Van’da alanında uzman kadrosu ile başarılı bir eğitim fırsatı sunan Başak Fen Teknik Koleji Lisesi yazılım, ve Robotik Kodlama örnek olmaya devam ediyor. Van'da geliştirilen değiştirilebilir başlıklı taşınabilir CNC makinesi, Dubai'de düzenlenen "DİS EXPO 2024" yarışmasında birinci oldu. Avrupa Mucitler Federasyonu Türkiye Temsilciliği bünyesindeki İnnobot Robotik Kodlama Akademisi ile Başak Fen Teknik Koleji tarafından yürütülen çalışma kapsamında metal, plastik ve ahşap gibi ham maddeleri işleyerek belirli şekiller veren CNC makinesi tasarlandı.
Elektrik ve elektronik mühendisi, aynı zamanda robotik kodlama öğretmeni olan Yusuf İzgi ve 6 öğrencisi, 1,5 ayda geliştirdikleri değiştirilebilir başlıklı taşınabilir CNC makinesiyle 13 Dubai Üniversitesi'nde düzenlenen uluslararası "DİS EXPO" yarışmasına katıldı. 36 ülkeden 760 projenin yer aldığı yarışmada makinenin sunumunu çevrim içi yapan öğretmen ve öğrenciler, birinci olarak altın madalya kazandı.
"KÜÇÜK EBATLI OLDUĞU İÇİN KOLAY TAŞINILABİLİYOR"
İzgi, öğrencileriyle geliştirdikleri CNC makinesiyle "DİS EXPO 2024" yarışmasına katıldıklarını söyledi. Projemiz CNC makinesi. CNC makinesi, endüstriyel sektörde sıkça kullanılan bir makine olduğunu kaydeden İzgi, “Bizim de öğrencilerimizin atölyedeki çalışmaları yapabilmesi için bir CNC makinesine ihtiyacımız vardı. Biraz piyasa araştırması yaptık ve piyasadaki CNC makinelerinin hem ebat olarak çok büyük olduğunu (genellikle 3 m x 2 m boyutlarında) hem de maddi anlamda çok yüksek maliyetli olduğunu gördük. CNC makinesi üç boyutlu olarak çizilen bir tasarımı 2D'ye dönüştürüp, ardından bu tasarımı seçilen malzemenin üzerine işler. Örneğin, ahşap üzerine bir desen çizmek veya metal üzerinde bir kesim ya da bükme işlemi yapmak gerektiğinde CNC makinesi kullanılır. Elektronikte çok kullanılan PCB devreleri de CNC makineleriyle üretilir. Kablo hatları ve yolları CNC makinesi tarafından çizilir. Biz de PCB devrelerimizi kendimiz üretmemiz gerektiği için bir CNC makinesine ihtiyaç duyduk. Ancak piyasadaki makineler hem pahalıydı hem de çok büyük ebatlara sahipti” dedi.
“HEM TAŞINABİLİR HEM DÜŞÜK MALİYETLİ”
İzgi, “Bu nedenle, neden daha küçük, daha uygun maliyetli ve çok amaçlı bir CNC makinesi üretmeyelim diye düşündük. Çalışmalara başladık ve sonunda kendi CNC makinemizi ürettik. Makinemiz, piyasadaki diğer makinelere göre çok daha küçük, çok daha düşük maliyetli ve hem metal, hem PCB, hem de ahşap işleyebilecek şekilde tasarlandı. Kasım ayında Van'da FİRA tarafından uluslararası bir robot yarışması düzenlendi. FİRA, genellikle Avrasya ülkelerinin katıldığı ancak Batı ülkelerinin de yavaş yavaş dahil olmaya başladığı bir organizasyondur. Türkiye’de ilk defa geçtiğimiz Kasım ayında Van’da gerçekleştirildi. Yarışmanın haberini alır almaz kayıt yaptırdık ve yarışmaya katıldık. CNC makinemiz FİRA’da ikinci oldu. Bu başarının ardından uluslararası üniversiteler tarafından düzenlenen yarışmalardan davetler almaya başladık. "Siz FİRA’da ikinci oldunuz, gelin burada da yarışın" gibi davetler aldık. Önümüzdeki en önemli yarışmalardan biri Dubai’deydi. Dubai Üniversitesi’nden bir davet aldık ve yarışmaya katılmak istedik. Ancak fiziksel olarak katılmamız mümkün olmadı, çünkü zamanımız çok kısıtlıydı ve masrafları karşılayacak maddi gücümüz yoktu. Sponsor da bulamayınca online katılmaya karar verdik. 10 öğrencimizle birlikte makinenin detaylı bir PDF dokümanını ve teknik özelliklerini içeren bir data sheet hazırladık. Bunları yarışma jürisine gönderdik. Daha sonra jüriyle Skype üzerinden bir görüntülü görüşme gerçekleştirdik. Öğrencilerimiz İngilizce olarak projeyi anlattılar, ardından projeyi çalıştırarak jüriye sundular. Değerlendirme sonucunda birinci olduk ve altın madalya kazandık” diye konuştu.
