Van’da geçtiğimiz yıllarda seçim vaadi olarak halka sunulan onlarca yatırım projesi seçimler sonrasında tekrar tozlu raflarda ki yerini aldı. Çevre yolundan çok katlı otoparka, alternatif yollardan karayolu projelerine, çığ tünellerinden alt yapı eksikliklerine kadar vaat edilen yüzlere proje atıl duruma düşerek iptal edildi.

Van’da yaşayan vatandaşlar yıllardır bir türlü gerçekleştirilemeyen yatırımlarla ilgili yetkililere tepki gösterdi. Seçim sürecinde seçmenin iştahını kabartan yatırım sözleri seçimden sonra tekrar askıya kaldıran siyasiler vatandaşın aklıyla alay etmeye devam ediyor. Karadeniz illerinde gerçekleşen tünel çalışmaları, alt yapı çalışmaları, çevre yolu, alternatif yol çalışmaları haftasında tamamlanırken Van’da hala tamamlanmayı bekleyen 13 yaşında bir çevre yolu. Yüz yaşında bir trafik ve park sorunu, 10 yaşında uçak sefer ve bilet fiyatları sorunu, 50 yaşında istihdam, işsizlik sorunu, bin yaşında eğitim sorunu ve 100. Yani Cumhuriyetin kuruluşu ile yaşıt gelişmişlik sorunu çözüm bekliyor.

HERKESE VARDA VAN’A YOK MU?

Uzun yıllardır kangren yarası haline gelen uçak sorunu Van’da artamaya devam ediyor. Yurt dışı bilet fiyatlarıyla yarışan Van aynı zamanda uçak sefer sayılarından da bıçak darbesi alıyor. Urartu medeniyeti başta olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapan Van turizm pastasından da payını almıyor. Ulaşımda yaşanan sorunlar, şehir içi trafiği, artan konaklama ücretleri, eksik uçak sefer sayıları Van’ı ekonomik anlamda geri götürdüğü gibi turizm anlamında da gerisin geriye götürmeye devam ediyor. Farklı illerde uçak sefer sayıları beklentilerin üzerindeyken Van’da bu sayının diplerde olması, yetkililerin de Van’a verdiği değeri daha net gösteriyor. Van ziyaretlerinde Van’a yatırımlar yaptık, Van şahlanıyor, Van’ı ileri taşıyoruz açıklamaları yapsa da kıymetli bakanlar aslında durumun tam tersi olduğu da gözle görülür bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu yaşanan sorunlarla ilgili açıklamada bulunan vatandaşlar Van’ın artık hak ettiği değeri görmesi, hak ettiği yatırımlara kavuşması gerektiğini söylüyor.

Şehrin ihtiyaçlarına yönelik yapılan dev projeler neden halkın hizmetine sunulmuyor?

Van’da son yıllarda yapılan pek çok büyük proje, ne yazık ki halkın hizmetine sunulmadan atıl bir şekilde bekliyor. Bunlar arasında üç büyük kapalı semt pazarı, Edremit ve Akköprü Millet Bahçeleri, Toprakkale Seyir Terası ve restoranı, çok katlı otopark projeleri ve daha birçok altyapı yatırımı yer alıyor. Halk, bu projelerin neden tamamlanmadığını ve kullanıma açılmadığını sorguluyor.

Van

Devam Eden Projeler ve Beklentiler

Van için planlanan projeler arasında öne çıkan bazı başlıklar ise şöyle:

Van - Şırnak Karayolu

Van - Hakkari Alternatif Yolu

Van Çevre Yolu

Bahçesaray Çığ Tünelleri

Van’ın içme suyunda siyanür var mı? İddialara yanıt geldi Van’ın içme suyunda siyanür var mı? İddialara yanıt geldi

Güzeldere Tünelleri

Çatak Çığ Tünelleri

Kuzey Van Gölü Demiryolu

100 Peronluk Şehirlerarası Otobüs Terminali

İl ve İlçe Minibüsleri Otogarı

500 Araçlık İki Adet Çok Katlı Otopark

500 Araçlık İki Adet Yer Altı Otoparkı

500 Araçlık İki Adet Otopark Meydanı

İpekyolu Caddesi’ne 4 Adet Köprülü Kavşak

Yeni Bulvarlar ve Ana Arterler

Yeni Cadde ve Sokaklar

Van'ın Merkez İlçelerindeki Yolların İyileştirilmesi

Van'ın 13 İlçesinde Yol Standartlarının Artırılması

40 Kilometrelik Metrobüs ve Tramvay Ağı

Refüj ve Kavşakların Yeşillendirilmesi

Geniş ve Ferah Kaldırımların Düzenlenmesi

Yatırımlar Neden Atıl Kaldı?

Van'da yıllardır tamamlanan ancak hizmete açılmayan üç büyük kapalı semt pazarı, millet bahçeleri ve diğer projeler, halkın tepkisine neden oluyor. Söz konusu yatırımların tamamlanmasına rağmen neden hizmete alınmadığı belirsizliğini koruyor. Van halkı, bu projelerin bir an önce aktif hale getirilip şehrin ve bölgenin ihtiyaçlarını karşılamasını talep ediyor. Van Haber

Muhabir: Halit Aydin