Türkiye'de suça sürüklenen çocukların hırsızlık olayları ciddi bir artış gösteriyor. Bu artışın altında yatan nedenleri değerlendiren Avukat Azim Tatar, bu sorunun temel nedenlerinin eğitim sistemi, ailelerin çocuklarına yeterince ilgi göstermemesi ve ekonomik zorluklar olduğunu açıkladı.

2014 yılından 2023'e kadar, hırsızlık olaylarındaki çocuk katılımcı sayısı yüzde 70 artarak 30 bin 498'den 52 bin 84'e yükseldi. Aynı zamanda, çocukların karıştığı olaylar da 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artış gösterdi. Bu olaylarda çocukların 259 bin 106'sı mağdur olarak 206 bin 853'ü kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiasıyla, 100 bin 490'ı bilgisine başvurma amacıyla, 16 bin 499'u hakkında kayıp müracaatı yapılıp daha sonra bulunan olması nedeniyle 12 bin 684'ü kabahat işlediği iddiasıyla, 6 bin 122'si ise bu nedenlerin dışında kalan nedenlerden güvenlik birimlerine geldi veya getirildi. 206 bin 853 olay; suça sürüklenme nedeni ile geçen yıl güvenlik birimine gelen veya getirilen çocukların karıştığı 206 bin 853 olayın yüzde 37,8'si yaralama, yüzde 25,2'si hırsızlık, yüzde 4,5'i uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak veya satın almak, yüzde 4,2'si pasaport kanununa muhalefet suçu, yüzde 4,1'i tehdit suçundan oluştu.

“EN FAZLA SUÇ HIRSIZLIK!”

Suça sürüklenen çocuklar, isnat edilen suç türü dağılımında 78 bin 268 yaralama, 52 bin 84 hırsızlık, 9 bin 304 uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak veya satın almak olayına karıştı. Avukat Azim Tatar, “Çocuklarda en fazla işlenen suç tipi hırsızlıktır. Bu suçun işlenmesinin en büyük nedeni az önce de değindiğimiz gibi ekonomik sebeplerden kaynaklanmaktadır. Suçun kolay işlenmesi ve para ihtiyacının karşılanması nedeniyle hırsızlık suçuna meyil daha fazla olmaktadır.” İfadelerini kullandı.

VAN’DA SUÇA KARIŞANLARIN SAYISI ARTIYOR”


Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da suça karışan çocuk sayısının gittikçe arttığına dikkat çeken Tatar, bunun nedenlerini ise şöyle sıraladı:

“ Bunun nedenleri arasında eğitimin yetersiz oluşu, ailenin çocuklarla fazla ilgilenmemesi ve ekonomik nedenlerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca sosyal faaliyetlerin az oluşu da çocukların suça karışmasına büyük bir etken. Çocukların serbest zamanlarını kaliteli bir şekilde geçirebilecekleri kuruluşlar oldukça az. Bu da boş kalmış olan çocukların, kötü arkadaş çevresi kurbanı olup çeşitli suçlara sürüklenmesine neden olabiliyor. Ülkemizde uyuşturucu kullanma yaşı oldukça düşmüş durumda. Uyuşturucu kullanımı, her ne kadar Türk Ceza Kanunu’nda bir suç olmasa da kullanmak için satın almak veya bulundurmak suç. Bu bağlamda da çocuklar uyuşturucu temin etmeye çalışırken suça sürüklenmiş oluyorlar.”

“AÇ BİR BİREY HER TÜRLÜ SUÇU İŞLEMEYE MEYİLLİDİR”

Özellikle ekonomik nedenlerin çocukları suça ittiklerini belirten Tatar, “Tabi ki ekonomik nedenler çocukları suça sürüklemede oldukça önemli bir etken. Van genelinde işsizliğin çok olması, ailelerin refah düzeyi düşük olması gibi nedenlerden dolayı çocuk işçiler çoğalmaktadır. Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durumların aileler üzerine getirmiş olduğu ekonomik baskı, bu ekonomik baskının çocuklara yansıması, bazen aile içi şiddet vakalarına neden olması veya çocukların aile bütçelerine katkıda bulunmaları gerekmesi nedeniyle sokağa sürüklenmeleri gibi etkenler çocukları suça sürüklenmelerine neden olabiliyor. Diğer yandan suça sürüklenen çocuklar kolay para kazanmak için dilencilik, torbacılık, uyuşturucu satıcılığı ve hırsızlık yapmaya başlıyorlar. Aç bir birey her türlü suçu işlemeye meyillidir. “ Şeklinde konuştu.

Muhabir: Hikmet Pülat