VAN’DA BİR YAZILIM AKADEMİSİ AÇTIK
Van’da bir yazılım akademisi açtıklarını belirten İzgi, “Bu akademi; küçük çocuklar, lise öğrencileri ve üniversite çağındaki bireylere yönelik eğitimler sunuyor. Akademimizde birçok yazılım dersi var ve ders süreleri 6 ila 7 ay arasında değişiyor. Akademiden mezun olan tüm öğrenciler, Belçika’daki Tütü Üniversitesi’nden sertifika alıyor. Bunun yanı sıra, Türkiye’de beş özel üniversiteyle iş birliğimiz bulunuyor. Böylece mezunlarımız hem Belçika Üniversitesi’nin sertifikasını hem de e-Devlet üzerinden doğrulanabilen Türkiye’deki üniversitelerin sertifikalarını alıyor. Ayrıca, akademimiz Avrupa akreditasyonuna sahip olduğu için mezunlarımız Avrupa'da kolayca iş bulabiliyor. Avrupa’daki iş dünyasıyla da bağlantılar kurduk. Şu an Fransa’dan 10 öğrenci Van’daki İşgem’de staj yapıyor. Bu, akademimiz sayesinde gerçekleşti. Akademimizden mezun olan öğrencilerimizi Avrupa’nın çeşitli ülkelerine staj için göndermeyi planlıyoruz. Böylece öğrencilerimiz hem kendilerini geliştirme fırsatı bulacak hem İngilizcelerini ilerletecek hem de farklı bir ülkede yaşama deneyimi elde edecek” ifadelerini kullandı.
YAZILIM DÜNYASI GİDEREK DAHA ÖNEMLİ HALE GELİYOR
Van’da öğrencilerin giderek gelişen yazılım dünyasına ayak uydurduğunu söyleyen İzgi, “Akademimizi henüz yeni açtık ve şu an dördüncü ayımızdayız. İlk eğitim sürecimiz 6 ay olduğu için iki ay sonra ilk mezunlarımızı vereceğiz. Başlangıçta çok fazla öğrenci almadık, şu an 20 öğrencimiz var. Bu 20 öğrencinin 10’u Kuzey Irak’ta, 10’u ise Romanya’daki bir yarışmada yarışacak. İlk mezunlarımızın başarılarını görmek ve süreçleri değerlendirmek amacıyla başlangıçta fazla reklam yapmadık. Öncelikle yarışmalarda öğrencilerimizin başarısını görüp, üniversitelerden kabullerini aldıktan sonra güçlü bir reklam kampanyasıyla Doğu Anadolu Bölgesi’nde yazılım alanında öncü olmayı hedefliyoruz. Yazılım dünyası giderek daha önemli hale geliyor. Yapay zekâ her geçen gün daha da gelişiyor ve birçok mesleğin yok olacağı öngörülüyor. Bu gerçekleşir mi, gerçekleşmez mi, zaman gösterecek. Ancak kesin olan şu ki yazılım artık dünyada en önemli mesleklerden biri haline geldi ve bu önem giderek artacak. Çocukların ve gençlerin bu alanda kendilerini geliştirmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.