Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Temsil Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’nın uçak sefer sayıları ile ilgili yaptığı açıklamaya tepki göstererek Van’a bir günde 51 uçak değil 10 ila 11 uçağın geldiğini söyledi.


Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’nın konuk olduğu bir youtube kanalı üzerinden yaptığı açıklama kent genelinde tartışmalara neden oldu. Van’a günde 51 uçağın sefer yaptığı söyleyen Takva’nın açıklamaları üzerine Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Temsil Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe gazetemize yaptığı açıklamada, Takva’nın gündeme getirdiği verilerin gerçeği yansıtmadığını ve Van adına talihsiz bir açıklama olduğunu belitti.


“BUGÜNE KADAR GERÇEKLEŞMİŞ BİR SAYI DEĞİLDİR”


Konuyla ilgili açıklamada bulunan Özgökçe, “Necdet Bey'in belirttiği rakamların Van Ferit Melen Havalimanı'na ait uçak sefer sayıları olduğunu umuyoruz. Necdet Bey'in yaptığı açıklama, ne yazık ki, talihsiz bir açıklama oldu. Bir gün sonra Van'da yerel bir basın yayın organı olan Van TV'de canlı yayına katıldım ve Necdet Bey'in söylediği rakamları değerlendirdim. Necdet Bey, 9 bin 179 uçağın altı ay içinde Van Ferit Melen Havalimanı'na geldiğini söyledi. Bu rakamı altı aya böldüğünüzde, günde 51 uçak eder ki bu, bugüne kadar gerçekleşmiş bir sayı değildir. Deprem döneminde bile böyle bir uçak sayısı olmadı” dedi.


“VAN, TURİZMDE VEYA SANAYİDE HENÜZ HAK ETTİĞİ DEĞERİ KAZANMIŞ DEĞİL”


Van’ın sanayi ve turizmde beklediği değeri görmediğini kaydeden Özgökçe, “Şu an haftanın dört günü 11 uçağımız, haftanın üç günü ise 10 uçağımız var. Bu rakamları haftaya böldüğümüzde günlük ortalama 10-11 uçak seferi yapıldığını görüyoruz. Necdet Bey'in aldığı rakamlar Devlet Hava Meydanları tarafından paylaşılan rakamlardır. Ancak bu rakamlar, İHA'lar, SİHA'lar, charter uçakları, umre uçakları, askeri personel taşıyan uçaklar ve emniyet mensuplarını taşıyan uçakları da içermektedir. Bazen sınır ihlali olduğunda günde 150-200 İHA veya SİHA kalkıyor ve bunlar da uçak kategorisinde sayılıyor. Uçaklarımız, haftanın bazı günleri 10, bazı günler 11 uçuş yapıyor. Nüfusumuz 2 milyonun üzerinde ve komşu ülkeleri, komşu illeri de hesaba kattığınızda bu sayı daha da artıyor. Necdet Bey, Van'ı Trabzon, Kayseri ve Samsun ile kıyasladı. Ancak Trabzon'un turizmde, Samsun'un ve Kayseri'nin farklı alanlarda marka şehirler olduğunu unutuyor. Van, turizmde veya sanayide henüz hak ettiği değeri kazanmış değil. 15-20 yıl önce Van'ın önünde olan Kars, Batman, Diyarbakır, Mardin ve Urfa gibi şehirler, bugün marka şehirler haline geldi” diye konuştu.

DSİ Van Bölge Müdürlüğü yalanladı DSİ Van Bölge Müdürlüğü yalanladı


“VAN'DA 8000-10000 TL'YE BİLE ZOR BİLET BULUYORUZ”


Van’da uçak sefer sayılarının az olmasının yanı sıra bilet fiyatlarının da çevre illere göre yüksek olduğunu belirten Özgökçe, “Necdet Bey'in açıklamasını talihsiz bir açıklama olarak görüyorum. Bu konuyu dün yaptığımız toplantıda da dile getirdim. Yönetimle bu konuyu tartıştık. Ulaştırma Bakanı, sivil havacılık yöneticileri ve Türk Hava Yolları'nın yetkilileri bu açıklamaları duyduğunda, haklı taleplerimizi görmezden gelebilirler. Gerçekten talihsiz bir açıklama olmuş. Necdet Bey, uçakların 90 kişiyle gidip geldiğini söyledi. Ancak yaz-kış dolu olan uçaklarımızda yer bulmak, özellikle Haziran-Eylül döneminde oldukça zor. Komşu illerde 3000-4000 TL'ye uçak bileti bulabilirken, Van'da 8000-10000 TL'ye bile zor bilet buluyoruz. Van'ın ekonomik durumu ortada; milli gelir sıralamasında 81. sıradayız. En kötü ekonomik duruma sahip şehir olarak en pahalı biletleri uçuyoruz. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Biz, Türkiye'nin en uzak şehriyiz. Türk Hava Yolları ve sivil havacılık, Avrupa veya Afrika'da reklam yapmaktansa, önce kendi halkına hizmet etmeli” şeklinde konuştu.

Muhabir: Hikmet Pülat