16.30’da Akdamar Adası’ndan dönüş.

Cumartesi-Pazar günleri: 10.30, 12.00 ve 14.00’te Edremit Marina’dan gidiş, 13.00, 14.30 ve 16.30’da Akdamar Adası’ndan dönüş.

Tam bilet ücreti 180 TL, öğrenci bileti ise 150 TL olarak belirlenmişti. BELVAN Kart ve temassız özellikli kredi kartlarıyla ödeme yapılabilen seferler, halkın yanı sıra turistler için de avantajlı bir ulaşım alternatifi sunuyordu.

Van Tekne

BAKIM VE ONARIM SÜRECİ UZADI

Uzun süredir sefere çıkmayan deniz otobüslerinin durumu merak edilirken, Van Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Deniz otobüslerimizin bakım, onarım ve deniz sürvey işlemleri devam ettiğinden dolayı geçici bir süreliğine hizmet verilememektedir."

Eudbipixyaeqt75 1

AKDAMAR ADASI’NA GİTMENİN TAM ZAMANI

Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan ve her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Akdamar Adası, badem ağaçlarının çiçek açmasıyla birlikte baharın renklerine büründü. 19-20 Nisan tarihlerinde düzenlenecek Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali öncesinde deniz otobüslerinin aktif olarak kullanılması gerektiğini belirten vatandaşlar, belediye yetkililerinden seferlerin yeniden başlatılmasını talep ediyor.

SİYASİ ANLAŞMAZLIKLARIN BEDELİNİ VAN ÖDÜYOR

Daha önce de kayyum yönetimi ve DEM Partili belediyeler arasında yaşanan anlaşmazlıklar, kamu kaynaklarının verimli kullanımı konusunu tartışmaya açarken, siyasi çekişmelerin kentin turizmine ve halkın yaşam kalitesine zarar verdiği vurgulanıyor. Vatandaşlar, bu tür yönetimsel anlaşmazlıkların kentte güvensizlik yarattığını ve Van’ın kalkınma hedeflerini olumsuz etkilediğini belirterek, tarafların kamu yararını gözeten bir çözüm üretmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Van 50 yıl geriye gitti ve gerisin geriye gitmeye devam ediyor….

Muhabir: Kemal Çamlı