Van Haber

Van'da yetişen bu meyveyi biliyor musunuz? tam bir şifa deposu

Van'da doğada kendiliğinden yetişen ve halk arasında 'çördük' ya da 'ahlat meyvesi' olarak bilinen meyvenin şifa deposu olduğu ortaya çıktı.

Van'da doğada kendiliğinden yetişen ve halk arasında 'çördük' ya da 'ahlat meyvesi' olarak bilinen meyvenin şifa deposu olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmalarda hem meyvesinin hem de çekirdeğinin sağlık açısından önemli etkenler barındırdığı tespit edildi. Peki, ahlat meyvesinin faydaları neler?

Antimikrobiyal Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

Doğada kendiliğinden yetişen çördük meyvesinin antimikrobiyal özellikleriyle sağlık açısından faydalı olduğu, fakat aşırı tüketiminin problemlere yol açabileceği belirtildi. Cumhuriyet Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ebru Yabaş ve ekibi, bu meyvenin hem meyve kısmı hem de çekirdek kısmının sağlık açısından önemli etkenler barındırdığını tespit etti. Doç. Dr. Yabaş, meyve ve çekirdek kısımlarının sulu ekstrelerinin saflaştırıldığında antimikrobiyal aktivitelerinin incelendiğini ve önemli sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Şifa Deposunun Faydaları

Doç. Dr. Yabaş, "Özellikle bu meyvenin hem meyve kısmını hem de çekirdek kısmını inceledik. Meyve kısmında bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu aktiviteler var. Belli dozlarda tüketildiğinde çok aktif özellikler gösteriyor" dedi. Ayrıca, çekirdek kısmının da bulaşıcı hastalıkların yan etkilerine karşı iyileştirici etkisi olduğu gözlemlendi.

Aşırı Tüketimden Kaçınılmalı

Doç. Dr. Yabaş, bu meyvenin ölçülü tüketilmesi gerektiğini vurguladı. "Önemli olan doz miktarının ayarlanmasıdır. Belli miktarlarda tüketildiğinde aktif rol oynayacaktır" ifadelerini kullandı. Araştırmalar sonucunda ahlat meyvesinin sağlığa olan faydalarının yanı sıra, beslenme ve takviye edici gıda olarak yeni ürünlerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Van'da doğal olarak yetişen çördük meyvesinin faydalarını öğrenmek ve sağlık için bu meyveden yararlanmak isteyenlerin dikkatli ve ölçülü bir şekilde tüketmesi gerektiği vurgulanıyor.