Van Haber

Son Zamanlarda Sık Sık Gündeme Geliyordu: Aşiret Düğünleri İçin Önemli Çağrı

Gayri safi hasılada 81’inci sırada yer alan Van, TÜİK’in açıkladığı ‘Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerinde de son sıralarda yer alırken Van’da son günlerde sık sık gündem olan Aşiret Düğünlerine takılan takı paraları şova dönüştü.

Gayri safi hasılada 81’inci sırada yer alan Van, TÜİK’in açıkladığı ‘Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerinde de son sıralarda yer alırken Van’da son günlerde sık sık gündem olan Aşiret Düğünlerine takılan takı paraları şova dönüştü.

Gayri safi hasılada 81’inci sırada yer alan Van, TÜİK’in açıkladığı ‘Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerinde de son sıralarda yer alırken Aşiret düğünlerine takılan takılar milyonları aşarak ülke gündeminde konuşuluyor.

Sınır kenti ve turizm potansiyeli yüksek olmasına rağmen ekonomik düzeyde istenilen seviyeye çıkamayan Van’da yaşam koşulları zorlaşıyor. TÜİK’in açıkladığı ‘Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ kentin içler acısı durumu bir kez daha gözler önüne sererken Van’da son yıllarda gerçekleşen aşiret düğünlerine takılan takılar milyon liraları aşıyor, yarış haline gelen ve şova dönüşen düğünlerle ilgili aşiret liderlerine çağrıda bulunan Van’ın tanınan isimlerinden biri olan Zahir Kandaşoğlu gösterişli düğünlerin bu örf ve adetlere uygun olmadığını söyledi.

“ANONSLU VE GÖRÜNTÜLÜ PAYLAŞIMLAR YAPMAYALIM”

Doğu Anadolu'daki Kanaat Önderleri ve Aile Büyüklerine çağrıda bulunan Kandaşoğlu, “Allah rızası için, bölgemizde yapılan düğünlerde sosyal medya üzerinden para ve altınların açık bir şekilde gösterildiği, anonslu ve görüntülü paylaşımlar yapmayalım. Bölgemiz, ülkemizde en fazla genç nüfusa sahip olan yerlerden biridir ve bu gençlerin yüzde 80'i bu tür gösterişli harcamaları yapma gücüne sahip değildir. Bu tür paylaşımlar, bu durumda olan gençleri ve ailelerini büyük bir üzüntüye sevk etmektedir” dedi.

“BÖLGENİN KALKINMASINA ZARAR VERİYOR”

Yanlış algılara neden olduğunu söyleyen Kandaşoğlu, “Günümüzde yaşanan ekonomik zorluklar ve hayat pahalılığı göz önünde bulundurulduğunda, bu gösteriler gerçekten hoş olmayan bir durum yaratmakta ve bölgedeki gençlerin moralini olumsuz etkilemektedir. Bölgemizin yatırım gücü ve ekonomisi ortadadır, bu tür gösteriler bölgenin gelişmesiyle çelişmektedir. Bu tür paylaşımlar, bölgemizin kalkınmasına zarar vermekte ve yanlış bir algı oluşturmaktadır” diye konuştu.

“DÜĞÜNLER ŞOVA DÖNÜŞTÜ”

Bölgenin milli gelirden aldığı pay zaten düşükken, birkaç düğünün görüntüsü sanki bölgenin refah seviyesinin çok yüksekmiş gibi bir izlenim yaratmaktadır diyen Kandaşoğlu, “Bu nedenle, lütfen gelin hep birlikte el ele verelim ve bu hoş olmayan, örf ve adetlerimize uygun düşmeyen görüntülere son verelim. Son günlerde gençlerimizin en mutlu ve kutsal günleri olan düğünler bir şova dönüşmektedir, bu da örf ve adetlerimize uygun değildir” şeklinde konuştu.