Yeni eğitim-öğretim yılı başladı. 20 milyondan fazla öğrenci ilk ders zilinin çalmasıyla yeniden ders başı yaparken Van'da da 295 bin öğrenci ders başı yaptı. Memur Sen ve Eğitim Bir-Sen Van İl Başkanı Mehmet Ali Uca “Yeni eğitim-öğretim yılında sorunlara çözüm üretilmeli, beklentiler karşılanmalıdır” dedi.

Ücretli öğretmenlikte şartların biran önce iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Memur Sen ve Eğitim Bir-Sen Van İl Başkanı Mehmet Ali Uca, Van’da ciddi anlamda öğretmen açığının yaşandığını belirterek son 10 yılın öğretmensizlik rekorunun kırıldığını söyledi.

“YA KADROYA ALINMALI YA DA ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİKTE ŞARTLAR İYİLEŞTİRİLMELİ”

Ücretli öğretmenlikle ilgili sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydeden şartların onarılması gerektiğini ifade etti. Uca, “Öyle ilimizdeki ilimizde çok ciddi anlamda öğretmen açığı oluştu. Üç yıldan sonra biliyorsunuz sözleşmeli öğretmenler artık üç yıldan sonra tayin isteyip gidebiliyorlar. Buralarda da herhangi bir cazip noktası ek teşvik kalkınmada öğrenci öncelikli yörelerde çalışanlar için bir ek ödeme olmadığı için burada öğretmeni tutmak da çok zor oluyor. Artık buralı olan öğretmen de batıya doğru, farklı illere doğru gidiyor. Dolayısıyla son yıllarda, yani son 10 yıl, hatta belki 15 yıl da diyebiliriz, ilk defa Van'da bu kadar çok öğretmen açığının olduğu bir eğitim öğretim yılına denk geldik. Dolayısıyla üç bin beş yüz dört bine yakın bir öğretmen açığımız var. Özellikle kenar ilçelerde bu açık çok daha fazla. Hatta mesela bazı ilçelerimizde öğretmen normunun yarısı kadar ancak öğretmen var. Diğer yarısı yok. Örnek veriyorum. Bin öğretmen olması gereken Özalp ilçesinde şu an beş yüz öğretmen var. Beş yüz öğretmene ihtiyaç var. Dolayısıyla bu çok ciddi bir rakam. Bunda tabii şu an politika olarak eğitim politikası olarak hepimiz de biliyoruz ki bunun açığını ücretli öğretmenlerle karşılıyoruz. Bu bir kere bunu söyleyeyim. Yani ücretli öğretmen mantığı artık bence çağ dışı kalmış bir mantıktır. Bu yani bu mantariteden vazgeçmek lazım. Bir kere onu söyleyeyim. Çünkü siz kısa süreli ücretli öğretmen istidam ederek eğitimde başarıyı yakalayamazsınız. Bir kere özellikle ben bunu söylemiş olayım. Başkale'nin, Bahçesaray'ın ve bazı ilçelerimizin öyle köylerine ücretli öğretmen görevlendiriyoruz ki artık bazen lise mezunu ücretli öğretmenler de görevlendirmek zorunda kalıyoruz” dedi.

Kartal Yuvası ışıl ışıl yanıyor Kartal Yuvası ışıl ışıl yanıyor

“ÖĞRETMEN AÇIĞI SON 10 YILIN ZİRVESİNDE”

