Van Haber

Sağlıklı bir yaşam için, Avsuvan su için

Van’da yıllardır içme suyunda yaşanan sıkıntı, vatandaşları su arıtma cihazlarına yöneltti. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Avsuvan Su Arıtma Cihazları sahibi Gani Acar, kentte suların kireçli olmasının yanı sıra, sanayinin gelişmesi ve yeraltı sularındaki azalma nedeniyle su arıtma cihazlarına olan talebin arttığını ifade etti.

Van’da yıllardır içme suyunda yaşanan sıkıntı, vatandaşları su arıtma cihazlarına yöneltti. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Avsuvan Su Arıtma Cihazları sahibi Gani Acar, kentte suların kireçli olmasının yanı sıra, sanayinin gelişmesi ve yeraltı sularındaki azalma nedeniyle su arıtma cihazlarına olan talebin arttığını ifade etti.


Vatandaşların su arıtma cihazı alırken mutlaka göz önünde bulundurmaları gereken bazı tavsiyelerde bulunan Acar, “Uluslararası NSF belgesi su ayrıştırma cihazının kaliteli olduğunu gösterir. Bu belge Dünya Sağlık Örgütü’nün su arıtma cihazına verdiği bir belgedir. Vatandaşlar bu noktada cihazın kalitesine, filtre ve plastiğinin NFS onaylı olmasına dikkat etmesi gerekir. Bunun yanında referanslar ve firmanın geçmişi de bu anlamda önem arz eder. Piyasada şu anda kaliteli birçok ürün satılmaktadır. Bu anlamda bizler diyoruz ki, ‘Sağlıklı bir yaşam için, Avsuvan su için” diyoruz” ifadelerini kullandı.


Su arıtma cihazı alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler veren Acar, cihazın uluslararası NSF belgesine sahip olması gerektiğini vurguladı. Bu belgenin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından su arıtma cihazına verilen bir onay olduğunu belirten Acar, cihazın kalitesine, filtre ve plastiğinin NSF onaylı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, cihazın pH değerinin 7.0 - 7.5 arasında olması, en az 5 aşamalı filtreleme sistemiyle çalışması, filtre değişim sıklığı ve maliyetlerinin araştırılması gerektiğini de ifade etti.

Kaliteli bir su arıtma cihazının, sağlıklı ve güvenilir suya erişim için kritik öneme sahip olduğunu hatırlatan Acar, cihazın uzun ömürlü olması için düzenli bakım yapılması ve filtrelerin zamanında değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Satın alınacak cihazın paslanmaz çelik depolama haznesine sahip olması, düşük su basıncı durumunda pompalı bir model tercih edilmesi ve cihazın uzun süreli garanti kapsamında olması da önemli kriterler arasında yer alıyor. Ayrıca, yetkili servis hizmeti sunan firmaların tercih edilmesi, herhangi bir sorunla karşılaşıldığında kalifiye teknisyenlerden yardım alınmasını sağlar.


UZMAN TARAFINDAN YAPILMALI


Arıtma cihazı bakımıyla ilgili konuşan Acar yıllardır sektörde başarılı bir şekilde satış ve bakım işleri yaptıklarını söyledi Acar, “Sağlık açısından avantajlarının dışında ekonomik yönden de hazır sulara göre daha ucuza geldiği söylenebilir. Suyun sınırsız olarak kullanılabilmesi, bakım ve onarımlarının kolay olması, yüksek filtreleme sistemleri sayesinde güvenilir su üretmesi ve her yerde kullanılabilmesi gibi özellikleri sayesinde gün geçtikçe su arıtma cihazlarına olan talep artıyor” dedi.

SU ARITMA CİHAZLARININ BAKIMI NASIL YAPILIR?


Su arıtma cihazları birçok alanda kullanılabilen ve suyun sağlıklı, içilebilir hale gelmesini sağlayan cihazlardır. İçerisindeki farklı işlevlerdeki filtreler sayesinde suyu kötü kokudan, tattan, kimyasallardan, mikroorganizmalardan, sodyumdan ve kireç gibi birçok zararlı maddeden ayrıştırır.


