Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hazırladığı tasarruf tedbirleri gerekçesiyle okullardaki temizlik personeli sayısı azaldı, İşgücü Uyum Programı sadece kadın çalışanları kapsarken çalışma gün sayısı ise 3 güne düşürüldü.

Van Milletvekili Gülderen Varli İşgücü Uyum Programı’nın getirdiği sorunlarla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi sundu. Yeni hayata geçirilen uygulamanın okullarda hijyen eksikliği oluşturacağını söyleyen Varli Okullarda var olan sorunlara kalıcı çözüm yöntemleri yerine uygulanan bu yöntem var olan sorunları daha da arttıracağını belirtti.

VARLİ’NİN MECLİSE SUNDUĞU SORU ÖNERGESİ VE SORU BAŞLIKLARI ŞU ŞEKİLDE YER ALDI:

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Yusuf TEKİN tarafından Anayasanın 98‘inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ıncı ve 99‘uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 9 Eylül 2024 tarihinde milyonlarca öğrenci ve öğretmen, hiçbir pilot uygulama dahi yapılmaksızın hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile tanışarak eğitim-öğretim yılına başlamıştır. Yeni müfredat modeli tartışmaları devam ederken basına yansıyan haberlere göre kamuda "tasarruf" tedbirleri kapsamında uygulamaya konulan İşgücü Uyum Programı (IUP) yumak haline gelen sorunları içinde barındırdığı konuşulmaktadır. Okullarda var olan sorunlara kalıcı çözüm yöntemleri yerine uygulanan bu yöntem var olan sorunları daha da arttıracağı iddiası yer almaktadır.

Ayrıca Türkiye İş Kurumu tarafından kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılarak düzenlenen bir program olan İşgücü Uyum Programı ile kamusal alanların temizliği, bakım, onarımı gibi kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm işler için İUP koşullarında “istihdam” sağlanarak ihtiyacın karşılanması hedeflenmişti. Ancak bu program kapsamında emekçilerin programın ilk dört haftası 5 gün, devam eden haftalarda ise 3 gün çalışacağı ifade edilmektedir.

Bu bağlamda;

1. İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında emekçilerin haftanın sadece 3 gün çalışacağı belirtilmektedir. Bu durumda haftanın 5 bazen 7 günü eğitim-öğretimin devam ettiği okullarda temizlik ve bakım hizmetlerini kim üstlenecektir?

Van’da Filistin İçin Destek Yürüyüşü Van’da Filistin İçin Destek Yürüyüşü

2. İUP çalışanlarına “günlük 566,73 TL cep harçlığı” ödeneceği belirtilmektedir. Bu ücretin asgari ücretin altında olduğunun ve çalışan kişilerin geçimlerini sağlamakta yaşayacağı zorlukların farkında mısınız?

3. Asgari ücretin altında kişileri çalıştırmak anayasal haklara aykırı değil midir?

4. Hijyenik olmayan ortamlarda öğrenciler eğitim ve öğretime nasıl devam edecek? Okullarda yaşanabilecek olası sağlık sorunlarının, bulaşıcı hastalık riskinin farkında mısınız?  Bu uygulama ile okullarda yaşanacak hijyen sorunlara dair alınan önlemler nelerdir?

5. Basına da yansıyan iddialara göre okullarda “bağış” adı altında para toplanmaya devam edildiği doğru mu? Okullarda para toplandığı iddiaları doğruysa, bundan haberdar mısınız?

6. Her öğrencinin nitelikli eğitime erişimini sağlamak için bakanlığınızın uyguladığı veya uygulamayı planladığı projeler nelerdir?

Muhabir: Halit Aydın