Erzurum, Van'da sık görülen yemek borusu kanseri üzerine araştırma yapan bilim insanları, sıcak çayın bu kansere etkisini ortaya koydu.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Eroğlu, Doğu Anadolu Bölgesi'nde sık rastlanan yemek borusu kanseri üzerine farklı üniversitelerden dört akademisyenle bir çalışma başlattı.

Bu çalışma kapsamında, 25 yıldır yemek borusu kanseri teşhisi konulan 742 erkek ve 720 kadının verileri toplandı. Elde edilen verilere göre, bu hastalardan yüzde 85'inin çayı çok sıcak içtiği belirlendi. Sıcak çayın yanı sıra genetik faktörler, sebze ve meyveden fakir diyet, sigara ve alkol gibi etkenlerin de araştırıldığı çalışma, Turkish Journal of Medical Sciences dergisinde yayımlandı.

"SICAK ÇAYIN GÖRÜLME SIKLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ"

Prof. Dr. Atilla Eroğlu, çayın çeşitli faydalarının yanı sıra vücuda bazı zararlarının da olabileceğini belirtti. Erzurum'da suyun 94-95 derecede kaynadığını, bardağa döküldüğünde ve içine şeker eklenip karıştırıldığında sıcaklığın 83-85 dereceye kadar düştüğünü ifade eden Eroğlu, "Bu sıcaklıktaki çay bile eli yakar. Önerimiz, literatürün de belirttiği gibi, günde 5-6 bardak hafif ılıtılmış çay içilmesidir. Sıcak çay tüketimi, özellikle ağız, yutak ve yemek borusu kanserinin bölgede en sık görülmesinin sebebidir," dedi.

VanSpor Kulüp Başkanı Erol Temel'den Açıklamalar VanSpor Kulüp Başkanı Erol Temel'den Açıklamalar


Eroğlu, 85 derecede tüketilen çayın, mukozalar gibi hassas sindirim sisteminde ciddi yanıklara ve hücre değişikliklerine yol açabileceğini belirterek, "Sıcak çay, sindirim sistemindeki bariyeri yok ediyor ve kansere neden oluyor. Çayın 65 derecenin altında içilmesi gerekiyor. Bardağa koyduktan sonra çayı 3-4 dakika bekletmek, sıcaklığı ılıtmak en iyisidir. 25 yıl süren bilimsel çalışmamızda, sıcak çayın yemek borusu kanserlerini artırma etkisini belirledik ve 85 derecenin üzerindeki çayın, 65 derecenin altında içilen çaya kıyasla yemek borusu kanserini 8 kat artırdığını tespit ettik. Lütfen çayı hafif ılıtıp için," diye ekledi.

Çalışmada iki grup halinde karşılaştırılan kişilerin çay içme sıklığı ve yoğunlukları da araştırıldı. Eroğlu, "Erzurum, Van, Ağrı, Muş, Bitlis, Bayburt ve Erzincan gibi çevre illerde görülen yemek borusu kanserlerinin en önemli sebebinin sıcak çay tüketimi olduğu ortaya çıktı. Günde 1 litreden daha az yaklaşık 7-8 bardak çay içenlerle, daha fazla çay içenleri karşılaştırdık ve günde 15-20 bardak çay içen gruptakilerde yemek borusu kanserinin yüksek oranda görüldüğünü tespit ettik," dedi.

ABD ve Avrupa'da yemek borusu kanserlerinin en önemli sebebinin obezite ve reflü olduğunu, Türkiye'de ise özellikle Doğu Anadolu'da sıcak çay ve beslenme alışkanlıklarının etkili olduğunu belirten Eroğlu, Çin'de 9,5 yıl boyunca takip edilen 500 bin kişide sıcak çay, kahve, çorba ve yemek tüketiminin araştırıldığını, sıcak çay içenlerde yemek borusu ve yutak kanserlerinin çok fazla görüldüğünü ifade etti. Benzer bir çalışma yapılan ABD ve İngiltere'de de aynı sonuçların elde edildiğini söyledi.

"SICAK ÇAYI BEKLETİN"

Erzurum'da uzun yıllar çaycılık yapan Yener Temelli, çok sıcak içilen çayın boğazı yaktığını belirterek, "Lezzetini de alamazsınız. Çayı bardağa doldurduktan sonra 2 dakika beklemeliyiz. Müşterilerimizden çok sıcak çay isteyenlere biraz soğuması için beklemelerini söylüyoruz," dedi.

Çay tiryakilerinden Mehmet Akif Ersoy, Erzurum'da soğuk çayın fazla içilmediğini, aksine hem sıcak hem de çok fazla çay içildiğini belirtti. Kadir Özgün ise Erzurumlular olarak çayı çok sevdiklerini ve genelde sıcak içtiklerini ifade ederek, "Gecemiz gündüzümüz çay, Erzurum soğuk olduğu için sıcak çay keyif veriyor. Günlük ortalama 15-20 bardak içiyorum," diye konuştu.

Muhabir: Hikmet Pülat