Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, ağız ve diş sağlığı ile psikoloji arasındaki güçlü bağlantıya dikkat çekti. Özkan, yaptığı açıklamada, ağız ve diş enfeksiyonlarının depresyon, anksiyete ve sosyal izolasyon gibi psikolojik sorunlarla doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Özkan, kronik diş eti hastalıklarının ve enfekte diş köklerinin vücutta sürekli bir inflamasyon kaynağı oluşturduğunu, bu durumun ise beyinde nöroinflamasyona yol açarak serotonin ve dopamin gibi mutluluk hormonlarının üretimini baskıladığını ifade etti. Bu süreç, depresyon ve anksiyete riskini artırıyor.

Tuşba Sağlık Müdürlüğü, Kadınlara Ücretsiz HPV Taraması Yaptı Tuşba Sağlık Müdürlüğü, Kadınlara Ücretsiz HPV Taraması Yaptı

Ağız ve diş sağlığındaki bozulmaların sadece biyolojik değil, sosyal ve psikolojik etkilerinin de büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, diş ağrısı çeken bireylerde uyku kalitesinin bozulmasının, depresyon riskini %70 oranında artırabileceğini söyledi. Diş kaybı, diş eti çekilmeleri ve çene kemik erimesi gibi durumların, kişilerin özgüvenini zedeleyerek sosyal izolasyonu ve içe kapanıklığı tetikleyebileceğini belirtti.

Ağız sağlığının beyin sinir sistemi üzerindeki etkilerine de değinen Özkan, uzun süreli ağız ve diş enfeksiyonlarının Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların gelişiminde kritik bir rol oynayabileceğini vurguladı.

Son olarak, diş sağlığının iyileştirilmesi için düzenli diş hekimi kontrolleri, doğru diyet ve ağız hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Bu önlemler, hem ağız sağlığını hem de genel psikolojik sağlığı destekleyebilir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı