Van'da, başta aile hekimleri olmak üzere birçok sağlık çalışanı, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve nitelikli sağlık hizmeti taleplerini dile getirmek için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Eylemde, "Sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceğiz" mesajı öne çıktı.
Van-Hakkari Tabip Odası önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, iş bırakma eylemi kapsamında basın açıklaması düzenledi. "Haklıyız, Kararlıyız! Sorunlar Çözülene Kadar Mücadeleye Devam!" sloganları eşliğinde yapılan açıklamada, sağlık sistemindeki problemlere dikkat çekildi ve talepler sıralandı.
Basın açıklamasını okuyan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Koç, sağlık çalışanlarının karşılaştığı şiddet, mobbing, güvencesiz çalışma koşulları, liyakatsizlik ve performans sistemi dayatmalarının ciddi sorunlara yol açtığını vurguladı. Dr. Koç, Sağlık Bakanlığı’nın çözüm üretmek yerine yeni yönetmeliklerle sağlık çalışanlarının taleplerini göz ardı ettiğini ifade etti. Sağlık çalışanları, mücadelelerinin haklarını alana kadar süreceğini belirterek, sağlık sistemindeki sorunların bir an önce çözülmesi çağrısında bulundu.
“SAĞLIKTA BİTMEYECEK SORUNLARLA BOĞUŞUYORUZ”
Dr. Koç, “Bizler, emek ve meslek örgütlerimizin çağrısıyla, sağlık sisteminde yaşanan çöküşü protesto etmek, sesimizi hep birlikte yükseltmek, taleplerimizi haykırmak adına bugün ülkenin her bir köşesinde, meydanlarda bir araya gelmiş hekim, diş hekimi, hemşire, ebe, acil tıp teknisyeni, paramedik, teknisyen; yani sağlık emekçileriyiz. Her gün yüzbinlerce kişiyi sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için çalışırken; şiddet, mobbing, performans dayatması, güvencesiz gelir, liyakatsiz yöneticiler, sağlıkta çeteleşme gibi say say bitmeyecek sorunlarla boğuşuyoruz. Tüm bu sorunların çözümü için görev alması gereken kamu otoritesini ise yanımızda değil her seferinde karşımızda buluyoruz. Sağlık Bakanlığı, toplumun ve sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmek için bizlerin görüş ve önerilerini dikkate almak yerine; yeni yönetmeliklerle, otoriter emek rejimini tam anlamıyla yerleşik hale getirerek bizleri yok saymaya, itirazlarımızı sindirmeye, iş bırakma eylemlerimizin etkisini görünmez kılmaya çalışıyor. Bakanlığın bu olumsuz tavrına karşı bugün tüm sağlık kurumlarında üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz!” ifadelerini kullandı.
İŞTE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TALEPLERİ
Açıklamada, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve toplum sağlığının korunması adına 6 temel talep sıralandı: Sağlıkta şiddetin önlenmesi: Etkili ve caydırıcı bir şiddet yasasının çıkarılması ve sağlık çalışanlarının can güvenliğinin sağlanması. Adil çalışma koşulları: Angaryanın yasaklanması, tayin ve sosyal hakların garanti altına alınması. Nitelikli sağlık hizmeti: Hastalara en az 15 dakika muayene süresi ayrılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılması. Diş hekimliği çalışma düzeni: Gece nöbetleri ve vardiya sistemlerinin mevzuata uygun hale getirilmesi. Ücret düzenlemeleri: Performans odaklı sistemin kaldırılarak emekliliğe yansıyacak insanca ücretlerin ödenmesi. Vergi düzenlemesi: Kamu emekçilerinin vergi diliminin %15’te sabitlenmesi.
Sağlık emekçileri, taleplerinin karşılanmasının sadece kendilerinin değil, toplumun da nitelikli ve erişilebilir sağlık hizmetine kavuşmasını sağlayacağını belirten Koç, “Taleplerimizin karşılanmasının sadece bizlerin çalışma ve yaşama koşullarımızı iyileştirmekle kalmayacağını, tüm toplumun nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmetine kavuşacağının bilinmesini istiyoruz. Her kademede çalışan her meslekten hekim, diş hekimi, ebe, hemşire ve tüm sağlık emekçileri ile tüm toplumu bizlere katılmaya, sesimize ses vermeye davet ediyoruz.” dedi.
Sağlık çalışanlarının eylemi, sorunların çözülmesi ve taleplerin yerine getirilmesi çağrısıyla sona erdi. Açıklamada Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Birlik Sağlık Sen), Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği (TTB) yer aldı.