Resmi Gazete ‘de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden bir Euro değeri Temmuz ayında yüzde 30,5 oranında artırılarak 14,0387 TL olarak belirlendi. Van-Bitlis-Hakkâri Eczacı Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel zammı yetersiz bulmanın yanında asıl önemli olanın ilaca ulaşmak olduğunu söyledi. Baransel,
“ilaçlarda bir yüzde 30 fiyat güncellemesine daha geldi. Bu yüzde 30 güncelleme nereden kaynaklanıyor? Önce onu bilmemiz lazım. İlaç için uygulanan sabit Euro kuru Yüzde 10, 75 TL seviyesindeyken bir ihtiyaç dâhilinde 14,0387 TL seviyesine güncellendi. Elbette Euro kurunun reel Euro kurunun bulunduğu pozisyonu düşündüğünüz zaman 14 liralar bu sorunu çözmekten uzak. Ancak tabii ki Euro kurundaki her güncelleme aynı zamanda ilaç fiyatına da yansıyan bir güncelleme bu açıdan vatandaşın ilaca ulaşımı anlamında bir miktar zorlanacağı kesin. Tabi burada bile fiyatla bulunabilirlik arasına sıkışmak da çok doğru değil.” İfadelerini kullandı.

“İLACIN UCUZ OLMASI BİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMİYOR”
Fiyatlardan çok ilaçlara ulaşmanın önemli olduğunu aktaran Baransel,
“Bizim ilaçları bulabilmemiz esas olmalı. Kamu maliyesini, vatandaşın bütçesini değerlendirmek, düşünmek zorundayız. Ancak bulamadığınız ilacın ucuz olması bir şeyi değiştirmiyor. Şu anda bizim aktif olarak özellikle son bir ayda yüzde 30’dan fazla ilacımız bulunmaz hale gelmiş ya da çok kısıtlı. Çünkü bir grup hasta ilaca ulaşabiliyorken bir başka grup hasta ilaca ulaşamıyor demektir. Dolayısıyla biz hep ilaç için temel düstur olarak bulunabilir ve ulaşılabilir. Yani bulunmakla ulaşılmak farklı şeyler. Çok pahalı olur, ulaşamazsınız bir de tedarik edilemediği için ulaşamazsınız. Bu da ayrı bir problemdir.” İfadelerine yer verdi.
“İLAÇ KARARNAMESİ YENİDEN OLUŞTURULMALI!”
İlaç fiyat kararnamesinde yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Baransel,
“Euro kuru güncellemesi yüzde 30,5 seviyesinde olan bu kur güncellemesi bu sorunu çözmekten uzak bir güncelleme. Bu şu anlama gelmesin. Daha fazla zam yapılmalıydı anlamına gelmesin. Kesinlikle kastettiğim bu değil 2014 yılında başlayan, fiyat kararnamesini artık çöktüğünü gösteriyor. Bu sistem çöktü. Belki ilk kurulduğu zaman enflasyonun düşük olduğu dönemlerde bu sistem bir şekilde yürümüştü. Ama artık çöktü. Bu sistem, çözüm üretemeyen bir noktadadır ve hatta kendi başına sorun yaratan bir sistem haline gelmiştir. Yani bizim ilaç fiyat kararnamesini yeniden oluşturmamız lazım. Bu mevcut halinden kurtulmaktan başka çaremiz yok maalesef. Eğer bunu hızlıca yapmazsak bu sorun katlanarak devam edecek. Bakın 30 TL'nin üzerinde güncel reel kur oranı tutarı var. Ve karşılığında 14 TL sabit kur var. Yani bu sistem bu şekilde devam edemez. Tabii ki zaman zaman güncellemeler oluyor. Bu güncellemeler sırasında şimdiye kadar ilaç endüstrisi, ilaç sanayi oradan işte kurla alakalı kayıplarının büyük bir kısmını eczaneler üzerinden çözmeye çalıştı. Eczanelere verilen ekstre iskontoları, kısıtlar, vadeleri kıstılar. Yani maksimum oranda eczanelerden neyi kesebilirlerse kestiler. Ama bu sistemi açıkçası daha fazla bizden kesebilecekleri bir şey kalmadığı için bizim de kaldırma şansımız kalmadı. Bizim kar oranımız yüzde 04 oranında düştü. İlacın fiyatı artıyor ama bizim kar oranımız düşüyor. Zaten ekonomik olarak enflasyonun çok yüksek oranlarda TÜİK verileri de ortada. Piyasada vatandaşın gördüğü oranlar da ortada. Buna karşılık bizim karımızın düştüğünü, kar oranlarımızın düştüğünü düşünün. Güncel pozisyonda bizim bu sistemi eczaneler olarak daha fazla sırtımızda taşıma şansımız kalmadı. Yani sanayinin bizden kesebileceği başka da bir şey kalmadı. Bu saatten sonra yapılan her düzenleme açık ve net olarak eczanelerin batmasına sebep olur. Bu artık dayanılmaz bu noktada.” Şeklinde konuştu.
Van Haber
Muhabir: Adil Harmancı