Tuşba Sağlık Müdürlüğü, Kadınlara Ücretsiz HPV Taraması Yaptı Tuşba Sağlık Müdürlüğü, Kadınlara Ücretsiz HPV Taraması Yaptı

Uzmanlar, bu durumu ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendiriyor ve özellikle çocukluk çağındaki sigara bağımlılığının gelecekte çok daha büyük problemlere yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bayram, sigaranın başta akciğer kanseri ve KOAH olmak üzere pek çok hastalığa yol açtığını vurguluyor.

Sigara tüm organlara zarar veriyor

Prof. Dr. Bayram, sigara kullanımının sadece akciğerlere değil, vücudun diğer organlarına da zarar verdiğini ifade etti. Sigara dumanının solunum yoluyla vücuda girdiğini belirten Bayram, bunun sonucu olarak kanserin yanı sıra kalp damar hastalıkları, mesane kanseri, böbrek kanseri gibi hastalıkların gelişebileceğini söyledi. Sigaranın vücuda verdiği zararların artık herkes tarafından bilindiğini belirtti.

Sigara ile mücadelede öncelik çocuklar olmalı

Türkiye’de sigara içme oranının yüksek olduğunu ve sigara kullanım yaşının 12-13 yaşlarına kadar düştüğünü belirten Bayram, sigara ile mücadelenin öncelikli olarak çocuklara yönelik olması gerektiğini vurguladı. Özellikle gelişimini tamamlamayan çocukların sigara içmesinin kalıcı sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Bayram, sigara içmenin önlenmesi için radikal önlemler alınması gerektiğini söyledi. İngiltere’de 2009 sonrası doğanlara ömür boyu sigara satışı yasağı getirildiğini hatırlatan Bayram, Türkiye’de de benzer bir uygulamanın hayata geçirilebileceğini ifade etti.

Nargile ve elektronik sigara da zararlı

Prof. Dr. Bayram, nargilenin de en az sigara kadar zararlı olduğuna dikkat çekti ve son yıllarda evlerde nargile kullanımının arttığını belirtti. Nargilenin masum bir alternatif olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen Bayram, elektronik sigaraların da erken dönemde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Elektronik sigara satışının yasak olmasına rağmen internet üzerinden satışların hala devam ettiğini belirten Bayram, bu konuda daha sıkı denetimler yapılması gerektiğini ifade etti.

Sigara bağımlılığı ve bırakma süreci

Sigara bağımlılığı, fizyolojik ve psikolojik bağımlılık olarak iki şekilde değerlendirilmektedir. Prof. Dr. Bayram, nikotin bağımlılığının kısa sürede aşılabileceğini ancak psikolojik bağımlılığın yaşam tarzı ile ilgili olduğu için daha uzun süre devam edebileceğini belirtti. Sigarayı bırakmak isteyen kişilerin motive olarak bu bağımlılığı aşabileceklerini söyledi ve sigara bırakma sürecinin her yaşta başarılabileceğini vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı