DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı, Van’da son dönemde artan esnaf mağduriyetleri ve halkın yaşadığı ekonomik zorluklara ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) başvuruda bulundu. Varlı, Van’daki ekonomik sorunların tespit edilmesi ve esnafın yaşadığı mağduriyetin araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
YOKSULLUK VE EKONOMİK KRİZİN DERİNLEŞMESİ
Varlı, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye genelinde devam eden ekonomik krizle birlikte yoksulluğun derinleştiğini vurguladı. Artan maliyetler, işsizlik ve enflasyonun, halkın yaşam standardını düşürdüğüne dikkat çeken Varlı, Van’da da benzer bir durumun yaşandığını belirtti. Varlı, “Artan yoksulluk, açlık ve düşük maaşlarla birlikte geçim sıkıntısı her geçen gün daha da büyümektedir. Van, bölge illeri arasında en büyük kentlerden biri olmasına rağmen, sınır kapıları ve ticaret kapasitesine rağmen yoksullukla mücadele etmektedir” dedi.
ESNAF MAĞDURİYETİ ARTARKEN, KEPENK KAPATAN ESNAF SAYISI ARTIYOR
Varlı, Van’daki esnafların artan maliyetler, yüksek kira bedelleri ve düşen alım gücü nedeniyle zor durumda olduklarını, pek çok esnafın kepenk kapatma noktasına geldiğini ifade ederek, “ Kasım 2024’te yapılan açıklamalara göre, son 10 ayda yeme-içme sektöründe 600’den fazla esnaf iş yerini kapattı. Yüksek kira bedelleri, enerji maliyetlerinin artışı ve büyük marketlerin mahallelerdeki etkisi küçük esnafın gelirlerini olumsuz yönde etkiliyor” dedi.
Van’daki Bakkallar, Bayiler, Büfeciler, Kantinciler ve Manavlar Esnaf Odası, küçük esnafın zor durumda olduğunu, kayıtsız esnafın kayıt altına alınması, vergi muafiyetleri sağlanması ve esnafın Bağkur borçlarının silinmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, KOSGEB’in esnaflara daha fazla destek sunması gerektiği ifade edildi.
ESNAF DESTEK PAKETLERİNE İHTİYAÇ VAR
Gülderen Varlı, bölgedeki ekonomik sorunların çözümü için çeşitli önerilerde bulundu. Esnafın mağduriyetlerinin giderilmesi, yerel üretimin teşvik edilmesi ve istihdam projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Varlı, “Van’daki ekonomik krizin çözülmesi için esnaf destek paketlerinin artırılması, fiyat artışlarını kontrol altında tutacak mekanizmaların oluşturulması ve gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması gerekiyor. Bu nedenle Meclis Araştırması açılması elzemdir” dedi.
KAMUSAL HİZMETLERE ULAŞIMDA ZORLUKLAR YAŞANIYOR
Van’ın en büyük zorluklardan birinin de eğitim, sağlık ve ulaşım gibi temel kamu hizmetlerine erişim olduğunu belirten Varlı, “Van, büyük bir kent olmasına rağmen yoksulluk ve ekonomik kriz nedeniyle halk temel ihtiyaçlarına ulaşmakta zorlanıyor” dedi. Bu durumun özellikle tarımsal üretimin ve hayvancılığın gerilemesiyle daha da derinleştiğini söyledi.
EKONOMİK SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ İÇİN ACİL ADIMLAR ATILMALI
Varlı, Van’daki ekonomik sorunların derinleşmesinin sadece esnafı değil, tüm halkı etkilediğini belirterek, “Halkın yaşadığı bu zorlukların çözülmesi için devletin gerekli tedbirleri alması, ekonomik krizle mücadele için daha güçlü adımlar atması şarttır” diye konuştu.