Van Haber

Van'da yapay zeka dönemi, aldıkları eğitimlerle robot tasarlıyorlar

Van'da başlatılan "Van Geleceğin Mesleklerini Kodluyor Projesi" ile üniversite ve meslek lisesi mezunu 52 öğrenciye temel bilgisayar yönetimi, robotik kodlama ve yapay zeka eğitimleri verildi. Burada eğitimlerini tamamlayan öğrenciler kendi işlerini kurmayı hedefliyor.

Van'da başlatılan "Van Geleceğin Mesleklerini Kodluyor Projesi" ile üniversite ve meslek lisesi mezunu 52 öğrenciye temel bilgisayar yönetimi, robotik kodlama ve yapay zeka eğitimleri verildi. Burada eğitimlerini tamamlayan öğrenciler kendi işlerini kurmayı hedefliyor.


Van’da artık yapay zekâ ve robotik kodlama konuşuluyor. Mesleki Eğitim ve Girişimcilik Destekleme Derneği (MEGDER) ile Van Sanayici ve İşadamları Derneği (VANSİAD) tarafından hazırlanan "Van Geleceğin Mesleklerini Kodluyor Projesi" ile 52 öğrenci robotik kodlama ve yapay zeka eğimini tamamladı. Burada alanında uzman eğitmenler tarafından eğitim alan öğrenciler yaptıkları birbirinden önemli projeleri tanıtarak geleceğe artık daha güvenle baktıklarını kaydederken Van’da geleceğe yönelik açılan kursunda çok önemli olduğunu belirttiler. Daha önce online üzerinden yapay zeka ve robotik kodlama eğitim aldıklarını söyleyen öğrenciler Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği destekleriyle Mesleki Eğitim ve Girişimcilik Destekleme Derneği (MEGDER) ile Van Sanayici ve İşadamları Derneği (VANSİAD) tarafından hazırlanan yapay zeka ve robotik kodlama kursunun TRB2 Bölgesinde açılmasının sevincini yaşadıklarını söyledi.


GENÇLERİ GELECEĞİN MESLEKLERİNE HAZIRLIYORUZ


Konuyla ilgili açıklamada bulunan Mesleki Eğitim VE girişimcilik Destekleme derneği Kurucu üyelerinden ve Van Geleceğin mesleklerini kodluyor projesinin eğitim koordinatörü Esra Yanık, “Projemiz Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir. Projemiz 1 Ekim 2023 yılında başladı. Projenin liderliğini Van ve çevre illerde derneğimiz üstlenmekte. Proje ortağımız Van Sanayici İş Adamları iş birliğiyle devam ediyor. Projenin temel hedeflerinden bir tanesi, meslek lisesi mezunu ve iş bulamayan üniversite mezunu gençlerimize yeni yetenekler kazandırarak geleceğin mesleklerine hazırlamaktır. Bu kapsamda 52 öğrenciye yapay zekâ ve robotik kodlama eğitimi verdik. Bugün burada eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilerin hazırladıkları projeleri sergilemenin keyfini ve gururunu yaşıyoruz. Bu süreçte bizleri destekleyen eğitmenlerimize, proje ortaklarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.


ROBOTİK KODLAMA VE YAPAY ZEKÂ EĞİTİMLERİ TAMAMLANDI


Öğrencilerin eğitim sürecinden de söz eden Yanık, “Eğitimlerimiz öncelikle temel bilgisayar ile başladı akabinde robotik kodlama ve yapay zekâ eğitimi ile bitirdik. Bundan sonra ki süreçte arkadaşlarımız eğitim süreçlerini tamamladı. Bir sektör buluşması düzenlemeyi planlıyoruz. Bu anlamda İŞGEM VE TEKNOKENT’te bir program düzenleyerek bu alanda kendini geliştiren öğrencilerimizi iş verenlerle buluşturacağız. Burada mesleki eğitimlerimiz tamamlandı fakat projemiz 30 eylüle kadar devam edecek. Bu süre zarfında da yapacağımız sektör toplantılarında öğrencilerimiz iş fikirlerini geliştirsinler diye bir faaliyet gerçekleştirilecek. Akabinde bizim bir eğitici eğitimimiz olacak. Bu eğitici eğitim programında da yapay zekâ ve robotik kodlama e modülleri çekilecek. Bu e modüllerin tanıtımı için bir faaliyet uygulanıyor” diye konuştu.


“SAVUNMA SANAYİSİ İÇİN PROJELER GELİŞTİRECEK”


Yusuf Alkan isimli öğrenci, “Makine Mühendisiyim, Buraya katılma amacım yazılım alanında ilerlemek, burada kendimi geliştirerek, iş kurmak. Makine Mühendisliğine yazılımı da entegre ederek yani yapay zekadan robotik kodlamaya kadar makinalar üzerinde yeni işler çıkarmak. Amacım insansız araçlar ya da insanlı araçları insansız araçlara çevirerek yeni tasarımlar gerçekleştirmek ve sicil endüstriye kazandırmak, bazı projelerimde savunma sanayisi için olacak. Bu kursun bana çok faydası oldu, daha önce online eğitimler aldım, online eğitim ile burada ki eğitimlerin aynı kalitede olduğunu düşünmüyorum, burada hem arkadaş çevremden öğrendiklerim hem hocalarımdan öğrendiklerim çok faydalı oldu benim için. Buradan ayrıldıktan sonra aldığım eğitimlerle kendi işimi kurabileceğime inanıyorum” ifadelerini kullandı.


“DAHA AKILLI ROBOT SİSTEMLERİYLE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA”


Muhammet Taşdemir isimli öğrenci, “Elektronik Mühendisiyim, MEGDER’de Van Geleceğin Mesleklerini kodluyor projesinde öğrenciyim. Eğitmenlerimiz bize öncelikle yazılım ve kodlama temelli bir program hazırladılar. Daha sonra farklı kodlamalar ile devam ettik, ardından yapay zekâ modellerine geçerek yapay zekâ eğitimleri aldık. Daha sonra ise bunların robotik entegrasyonunu öğrendik. Bize analitik düşünme ve proje tabanlı becerileri kazandırdılar. Buradan aldığım eğitimlerle birlikte hedefim ileride kendi girişimim doğrultusunda yapay zeka ve robotik alanlarını birleştirip daha akıllı robot sistemleriyle sürdürülebilir bir dünya hedefine koşmayı düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.


“UZAKTAN EVİNİZİ KONTROL ETMEK ARTIK DAHA KOLAY OLACAK”


Sosyal hizmetler Mezunu Zişan Bağlı ise, “Yapay Zekâ ve kodlama, aynı zamanda bilgisayar operatörlüğü kursuna başladım. Kendimizi geliştirebildiğimiz bir proje olduğunu düşünüyorum. Temel kodlama eğitimi ile başladık ilk etapta, yaklaşık 5 aylık bir süreçti. Birden fazla proje oluşturduk. Bizim projemiz akıllı enerji sistemleri, tek priz üzerinden birden fazla küçük ev aletlerine kontrol edebiliyoruz. Hem bluetooth hem de wifi kullandık. Bluetooth sensoru olduğunda wifi kullanmaya biliyoruz. Tamamen kişilerin uzaktan kontrol edebilmesi için bunu amaçladık. Enerji ve zaman tasarrufunu hedefledik. İlerleyen dönemlerde tek bir alet üzerinden evdeki birçok ürünü, birçok ev aletini kontrol edebileceğiz, bunu geliştirerek ticarete dökmeyi hedefliyorum” dedi.