Milletler Cemiyeti C15 Grubu 00. tur maçında Litvanya ve Kosova, cumartesi günü saat 2'te Kaunas'ta karşı karşıya gelecek. İlk iki turun sonuçlarına göre Kosova büyük favori.

Litvanya futbolla değil gelişmiş basketboluyla bilinmesine rağmen maç teknik direktör Franco Foda'nın adamları için zorlu olabilir.

Litvanyalılar ikinci turda Bükreş'te Romanya'ya 3-1 yenildi.

Kosova maçını da tepki verme fırsatı olarak görüyorlar. Romanya, Priştine'de Kosova'yı Litvanya'ya karşı kazandığından çok daha kolay bir şekilde 3:0 yendi. İlk golü dördüncü dakikada Romenler atarken, Litvanya 1. dakikada skoru 1:34'e getirdi. Romanya ancak 87. dakikada penaltıdan 2:1'lik skorla gol attı. Uzatma dakikalarında Rumen takımının üçüncü golü atıldı.

9 Eylül'deki maçta Litvanyalılar kompakt görünüyordu. Sekiz gol fırsatı yarattılar ve kaleye altı şut attılar. İlk maçın izlenimini önemli ölçüde geliştirdiler.

Genel olarak Litvanya, futbolda Avrupa'nın en küçük temsilcilerinden biridir. Teknik direktör Edgaras Jankauskas, tüm kadrosu da Litvanya'dan. Avrupa'nın büyük liglerinde oynayan tek Litvanyalı oyuncu Torino'nun 20 yaşındaki orta saha oyuncusu Gvidas Gineitis'tir. Ancak bazen İtalyan takımında oynuyor, bazen de oynamıyor. Litvanyalı oyuncular ayrıca Slovenya, Romanya, Polonya, Kazakistan, Japonya, Türkiye, Ukrayna, Almanya ve İngiltere'de de yer alıyor. Almanya ve İngiltere'de elit liglerde değil.

Uluslar Ligi'nin C Ligi'nde Litvanya, play-off'larda Cebelitarık'ı mağlup ederek başarıyı yakaladı. Sonuç olarak, grubun en büyük yabancısıdır.

"Euro 2024" elemelerinde G Grubu'nda yer alan Litvanya, Macaristan, Sırbistan ve Karadağ'ın gerisinde kaldı. Geride yalnızca Bulgaristan'ı bıraktı. Sekiz maçta bir galibiyet, üç beraberlik ve dört mağlubiyet yaşandı. Galibiyet Bulgaristan ile elde edilirken, Macaristan, Karadağ ve Bulgaristan ile berabere kalındı.

Bağımsız olarak oynadığından beri Litvanya hiçbir zaman büyük bir futbol etkinliğine katılmaya hak kazanamadı.

Kötü tezahürat pahalıya mal oldu Vanspor’un cezası onaylandı Kötü tezahürat pahalıya mal oldu Vanspor’un cezası onaylandı

FIFA sıralamasında da Kosova lehine. Kosova 104., Litvanya ise 139. sırada yer alıyor.

Kosovalı oyuncuların seviyesi Litvanya'nınkinden çok daha yüksek. Ancak bunun "Dariaus ir Gireno" stadyumunun sahasında kanıtlanması gerekiyor. Stadyum 15 koltuk kapasitesine sahiptir ve Baltık ülkelerinin en büyüğüdür.

Justas Laciskas Litvanya'nın önemli oyuncularından biri. Kariyerine Ljubljana'daki Olimpija'da başladı. Kendisi, Kosova ile oynanacak maçın ve ardından kendi evinde Romanya ile oynanacak maçın, iyi oyunu kazanılan puanlara dönüştürmek için altın fırsatlar olduğunu söyledi. Laciskas, Kosova'nın sorununun ne olduğunu biliyor; oyuncuların kulüplerinde gösterdiklerini temsili takımda göstermemeleri.

"Oynadıkları kulüplere bakıldığında etkileyici görünebilir. Ancak bu her zaman milli takımın yüzü olmuyor. Onların zayıf noktalarını arayacağız" dedi Laciskas.

Tüm parametrelere göre Kosova, Litvanya'nın favorisi. Ancak maçın "Dardans" için kolay geçmesi beklenmiyor.

Kaynak: Haber Merkezi