Van Haber

Bu fiyatlar kimseyi memnun etmedi!

Okulların açılmasına sayılı gün kaldı. Yaklaşık 19 milyon öğrenci 9 Eylül'de ders başı yapacak. Okulöncesi ve birinci sınıflar için uyum süreci ise 2 Eylül'de başlayacak. Hâl böyle olunca milyonlarca veli okul servisi arayışında. Van’da okul servisleri yüzde 50 bir artış talep ederken UKOME kararıyla fiyatlar yüzde 25 arttı.

Okullar açılıyor, ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci için ders zili 9 Eylül’de çalacak. Okulöncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri bir hafta önce 2 Eylül’de uyum programına başlayacak. Okulların açılmasına kısa bir süre kala veliler servis bulma telaşına girdi. Ancak astronomik ücretler velileri zorluyor. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) okul servis ücretleriyle ilgili aldığı karar doğrultusunda, 0-3 kilometre arası mesafe ücreti yüzde 25 zamla aylık bin 250 TL oldu. Van’da kısa mesafe olarak isimlendirilen 0-3 km arası servis ücreti bin 250 TL, 3,1-5 km arası bin 300 TL, 5,1-7 km arası bin 350 TL, 7,1-10 km arası bin 700 TL, 10,1-15 km arası bin 950 TL, 15,1-20 km arası 2 bin 200 TL, 20,1-25 km arası 2 bin 400 TL, 25,1-30 km arası 2 bin 750 TL, 30,1-35 km arası 3 bin TL, 35,1 km’yi aşan her km için ise, artı 45 TL olarak belirlendi.

FİYATLAR BELLİ OLDU

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eğitim kapsamı dışı etüt programları için ise, ücret tarifesi günlük tarife üzerinden belirlendi. Buna göre MEB eğitim kapsamı dışı etüt programı 0-10 km arası için günlük 45 TL; 10,1 km üstü 60 TL ücret alınacak. Rehber Personel için belirlenen ücret ise 420 TL oldu. Gidiş-dönüş olarak hesaplanan servis hizmet bedellerine KDV dahil olan tarifeye göre, aynı serviste bulunan kardeşlerin 1’i için tam ücret alınırken sonraki her bir kardeş için yüzde 20 oranında indirim uygulanıyor. Van’da öğrenci ulaşımıyla ilgili gazetemize konuşan Van 31 Numaralı Umum Servis ve Okul Taşıtları Kooperatifi Başkanı Mümtaz Atacan alınan zam kararının esnafı memnun etmediğini söyledi.

ATACAN: ZAM YETERSİZ

UKOME tarafından alınan zam kararının beklentileri karşılamadığını söyleyen Atacan, “Her yıl Eylül ayında, okullar açılmadan önce öğrenci servis ücretlerinin belirlenmesi için kuruluşumuz, şoförler kooperatifi olarak belediyeye başvuruda bulunuyoruz. Belediye bünyesinde Ulaşım Koordinasyon Merkezi var, biliyorsunuz. UKOME toplantılarında talep ettiğimiz ücret tarifesi gündeme alınıyor. Bu toplantıda üyeler, birlikte karar vererek ücret tarifesini belirliyorlar. Ancak, bizim talebimiz tam anlamıyla karşılanmıyor. Bu yıl geçen yıla göre yaklaşık %50'lik bir artış talep ediyoruz. Artış talebimizi, araçlarımızın masraflarını hesaplayarak yapıyoruz. Örneğin, geçen yıl bir şoförümüz 12.000-12.500 TL maaş alıyordu; bu yıl ise 20.000 TL talep ediyor. Ayrıca, sigorta ve diğer giderlerimiz de var. Yakıt fiyatlarının artışı gibi nedenlerden dolayı maliyetlerimiz yükseldi” dedi.

"BÖLGE GENELİNDE FİYATLAR AYNI"

Zam kararı öncesi bölge genelinde alınan zam kararının gözetlendiği ve buna göre zam yapıldığını ifade eden Atacan, “Kooperatif başkanı olarak, Erzurum, Diyarbakır, Malatya, İstanbul, Ankara, Bursa ve Antalya gibi illerde emsal ücret tarifelerini topluyorum. Genelde 15-20 ildeki tarifeleri inceliyoruz. Diyarbakır'da en düşük mesafe ücreti 1.300 TL, Bingöl'de ise 1.250 TL olarak belirlenmiş. Bu tarifelerin bizim tarifemizle uyumlu olması için çalışıyoruz. Okul servis ücretleri, genellikle kilometre bazında belirleniyor. Örneğin, en yakın mesafede aylık ücret 1.200 TL civarında. En düşük mesafe, 0-3 kilometre arası olan öğrenciler için uygulanıyor. Örnek vermek gerekirse, evinin 2 kilometre uzağındaki bir öğrenci için bu ücret geçerli. Ancak, bazı durumlarda daha düşük ücretler uyguluyoruz. Örneğin, Hacı Veli İlköğretim Okulu'na yakın mesafedeki öğrenciler için 1.000 TL alıyoruz. Geçen yıl bu mesafelerde 950 TL alıyorduk” diye konuştu.

"BU ARTIŞ VELİLERİ ZORA SOKACAK"

Artan fiyatlar asgari ücretle aile geçindiren velileri zor durumda bırakabileceğini belirten Atacan, “ Yeni tarifemiz hem halkı hem de esnafı düşünerek belirlenmiş olsa da, bazı veliler bu ücretlerden memnun olmayabilir. Öğrencilerin okuldan erken ayrılması durumunda ise, servis araçları ek yük oluşturuyor ve bu durumdan dolayı zarar edebiliyoruz. Bu nedenle, okulun bitimine 1-2 ay kala öğrencilerini servisten çıkaran aileler için ek ücret talep etmek zorunda kalıyoruz. Özetle, okullar açılınca yeni tarifeleri uygulamayı planlıyoruz. Akaryakıt fiyatları artış göstermediği sürece tarifemizi bu şekilde sürdüreceğiz. Eğer fiyatlarda bir artış olursa, bu durumu duyurmak zorunda kalacağız. UKOME tarafından belirlenen fiyatların üzerine çıkma imkânımız bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

ATACAN: SERVİSLER 3 AY İŞSİZ

Öğrenci servislerinin yılın 9 ayı çalıştığını diğer aylarda ise sanayi ve fabrika olmadığı için 3 ay sabit beklediğini söyleyen Atacan, “Ayrıca, bazı okullar, servis araçlarında yardımcı personel bulundurulmasını zorunlu kılabiliyor. Yardımcı personel ücreti de öğrenci ücretlerine ekleniyor. Bu durum da ücretlerin artmasına neden oluyor. Son olarak, servis araçlarımız yılda 9 ay çalışıyor. Üç ay boyunca, araçlar çalışmadan park halinde bekliyor. Sanayi veya büyük fabrikaların olmadığı bölgelerde, personel taşımacılığı yapamadığımız için bu süreyi değerlendiremiyoruz. Ayrıca, bazı okullarda öğrenciler, yıl sonunda servisten çıkarılabiliyor ve bu durum da maliyetleri etkiliyor” şeklinde konuştu.