SU ARITMA CİHAZLARINDA FİLTRE DEĞİŞİMİ


Su arıtma cihazlarında bakımın en önemli noktası filtre değişimleridir. Normal bir su arıtma cihazında 6 farklı filtre bulunur ve su, 6 farklı işlemden geçerek saf hale getirilir. Bu filtreler kirli suyu arındırırken haznelerini kum ve kireçle doldururlar ve zamanla bu maddeler su arıtma cihazının suyu yeterince arıtamamasına sebep olur.

Filtreler değiştirildiği sürece bu gibi sorunlar ortadan kalkmış olur. Sırasıyla kullanılan filtreler 5 mikron filtre, aktif karbon filtre, 1 mikron filtre, granül karbon filtre ve membran filtredir. Bazı su arıtma cihazlarında özel filtreler bulunsa da bu 6 filtre olmazsa olmazdır. Her filtre kendinden sonra gelen filtreyi etkiler ve biri bile değiştirilmediğinde diğer tüm filtrelerin çalışmasını etkiler.

Değişimi en önemli olan filtre su arıtmanın ilk aşamasını oluşturan 5 mikron filtredir. Çünkü bu filtre sudaki en büyük partikülleri ayırmaya yarar. Bundan sonraki filtreler ise daha küçük partikülleri ayrıştırmak için tasarlanmıştır. İlk aşamada filtreden geçemeyen büyük partiküller sonraki filtrelerin de geçemeyeceğinden, su tam olarak arınmış olmayacaktır.

SU ARITMA CİHAZLARINDA BAKIMIN ÖNEMİ


Su arıtma cihazlarında bakım, çalışma verimliliği açısından önemlidir. Cihazların uzun ömürlü olması da bakımlarının düzenli olarak yapılmasına bağlıdır. Su arıtma cihazlarının marka ve modellerine göre ömürleri farklılık gösterse de filtreleri hemen hemen aynıdır. Kapasitelerine göre belli bir miktarda suyu işleyen filtreler, kullanıldıkça eskir ve kullanım ömrünü doldurur.

Bu durumlarda da filtre değişimi yapmak gerekir. Değişimin yanında cihazların temizliği ve çalışmayan parçaların tamiri gibi işlemler de satış sonrası hizmetlere girer. Bu yüzden su arıtma cihazı seçilirken satış sonrası hizmetleri kaliteli olan markalar seçilmelidir. Bakımları, satıcı firma tarafından düzenli olarak yapılmalı ve bozulan parçalar değiştirilmelidir. Parça değişiminde orijinallik de cihazın düzgün çalışabilmesi için önemlidir. Bu yüzden bakım ve değişim işleri deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır.

BAKIM YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?


Bakım yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlar, Filtrelerin değişim sürecine dikkat etmek, Su arıtma cihazlarına bakım yapılırken deneyimli kişilerden yardım almak, Uzun süre cihaz içerisinde kalan suyun boşaltılması, Arıtma cihazlarının aktif olarak kullanılmasıdır.
Su arıtma cihazlarında filtrelerin belli bir kullanım ömrü vardır ve bu süreye dikkat ederek değişim yapılmalıdır. Membran filtreler dışında diğer filtreler 6 ay kadar ömre sahiptir. Bu göz önünde bulundurularak değişim yapılmalıdır. Su arıtma cihazlarının bakımlarının doğru şekilde yapılabilmesi için satın aldığınız yerdeki deneyimli personellerden veya teknik servisten hizmet almalısınız.

Özellikle uzun süre kullanılmayan su arıtma cihazları tekrar kullanılmaya başlandığında içerisindeki bayat suyun boşaltılması önemlidir. Boşaltılmadığında bu su, yeni arıtılmış suya karışacak ve sağlıksız bir su ortaya çıkacaktır. Son olarak su arıtma cihazlarının aktif kullanılması da suyun taze kalmasını ve cihazın ömrünün uzun olmasını sağlayacağından, cihazlar kullanılırken ara verilmemeli, içerisinde eski su bekletilmemelidir.