Seçimlerde alt yapı vaatleri ile oy toplayan adaylar seçimden sonra tabiri yerinde ise üç maymunu oynuyor. Asırlardır sadece seçimlerde raflardan indirilerek seçim vaadi yapılan alt yapı çalışmaları sözü seçim sonunda tekrar tozlu raflarda yerini almaya devam ederken Van’da başlayan yağışlar cadde ve sokakları gölerlere dönüştürürken kırsalda ise sel felaketine nede oluyor.

 

Van’da sorunlar bitmek tükenmek bilmiyor, asırlardır süre gelen alt yapı sorunları, yılan hikayesine dönen ve hikayelere konu olabilecek çevre yolu ve alternatif yol sorunu, şehir merkezinde gelişi güzel binalara verilen ruhsatlar nedeniyle bitmek bilmeyen park sorunu, ulaşım sorunu, istihdam sorunu, işsizlik sorunu, eğitim sorunu, gelişmişlik sorunu, milli hasılada kişi başına düşen gelir sorunu, vs, vs, vs, sorunlar derken başlayan sonbahar mevsimi ile birlikte artan yağışlar nedeniyle meydana gelen sel olayları, dere taşmaları, alt yapı sorunları ile mücadele başladı. Özellikle DSİ’e ait kanallar yağmur sularını taşımazken her yıl Edremit ve İpekyolu ilçesinde taşan sular evlerin su altında kalmasına neden oluyor. Vatandaşlar yağışlı havada dışarı çıkarken sadece şemsiye değil, şemsiye yanında bir yağmurluk, ayakkabı yerine çizme giymesi artık neredeyse hayati önem taşıyor. Geçtiğimiz yıllarda çerez giderlerine aktarılan kaynaklarla alt yapı sorunu tamamen çözüme kavuşturulabilirken yetkililer bu durumu görmezden gelerek rutin şaşalı hayatlarına devam sorunlar yokmuş gibi devam etti. Hal böyle olunca Van’ın sorunları yerinde saymaya devam ederken bir yüz yıl daha geriledi.

 

HİZMET AMİRİ YERİNE FOTOĞRAF AMİRİ

Van’da sorunlar devam ederken kamu kurum ve kuruluş amirleri, sorunları çözmek yerine gündeme gelen sorunlar üzerine bir paylaşım, sel felaketi yaşayan noktalarda ise bir fotoğraf karesi çekerek hizmet gerçekleştirdiğini düşünse de Van her yıl aynı sorunları yaşamaya devam etti ve bundan sonra ki süreçte de edecek. Son yıllarda artan yağışlarla kent merkezinde yollar sel’e ve gölete dönüşürken, Tuşba, İpekyolu, Edremit, Gevaş, Gürpınar, Çatak, Bahçesaray, Başkale, Erciş, Çaldıran, Muradiye, Saray, Özalp’ta sağanak yağışlar sel felaketini de beraberinde getiriyor. Mayıs ayında yapılan idari mahalli seçimleri sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Abdullah Zeydan ve Eş Başkan Neslihan Şedal sorunlar üzerine ne kadar çalışma yapsa da bu yıl alt yapı çalışmaları yapılması neredeyse imkansız, vatandaşlar önümüzde ki yıl için yetkililere çağrıda bulunarak alt yapı çalışmaları başlatılması gerektiğini belirterek Van’ın Erzurum gibi hak ettiği değeri görmesi gerektiğini söyledi.

“ŞEHİR ALTYAPISININ YETERSİZLİĞİNİ HEPİMİZ TECRÜBE EDİYORUZ”

Van Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “İki gündür yağan yağmur sonrası özellikle kırsal mahallelerde meydana gelen sellerden etkilenen hemşehrilerimize çok geçmiş olsun. Yine şehir altyapısının yetersizliğini hepimiz tecrübe ediyoruz! Afetlerde günübirlik, palyatif çözümler kentsel ve kırsal sorunları çözmede yeterli olmuyor. Kalıcı ve rasyonel çözümler yöneticilerin görevidir! Lütfen ama lütfen, her defasında aynı görüntülere izin vermeyin” dedi.

 

 

Her yağmur yağışının ardından kendini gösteren alt yapı sorunları Van’da yaşanmaya devam ederken son günlerde bastıran yağmur ile birlikte kentin alt yapı sorunları bir kez daha ortaya çıktı. Kentin birçok noktasında yollar göle dönüşürken, kent alt yapısının daha kış gelmeden bu duruma gelmesi, kış aylarında yaşanacak yağışlarda Vanlıları zor günler beklediğinin de habercisi oldu.

Kent merkezindeki işlek caddeler dâhil birçok bölge son günlerde yağmur sularına teslim oldu. Sağanak yağış sonrası yollar göle dönerken bazı vatandaşlar, sürücüler zor durumda kaldı, bazı esnafların dükkânlarını ise su bastı. Vatandaşlar ise yıllardır çözülemeyen alt yapı ve bozuk yol sorunundan dolayı yetkililere çağrıda bulunarak, “Her sene aynı sorunlar yaşanıyor. Bu soruna bir çözüm bulunsun. Artık laf değil çözüm istiyoruz.” Dedi.

 

 

 

HER SENE AYNI MANZARA!

Hemen her yıl aynı durumun yaşandığını kaydeden vatandaşlar, “Her yıl aynı sorunları yaşamaktan bıktık artık. Yıllardır bu böyle! Yağmur yağar sorun yaşarız. Kar yağar, sorun yaşarız. Yetkililer neden tedbir almaz. İşe gidiyoruz ama şuan su birikintisinin oluşmadığı cadde ve sokak yok. Su birikmiş, yollar göle dönmüş. Biz her sene aynı sorunları yaşamak zorunda mıyız? Yağmurlu havada bize bu çileyi yaşatanların kar yağdığında neler yaşatacaklarını tahmin etmek aslında zor değil. Yıllarca Van’ın gelirlerini boş şeylere harcadılar, milyonlarca harcama var ama hizmet yok, umarım bu sorunlar önümüzde ki süreçte çözülür” ifadelerini kullandı.

 

 

“EN UFAK YAĞMURDA SULAR ALTINDA KALIYORUZ”

Her yağmur yağdığında aynı sorunların yaşandığını kaydeden esnaf ise, “Her yağmur yağdığında acaba dükkânıma ne olacak diye kara kara düşünmek zorunda kalıyorum ve her yağdığında elimde çekpas ile saatlerce içerideki suyu temizlemek zorunda kalıyorum. Yalnız ben değil birçok esnaf arkadaşım da aynı şeyi yaşıyor. Defalarca şikâyet etmemize rağmen yine sorunlar devam ediyor. Yetkililere sesleniyorum. Bu altyapı sorununu çözün. Kış geldi. Zaten ekonomik olarak zor bir süreç yaşıyoruz. İyice perişan olmak istemiyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

İŞKUR İpekyolu TYP Sonuçları Açıklandı İŞKUR İpekyolu TYP Sonuçları Açıklandı

 

“YETKİLİLERE ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ”

Defalarca bir önceki yönetime çağrıda bulunduklarını ifade eden vatandaşlar, “Her sene aynı rezaletle karşı karşıyayız. Defalarca şikâyette bulunmamıza rağmen bu konuyla ilgili herhangi bir gelişme, ilerleme olmadı. Bazı insanların evleri, dükkânları sular içinde kalıyor. Yetkililere çağrıda bulunuyor. Van’ın alt yapı sorununa bir an önce çözüm bulunsun.” Diye konuştu.

 

 

Muhabir: Halit Aydin