Van Haber

Urartuların baştanrısına ait kalkan ve miğfer bulundu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Van'daki Ayanis Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda Urartuların baştanrısı Haldi'ye ithaf edilen 3 bronz kalkan ile bir bronz miğferin ortaya çıkarıldığını duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye genelinde sürdürülen ve süreleri 12 aya çıkarılan kazı çalışmalarının her geçen gün yeni ve değerli eserleri gün yüzüne çıkardığını belirtti.

Ersoy, Anadolu'nun kadim uygarlıklarından biri olan Urartu Krallığı'nın son büyük kenti olarak bilinen ve 2 bin 700 yıl öncesine tarihlenen Ayanis Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda önemli buluntulara ulaşıldığını ifade etti. Bu kazılarda, Urartuların baştanrısı Haldi'ye ithaf edilen 3 bronz kalkan ile bir bronz miğferin gün ışığına çıkarıldığını açıkladı.

Bakan Ersoy, Ayanis'teki tanrı Haldi'ye adanan anıtsal tapınak kompleksinde bulunan bu eserlerin, Urartu metal işçiliğinin zenginliğini ve yüksek seviyesini gösterdiğini vurgulayarak, bu değerli eserlerin gün yüzüne çıkmasında emeği geçen ekiplere teşekkürlerini iletti.