Tarım ve Orman Bakanlığı her gün taklit, tağşiş ve sağlığı tehlikeye düşürecek gıdaları üretenleri ifşa ediyor. Bakanlık tarafından Ekim'de açıklanan yeni listede zeytinyağı, baharat ve et ürünlerinin yanı sıra peynir ve tereyağında hile yapan firmalar göze çarptı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada hile yapan firmaları ifşa etmeye devam ediyor. Bakanlık bu kapsamda taklit ve tağşiş yapılan ürünlerin listesini paylaştı. Van’dan da 4 firmanın yer aldığı listede bal, toz biber, çay, bitkisel yağ  çikolata, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, enerji içecekleri gibi birçok üründe hile yapıldı. Van’da üretim yapan 4 firma yıllardır vatandaşa yoğurt yerine nişasta, manda yoğurdu yerine inek yoğurdu, kaymaklı yoğurt yerine ise Ayçiçek yağlı yoğurt sattı.

Marketlerdeki gıda reyonlarında gıdanın adı ve net miktarı net bir şekilde tüketiciye gösterilecek. Usulsüzlük yapan firmalar tek tek tespit edilip haklarında cezai işlem uygulanacak. Taklit, tağşiş ve hileli ürünlere ilişkin tüketiciyi bilgilendirmek amacıyla önemli bir uygulama hayata geçirildi. Bugünden itibaren yürürlüğe giren uygulamayla tüketicilerin sağlığını tehlikeye atan firmalar ve ürünler tek tek teşhir edilmeye başlandı. Paylaşılan ilk teşhir listesinde Van’da bazı firmaların yer alması akıllara durgunluk getirdi. Yıllardır manda yoğurdu yerine inek sütü, tam yağlı kaymaklı yoğurt yerine nişasta, kaymaklı yoğurt yerine ise Ayçiçek yağlı yoğurt satışı yapan firmayı bakanlık teşhir etti.

Yeni uygulamaya ilişkin konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Taklit, tağşiş ve hileli ürünler anlık olarak kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu. "Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar ile taklit ve tağşiş yapılan gıdalar guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde gıda kamuoyu duyurusu sekmesi altında yayınlandı. Kamuoyu duyurularını anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerimizle paylaşacağız. Yeni sistemde uzun bürokratik süreçler yerine; sonuç daha hızlı şekilde sisteme girilecek. Vatandaşlarımız bu iki kategoriye girdiğinde; duyuru tarihi, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk ve parti/seri no bilgilerine ulaşabilecek" ifadelerini kullandı.

VAN’DA TEŞHİR EDİLEN FİRMALAR ŞU ŞEKİLDE

Bakanlığın ilk açıkladığı teşhir listesinde Van’dan da 4 firmanın yer alması dikkat çekti.

Van'ın Tuşba ilçesi Organize Sanayi Bölgesi 9. Sokak No:100'de üretim yapan Irmak Süt Ürünleri Gıda Hayvancılık İnşaat Tem. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.'nin yoğurtlarında Nişasta Tespiti yapıldı.

Aynı firmanın ürettiği Tam Yağlı Kaymaklı Yoğurtlarında da Nişasta Tespiti ve Bitkisel Yağ Tespiti yapıldı.

Van Gölünde Hazırlanan Kızlar İstanbul Denizine Açıldı Van Gölünde Hazırlanan Kızlar İstanbul Denizine Açıldı

MANDA DEĞİL İNEK YOĞURDUYMUŞ

Van'ın Tuşba ilçesi Organize Sanayi Bölgesi 1. Etap 1. Sokak No:1/1'de üretim yapan Beraat Süt Ürünleri Gıda Hayv. İnş. Tem. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.'nin Mordağı Manda Yoğurdunda İnek Sütü Tespiti yapıldı.

SÜZME BAL’A DİKKAT

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş gıda üreten firmaları ifşa ettiği listeyi güncelledi. Yeni listede sahte Van Balı üreten bir firma da yer aldı.

25 Ekim’de yenilenen listeye Gaziantep’te üretilen Van süzme çiçek balı taklit ve tağşişli ürün listesine eklendi.

YOĞURTTA YAĞ TESPİTİ

Van'ın Tuşba ilçesi Organize Sanayi Bölgesi 9. Sokak No:100'de üretim yapan Irmak Süt Ürünleri Gıda Hayvancılık İnşaat Tem. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.'nin Tam Yağlı Yoğurtlarında ise Süt Yağı Harici Yağ Tespiti yapıldı.

Van'ın Tuşba ilçesi Organize Sanayi Bölgesi Bulvarı No:9'da üretim yapan Çelik Süt Ürünleri'nin Yeşilköy Tam Yağlı Kaymaklı Doğal Yoğurtlarında Bitkisel Yağ Tespiti yapıldı.

Van'ın Tuşba ilçesi Beyüzümü Mahallesi Sağlık Ocağı Sokağında üretim yapan Van Süt-Canan CİNTAN'da Tam Yağlı Homojenize Yoğurtta Bitkisel Yağ Tespiti yapıldı.

GIDADA 6 ÖNEMLİ PÜF NOKTA

1. AMBALAJ:

Ambalajlı ve etiketli gıdalar tercih edilmelidir. Ambalajsız, ambalajı yırtılmış veya bozulmuş ürünler satın alınmamalıdır. Ürün ambalajında zorunlu etiket bilgilerinin eksiksiz yer almasına dikkat edilmelidir.

2. SON TÜKETİM TARİHİ VE TETT:

Kolay bozulabilen gıdaların son tüketim tarihleri kontrol edilmelidir. Diğer ürünlerde ise tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) mutlaka incelenmelidir. Bu tarihler, ürünlerin güvenilir tüketim süreleri açısından önemli bilgi sağlar.

3. ET VE BALIK:

Etin kendine has koku, renk ve görünümde, ayrıca mühürlü olmasına dikkat edilmelidir. Balık alırken kendine özgü taze kokusu, pullarının parlaklığı, berrak ve hafif kabarık gözleri, kapalı ve kırmızı renkte solungaçları olmasına özen gösterilmelidir.

4. MUHAFAZA KOŞULLARI:

Gıdaların uygun muhafaza koşullarında (sıcaklık, nem, ışık vb.) satışa sunulduğu kontrol edilmelidir. Soğutucuların sıcaklık ölçerleri çalışır durumda olmalı, ürün etiketlerinde özel muhafaza ve kullanım koşulları belirtilmişse bu talimatlara uyulmalıdır.

5. KAYNAK GÜVENCESİ:

Kaynağı belli olmayan çiğ süt alınmamalı; çiğ süt kaynatılmadan tüketilmemelidir. Çiğ sütten yapılan ancak salamura işleminden geçmemiş veya olgunlaştırılmamış peynirler satın alınmamalıdır. Kırık, çatlak ya da kirli yumurta alınmamalıdır. Tahıl ve kuru baklagillerde küf, böcek izleri veya kırık taneler olmamasına özen gösterilmelidir.

6. BAKANLIK ONAYI:

Hayvansal gıdalarda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği işletme onay numarasını içeren “tanımlama işareti” aranmalıdır. Diğer ürünlerde ise Bakanlıkça kayıt altına alınan işletmelere verilen İşletme Kayıt Numarası (İKN) bulunmalıdır.

Van Kevenli

Muhabir: Kamuran Demir