TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmelerinde Van Çevre Yolu gündeme getirilerek uçak sefer sayıları ve bilet fiyatları sorunu Bakan Abdulkadir Uraloğlu’na iletildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van’ın ayrımcılığa maruz bırakıldığını ifade ederek “Rakamları üst üste koyup bir yatırım toplamı çıkarabilirsiniz. Ama bu durum Van'da kangrene dönüşen çevre yolu sorununu ortadan kaldırmıyor. Oysaki Van, nüfusu 1 milyonun üzerinde bir büyükşehir, Muş, Ağrı, Hakkâri ve Bitlis için de bir çekim merkezi yani Serhat bölgesinin başkenti; aynı zamanda İran sınırında, Ortadoğu ticari pazarının ortasında; ama AKP iktidarı, on üç yıldır Van'da çevre yolunu bitirmedi, Vanlıları bir çevre yolundan mahrum bıraktı. 30 büyükşehirde kamulaştırma usulüyle çevre yolları yaptı. Hiçbir yerde yapmadığını yaparak çevre yolunun önüne bir takoz gibi 18'inci maddeyi koydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da birkaç yıl önce ‘müjde’ diyerek yapıyoruz şeklinde konuştu. Fakat bir sonuç yok ortada. Bugün çevre yolunun hâlen yapılmamasından dolayı kamyon, tır gibi büyük araçlar şehir içi trafiğine giriyor, zaten bir keşmekeş hâlindeki trafik sorunu bununla birlikte daha da büyüyor. Söz konusu yolun toplam uzunluğu sadece 41 kilometre. Her yıl kışa doğru birkaç kepçeyi görüyoruz ama onlar da ‘ Kış koşulları bastırdı’ diyerek çekip gidiyorlar.”

Çevre yolu neden yapılmıyor?

Sayyiğit, Bakan Uraloğlu’na “Çevre yolu neden yapılmıyor?” sorusunu yönelterek şöyle konuştu: “Bunun Van Büyükşehir Belediyesine atanan kayyumlarla, onların getirdiği parkomat sistemiyle bir ilgisi var mı, yok mu? Bunu şu nedenle soruyorum: Kayyumdan önce trafik sorununu çözmek için DBP Belediyemiz güzel bir katlı otopark yapmıştı. Ama kayyum geldiğinde bitmiş binayı AVM'ye dönüştürmek istedi. Katlı otopark binası AVM de olamadı, halk deyimiyle mundar oldu. ‘Trafik ve ulaşım sorununa çözüm’ diye de âdeta halkı haraca bağlarcasına Van'ın her köşesinde parkomat uygulaması başlatıldı. Kentimizde sorunların çözülmesinin önünde duran, çözümün önüne takoz koyan bir şebeke var. Van'da bir rant mekanizması kuran bu kliğin hesaplarının bozulması için çevre yolu bizler açısından çok önemli. Bu sebeple bir cevap bekliyoruz, Van'da çevre yolu yapılacak mı, yapılmayacak mı? Van halkı on üç yıl bekledi, daha kaç yıl beklemesi gerekiyor?”

Van için hava yolu bir lüks değil

Ferit Melen Havaalanı’nda yaşanan sorunlara da değinen Sayyiğit, “Van, uçak sefer sayıları ve astronomik bilet fiyatları konusunda da cezalandırılan bir kent. Yurttaşlar yakın tarihli uçak bileti bulamazken bazen çevre illere gitmek zorunda kalıyorlar, yaşlı ve hasta insanlar yirmi beş-otuz saat süren otobüs yolculuğuna mahkûm ediliyor. Van halkı için hava yolu bir lüks değil, tamamıyla bir zorunluluk; çünkü İstanbul, Ankara, İzmir gibi merkezlere fazlasıyla uzak bir yer. Cenazelerini Van'a götüremeyen insanlarımız var, hastasını nakledemeyenler var, akrabasının taziyesine gidemeyen yurttaşlarımız var.” dedi.

Van uçamıyor

Sayyiğit yıllar içinde uçak sefer sayılarının düşürüldüğünü de belirterek şunları söyledi: “2020 yılında Bakanlığınız buna gerekçe olarak ‘Boeing 737 MAX uçaklarında yaşanan sorunlar ve siparişlerin gelmemesi’ diye cevap verdi. Üzerinden üç yıl geçti, bu uçaklar niye hâlâ gelmiyor? Van'da işsizlik de yoksulluk da ciddi boyutlarda olmasına rağmen bilet fiyatları da astronomik düzeylerde. Bir uçak biletine 4 bin lira vermek insanlarımız için çok büyük bir para. Ben de bu konuda yanıtlamanız için soru önergesi verdim geçen aylarda. İlettiğimiz sorulara yönelik bir çözüm ortaya koymak yerine topu hava yolu şirketlerine atmışsınız. ‘Serbest piyasa koşulları’ diyorsunuz ama sosyal devlet olma yükümlülüğünüz yok mu Sayın Bakan? Bakanlığınız yurttaşı serbest piyasa koşullarına yem etmemeli. Van halkı adına yaşanan sorunları buradan size iletirken aynı zamanda bir çözüm beklediğimizi de ısrarla ifade etmek istiyorum; çünkü sosyal medyada da TT olduğu şekliyle Van uçamıyor.”

Bakan Uraloğlu’ndan Çevre Yolu açıklaması

Sayyiğit’in konuşmasından sonra Bakan Uraloğlu Van Çevre Yolu’nda çalışmaların devam ettiğini belirterek “Van Çevre Yolu’nda da yaklaşık 41 ’in 18’ini bitirdik. Muhtemelen 2025 yılında bitirebiliriz diye düşünüyorum.” dedi.

Muhabir: Hikmet Pülat