Urartu Krallığı döneminde inşa edilen ve dünya su mühendisliğinin harikası olarak kabul edilen, 51 kilometre uzunluğundaki 3 bin yıllık Şamran Kanalı kaderine terk edildi. Kanal boyunca biriken yosun ve çöp yığınları, çevrede yaşayan vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Halil Ağa Mahallesi'nde, eski Emniyet Müdürlüğü sokağında bulunan Şamran Kanalı'ndan pislik akmaya devam ediyor. Mahalle sakinleri ve vatandaşlar, çöp yığınına dönen bu tarihi kanalın bir an önce temizlenmesi gerektiğini vurgulayarak, çevreye yayılan kötü kokudan dolayı ciddi rahatsızlık duyduklarını belirtiyorlar.

DSİ Van Bölge Müdürlüğü yalanladı DSİ Van Bölge Müdürlüğü yalanladı

MÖ 810-786 yılları arasında Urartu Kralı Menua döneminde, Van'ın tarım arazileri, bağ ve bahçelerinin sulanması amacıyla inşa edilen Şamran Kanalı, yetkililerin ihmali sonucu pislik yuvasına dönüşmüş durumda. Vatandaşlar, yetkililere çağrıda bulunarak, kanalın acilen temizlenmesini talep ediyorlar.

“Etrafa Yayılan Koku Rahatsız Edici”

Kanala atılan çöpler ve kirli atık sular nedeniyle oluşan ağır koku, çevrede yaşayan insanların sağlığını tehdit ediyor. Vatandaşlar, "Tarihi Şamran Kanalı, çöplük ve kirli atık su yuvasına dönüştü. Kanaldan yayılan pis kokular, çevreye büyük rahatsızlık veriyor. Yetkililerin bir an önce bu kanala gereken önemi verip, temizliğini yapmaları gerekiyor. Buraya atılan çöplerin ve temizlenmeyen alanların etrafa yaydığı koku, özellikle yaz aylarında dayanılmaz hale geliyor. Şamran Kanalı yeterince temizlenmiyor ve ne yazık ki vatandaşlar da çevre temizliğine dikkat etmiyor. Katı atıklarını rastgele kanala atıyorlar. Kanalın temiz kalması için, öncelikle kirletmemek gerekiyor. Biz de vatandaşları, Şamran Kanalı’na çöp atmama konusunda uyarıyor ve bu konuda dikkatli olmalarını istiyoruz" şeklinde konuşuyorlar.

Menua (Şamran) Kanalı

Anadolu ve dünya su mühendisliğinin harikalarından biri olan ve 51 km uzunluğundaki Menua Sulama Kanalı, aynı zamanda 2800 yıllık ölümsüz bir aşk efsanesini de simgeliyor. Kanalın çevresinde, Kral Menua (MÖ 810-786) tarafından kızı Tariria için bugünkü Edremit’in güneybatısında Kadembastı (Uğurlu Yer) mevkiinde yapay teraslar halinde yaptırılan asma bahçeleri bulunuyor. Bu bahçeler, Asur Kraliçesi Semiramis’in dünyaca ünlü asma bahçeleriyle özdeşleştirilerek efsaneleştirilmiş durumda. Yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 2 km genişliğindeki bu yapay teraslara, Osmanlı döneminden bu yana halk “Uğurlu Yer" demektedir.

Van’ın 30 km güneyinde yer alan Gürpınar (Havasor) Ovası’ndan Urartu Krallığı'nın başkentinin bulunduğu Van Ovası'na tatlı su taşıyan Menua Kanalı, geçtiği yerlerde tarıma hayat veriyor ve yaklaşık 5000 hektarlık araziyi suluyor.

Muhabir: Kader Çelik