Van Milletvekili Mahmut Dindar, köy korucularının kaçakçılık ve uyuşturucu madde ticaretiyle suçladı. Dindar, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan yanıt almak için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir soru önergesi sundu. Türkiye'de 1985 yılında başlayan "geçici" köy koruculuğu (GKK) sisteminin 22 ilde uygulanmaya başlandığını ve daha sonra 13 ilin daha eklenerek yaygınlaştırıldığını belirten Dindar, korucu sayısının hızla arttığını ifade etti. 1988 yılında 14 bin olan korucu sayısının, koruculara maaş bağlanmasıyla birlikte hızla yükseldiğini ve 1995 yılında 62 bine, 2000 yılına doğru ise 90 bine çıktığını aktardı.
Dindar,
"koruculuk sistemi”nin yaklaşık 40 yıldır siyasal iktidarlar tarafından çok amaçlı bir araç olarak kullanıldığını vurguladı. Sistemin, ülkenin genelinden ziyade Kürt nüfusun yoğun olduğu doğu ve güneydoğu illerinde yoğunlukla uygulandığını belirtti. Binlerce korucunun görev sırasında hayatını kaybettiği süreçte, koruculara daha düşük maliyetli güvenlik personeli gibi davranıldığını söyledi.
DİNDAR’DAN AĞIR SUÇLAMA!
Metnin devamında Dindar, koruculuk sistemiyle ilgili suçlamalara da değindi. Korucuların silah, uyuşturucu, insan kaçakçılığı, cinayet, yağma gibi suçlara karıştığı birçok olayın kamuoyuna yansıdığını ifade etti. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 2003 yılına kadar çeşitli adli suçlara karışan 2 bin 376 köy korucusu hakkında yasal işlem yapıldığını belirtti. Ayrıca, 264 Gönüllü Köy Korucusunun cinayet, ateşli silahlarla ilgili yasalara muhalefet gibi suçlardan hüküm giydiğini söyledi.
İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA’DAN YANIT BEKLİYOR!
Dindar, koruculuk rejiminin yarattığı insan hakları ihlalleri ve suçlar göz önüne alındığında, sistemin ortadan kaldırılması, alternatif istihdam alanlarının geliştirilmesi ve silahlı güçlerin kamuya zarar veren örgütlenmelerine engel olunması için kapsamlı bir politikanın uygulanması gerektiğini savundu. Son olarak, Dindar'ın İçişleri Bakanı'ndan cevap beklediği belirtildi ve koruculuk sisteminin geleceği konusunda toplumun ve yetkililerin dikkatli bir şekilde değerlendirme yapması gerektiği vurgulandı.
Yeşil Sol Parti Van Milletvekilinin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye sunduğu sorular şöyle;
1) Türkiye’de koruculuk sisteminin uygulanmaya devam etmesinin gerekçeleri nelerdir? Koruculuk sisteminin lağv edilmesi amacıyla yürütülen bir çalışma mevcut mudur?
2) 2023 itibariyle Türkiye’de korucu sayısı kaçtır? Bu kişilerin yaş, cinsiyet, eğitim ve coğrafi il dağılımı nedir?
3) 2013-2023 yılları arasında korucu istihdamı yıllar itibariyle kaç kişi olmuştur? Bu alımların illere göre dağılımı nasıldır?
4) 1985-2023 yılları arasında görevi nedeniyle yaşamını yitiren korucu sayısı kaçtır? Bu kişilerin yaş, cinsiyet, eğitim ve coğrafi il dağılımı nedir?
5) 1985-2023 yılları arasında kullandığı kamu gücü ve devlet silahını istismar ederek suça bulaşan korucu sayısı kaçtır? Bu kişilerin yaş, cinsiyet, eğitim ve coğrafi il dağılımı nedir?
6) Kurulduğu günden bugüne kadar yüzlerce ağır insan hakları ihlaline sebep olan korucularla ilgili toplam kaç dava açılmıştır? Suçun kategorisine göre kaç kişiye ne kadar ceza verilmiştir?
7) İşledikleri suçlar nedeniyle halen tutuklu ve hükümlü olan korucu sayısı kaçtır?
Yeni Doğu Gazetesi/ Adil HARMANCI