Van Haber

Yeni Valilik Binası İçin Yer Belirlendi: Çevreciler DSİ Alanına Yapılacak Kararı Değerlendirdi

Van’da uzun yıllardır yapılması planlanan ve daha önce Adliye Binası’nın yanına yapılacak denilen Valilik Binası için İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya müjdeyi verdi. Yerlikaya yeni Valiliğin DSİ’nin yerine yapılacağını duyurması üzerine bizde kararı çevrecilere sorduk.

Van’da uzun yıllardır yapılması planlanan ve daha önce Adliye Binası’nın yanına yapılacak denilen Valilik Binası için İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya müjdeyi verdi. Yerlikaya yeni Valiliğin DSİ’nin yerine yapılacağını duyurması üzerine bizde kararı çevrecilere sorduk.

 

Van’da geçtiğimiz yıl yeni hizmet binasını tamamlayarak Van Gölü kıyısından ayrılan Devlet Su İşleri (DSİ) Van Bölge Müdürlüğü yerinin ne yapılacağı merak konusu olurken aktivist ve çevreciler alanın Millet Bahçesi olması gerektiğini gündeme getirmiş ve kent genelinde kamuoyu oluşturulmuştu. Bakanlık talimatıyla alanın millet bahçesi olması talebi olumlu karşılanırken bir dizi temaslarda bulunmak üzere Van’a gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya millet bahçesi yapılacak alanda bir de Valilik binası yapılacağını söyledi. Konuyla ilgili Yeni Doğu Gazetesine Konuşan ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık ve Van Gölü Aktivistleri önemli açıklamalarda bulundu. ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, Van Gölü kıyılarının yıllardır resmi kurumlar tarafından kapatıldığını ve ek olarak Valilik binasının da kıyıda yer almasının alınmış yanlış bir karar olduğunu söyledi. Van Gölü Aktivistleri Derneği yetkilileri ise daha önce alanın tamamının millet bahçesi yapılması yönünde karar alındığını ve alınan Valilik binası kararının millet bahçesini etkilemeyeceğini söyledi.

 

BAKAN YERLİ KAYA NE DEMİŞTİ?

 

Önceki gün Van’da bir takım ziyaret, program ve toplantıya katılan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Van Valiliği’nin hizmet binası için şu açıklamayı yaptı: “Bu vilayetimiz yerine İpekyolu Caddesi üzerinde biliyorsunuz 184 dönüm Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzden alınıp da millet bahçesi yapılması ile ilgili milletvekillerimizin, özellikle teşkilatımızın, valimizin ve şehrimizin de büyük bir beklentisiydi. Burayla ilgili hem millet bahçesi, sadece o 184 dönümün 4 dönümüne gerçekten geçmişinin, bugünü ve geleceğin hepsini özümseyen modern bir mimariyle Van'ımıza yakışan bir hükümet binası, yani Valilik binasını önümüzdeki yılın ilk aylarında yapmakta Allah'ın izniyle kararlıyız. Bu da bizi takip eden Vanlı kardeşlerimize müjdemiz olsun.”

 

KALÇIK: YEŞİL ALAN YOK!

 

Van’ın en büyük eksikliklerinden birinin yeşil alan olduğunu söyleyen Ali Kalçık, “Şu anda ilimizin en temel sorunlarından biri, yeşil alanların azlığı. Normalde bir kişinin yaşayabileceği minimum yeşil alan 10 metre kare olmalıdır. Ancak, maalesef bu oran 1 metre kareye bile düşmüş durumda. Şu an yeşil alan miktarımız 0,60-0,70 metre kare civarındadır. Bu ciddi yeşil alan sorunu yaşadığımız şehirde, DSİ’nin eski yeri ve yerleşkesi olağanüstü bir coğrafyadır. Hem yeşil bir köy, sulak bir alan, hem de müthiş bir ormanlıktı. Van’ın en önemli yeşil alanı, ağaçlık ve orman niteliğindeki bir bölgesidir. Daha önce deprem sonrası da, tüm yetkililere ve kurumlara, bu alanın yeşil alan olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylemiştik. Özellikle okullar, hastaneler ve valilik gibi kurumların şehir dışına çıkarak, bu alanın yeşil olarak korunması gerektiğini belirtmiştik” dedi.

 

“VALİLİK ŞEHİR MERKEZİNDEN ÇIKMALI AMA…”

 

Valilik binasının şehir merkezinden çıkarılmasını doğru bir karar DSİ bölgesine ise yapılmasının yanlış bir karar olduğunu ifade eden Kalçık, “Valiliğin bu alandan çıkması önemli bir adım olsa da, yerine mutlaka yeşil bir alan yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Betona dönüşmemesi gereken bu alan, ağaçlara ve yeşil alana zarar vermemelidir. Valiliğin bu alandan çıkması doğru bir karar, ancak bu bölgeye başka bir yerleşim yerine ağaç ve yeşil alanları koruyacak şekilde bir yapılaşma yapılmalıdır. Bu alanın park veya bahçe olarak tahsis edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Lütfen, orada yapılanma olmasın. O bölge, insanların keyif alabileceği bir park olarak kalmalıdır” diye konuştu.

 

KALÇIK: KURUMLAR ENGELLİYOR

 

Van Gölü kıyılarının resmi kurumlar tarafından vatandaşın girişine engellendiğini kaydeden Kalçık, “Diğer taraftan, Van Gölü kıyılarında zaten yeterince kurum var ve bu da Vanlıların gölde yüzmesini engelliyor. Şimdi üstüne bir de valiliğin eklenmesi, tüm bu sorunları artıracaktır. Van'da çocukluğumda iskelede herkes fidanlıkta yüzüyordu. O dönem çok güzel bir sahilimiz vardı. Şimdi ise üniversiteye yakın bölgelerde denize girilebilecek alanlar yok. Ya iskele işgal edilmiş ya kapatılmış ya da çok kirli. Bu anlamda, kıyı kanunlarına uyulması gerekiyor. Deniz herkesin ortak değeridir ve herkesin ulaşabileceği bir alan olmalıdır” şeklinde konuştu.

 

“OLUMLU BİR KARAR OLARAK GÖRÜYORUZ”

 

Van Gölü Aktivistleri Derneği ise tüm alanın millet bahçesi olarak kullanılması gerektiğini belirtti. Dernek yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “Van Gölü kıyısında bulunan DSİ yeri, millet bahçesi olacak kapasitede güzel bir yer, DSİ yeni yerine geçtikten sonra bizlerde millet bahçesi olması konusunda sık sık çalışmalar yaptık ve nihayetinde millet bahçesi olması konusunda bir karara varıldı. Valilik binası içinde küçük bir alan ayrılmış bu yapılacak binanın fazla yer kapsamayacağını düşünüyoruz, olumlu bir karar olarak görüyoruz. Bu alanımızda yapılacak çalışmalar biran önce tamamlanmalı ve hizmete açılmalı” ifadelerine yer verildi.