Öğretmen açığının son 10 yılın zirvesinde olduğunu söyleyen Uca, “Öğretmen bulamıyoruz biz o uzak yerlere. Şimdi lise mezunu bir öğretmenin ya da iki yıllık mezun olan bir öğretmenin, daha doğrusu mezuniyeti öğretmenlik olmayan bir öğretmenin diyelim, mezuniyeti öğretmenlik olmayan bir öğretmenin buralarda öğrencilerimize faydalı olmasını çok bekleyemeyiz. Ayrıca ücretli öğretmelere ödenen ücretle evet her ne kadar geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın bunların ücretlerine yaklaşık olarak yüzde elli bir zam yapılmış olsa da bu yaraya merhem olmadı. Dolayısıyla ücretler noktasında da arkadaşlarımız bu işi yapan arkadaşlarımız çok ciddi anlamda sıkıntı yaşamaktadırlar. Ama mecburen başka yapacakları işle olmadığı için mecburen bu görevi de kabul ediyorlar. Bizim bu arkadaşlarımızı mecburiyete değil, bu arkadaşlarımız için bir yol haritası, bir politika geliştirmemiz gerekiyor. Ücreti öğretmenlik uygulaması zaten çok uygun gördüğümüz bir uygulama değil. Tek tip öğretmenlik uygulamasının mutlaka süratle uygulama konulması gerekiyor. Kalkınmada öncelikli yörelerde çalışan öğretmenlere teşvik verilmesi gerekiyor ki buralarda öğretmen tutabilelim. Burada öğretmen tutmanın yolu sözleşmeli öğretmenlik değil. Yani 3 yıl siz evet tutarsınız burada öğretmeni bir şekilde ama 3 yıl sonra tutamıyorsunuz ve bugün çünkü tabloyla karşı karşıya kalıyoruz. 3.500-4.000 öğretmen açığı az bir açık değil. Yani öğretmen mevcudunun yüzde yirmi beşi demek bu. Bandaki öğretmen mevcudunun yüzde yirmi beşi şu an yok. Bu çok büyük bir açık bence. Dolayısıyla yani bu bölgelerde çalışan mahrumiyet bölgesinde çalışan arkadaşlarımıza daha fazla bir ücret sistemi getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK SİSTEMİNİ ASLA TASVİP ETMİYORUZ”

Eksik atama ve ücretli öğretmenlikte yaşanan sorunların da çözülmesi gerektiğini ifade eden Uca, “Kalkınmada öncelikli bu yöreler sadece Doğu Anadolu bölgesi ya da Güney Doğu Anadolu bölgesindeki illerimiz değil. Karadeniz bölgesinde de kalkınmada öncelikli yöreler var. İç Anadolu bölgesinin birçok yerinde de kalkınmada öncelikli yöreler var. Orada da öğretmen bazen bulunamıyor. Dolayısıyla Kalkınmada öncelikle yörenin oranına göre bir ücret belirlenip bu arkadaşlarımıza bu ücretin ödenmesi gerekiyor. Öğretmen tutmanın en önemli şartlarından biri bu. Eğer ki buna rağmen hala da, yani politika değiştirilmeyecek ve ücretli öğretmenlik sistemine devam edilecekse de, ki bunu asla tasvip etmiyoruz. Öğretmen arkadaşlarımızın ücretlerine ciddi anlamda bir katkı sunulması gerekiyor. Yani eskiden vekil öğretmenlik yapılıyordu. Kadrolu öğretmenin almış olduğu ücretin üçte ikisi ödeniyordu. Yani şu an ücretli öğretmenin almış olduğu maaş asgari ücret kadar bile değil. Düşünün. Yani üçte iki olsa gene anlarsınız bir şey bu anlamda dersiniz ki güzel bir uygulama ve bu arkadaşlarımız kısmen de olsa memnundurlar diyebiliriz ama şu an almış oldukları asgari ücretin bile altında. Ve sigortaları da tam yatmıyor, bu da ayrı bir sıkıntı. Yani sigortaları girmiş oldukları ders saati kadar yatıyor. Bu da çok anlamlı değil ve arkadaşlarımızın ciddi anlamda mağdur ediyor. Ücretli öğretmenlik sistemi öncelikle kaldırılmalı. Eğer kaldırılmıyorsa böyle bir politika şu an yoksa en azından ücretlerinde iyi bir iyileştirme yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Muhabir: Kader Çelik