Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis’e sunuldu. Meclise sunulan teklifin ardından duruma tepki gösteren Hayvan hakları savunucuları katliam yasasını kabul etmediklerini söyledi.

17 maddelik kanun teklifine göre kuduz, bulaşıcı hastalık veya tedavi edilemeyen hastalığı olan veya sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara ötanazi yapılacak, yani öldürülecek. Yapılan değişiklikle sokak hayvanlarıyla ilgili yetkiler belediyeye bırakılacak, düzenlemeye uymayan belediye başkanları 6 aydan 2 yıla kadar hapis yaptırımı ile karşı karşıya kalacak. Diğer yandan sahipsiz hayvan popülasyonunun azalmaması durumunda ise sağlıklı hayvanlar da ötenizi, yani öldürülme tehdidiyle karşılaşacak.

HAYVANLARI YOK ETMEYİ AMAÇLAYAN KATLİAM YASASINI KABUL ETMİYORUZ

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Hayvan Hakları Savunucusu Eymen Mete, “Bizler, yıllardır kendi emeğimizle hayvanları yaşatmaya çalışırken, ayrılan bütçelerle destek olmak yerine, hayvanları yok etmeyi amaçlayan katliam yasasını kabul etmiyoruz. Hayvanseverler olarak, yıllardır kısırlaştırmanın öneminden bahsediyor ve elimizden geldiğince ulaşabildiğimiz tüm canları kısırlaştırarak popülasyonu azaltmaya çalışıyoruz. Bu görev aslında belediyelere aittir. Belediyeler, yıllardır görevlerini düzgün bir şekilde yerine getirmiş olsaydı, popülasyon minimum seviyeye inecekti. Bugün bu kargaşayı yaşamamızın en büyük sebebi hayvanlar değil, görevini yapmayanlardır” dedi.

“SOKAK HAYVANLARININ YERİ SOKAKTIR”

Sokak hayvanlarının yeri sokaktır ifadelerini kullanan Mete, “Yüzyıllardır insanlık, bu canları evcilleştirerek avlanma yetilerini kaybetmelerine sebep olmuştur. Üstüne her yeri betonlaştırarak onlara ufacık bir yaşam alanı dahi bırakmamıştır. Bu kadar bencilce davranış yetmezmiş gibi, şimdi o canların aldıkları nefese bile göz koyan insanlarla karşı karşıyayız. 

İŞKUR İpekyolu TYP Sonuçları Açıklandı İŞKUR İpekyolu TYP Sonuçları Açıklandı

Nasıl ki bir insanı sevmeyip saygı duyuyorsak, hayvanları da sevmemenize rağmen yaşamlarına saygı duymalısınız. İnsan olmak, onların yaşamları hakkında karar verme yetkisi vermez hiçbirimize. Unutmayın ki onlarla bizi ayıran tek şey ruhlarımızın verildiği bedenlerdir. Can yine aynı candır” diye konuştu.

“BELEDİYELER YASAYA TEPKİ GÖSTERMELİ”

Van’da bulunan 13 Belediyenin de katliam yasasını kabul etmemesi ve duruma tepki göstermesi gerektiğinin altını çizen Mete, “Biz, Van Hayvan Hakları Komisyonu olarak, katliam yasasını kabul etmiyoruz. Ve sevgisiyle, herkesi kucaklayan insanıyla bilinen memleketimizden bu yasaya bizimle birlikte ses çıkarmasını istiyoruz. Sesini duyuramayan her canın sesi olmak zorundayız.

Ülkemizde yasayı kabul etmeyen belediyeleri görmek bize umut veriyor. Peki güzel Van’ımız ve 13 ilçesi ne zaman bu yasaya "hayır" diyerek #sokaktayımyanindayım diyerek bünyesinde yaşayan tüm canların güvenliğini sağlayacak? Heyecanla ve umutla bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Muhabir: Güneş Karabulut