Van Haber

Yasak şart! İnşaat çalışmaları mağdur ediyor

Van’da sabahın erken saatlerinde başlayan inşaat çalışmaları çevrede ki vatandaşların rahatsız olmasına neden olurken aynı zamanda aylarca bitmek bilmeyen çalışmalar kentin imajını da kötü yönde etkiliyor.

Van’da sabahın erken saatlerinde başlayan inşaat çalışmaları çevrede ki vatandaşların rahatsız olmasına neden olurken aynı zamanda aylarca bitmek bilmeyen çalışmalar kentin imajını da kötü yönde etkiliyor.

Van’da geçtiğimiz yıllarda başlayan yıkım ve yeni bina çalışmaları kentin imajını yerle bir ederken aynı zamanda aylarca kaldırım işgaline ve trafikte aksamalara neden oluyor. Birçok belediye bu çalışmalara yönelik yeni yönetmenlik oluştururken Van’da ne kayyum nede seçilen belediye bu anlamda herhangi bir girişimde bulunmaması vatandaşın da tepkisine neden oluyor. Yıllardır Van’ın kangren yarası haline gelen trafik, park sorunu, çevre yolu, uçak sorunu devam ederken üzerinde birde bina yıkım ve yapım çalışmaları eklendi. Farklı illerde bir günde bitilen bina yıkım çalışmaları Van’da aylar sürüyor, yıkımı ve yapımı devam eden inşaat çalışmaları ise aylarca kaldırım işgaline, trafiğin olumsuz yönde etkilenmesine ve çevre kirliliğine neden oluyor. Özellikle inşaatlarda erken başlayan mesai gürültü kirliği çevre vatandaşlarını mağdur ederken vatandaşlar biran önce yeni bir yönetmenlik hazırlanmasını ve bu duruma biran önce müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

YENİ YÖNETMENLİK ŞART

Konuyla ilgili sorunları dile getiren bir vatandaş yeni yönetmenlik ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Bu inşaat her gün sabah 06:00’da yüksek gürültü ile binlerce insanın yaşadığı toplu konut alanında faaliyet gösteriyor.  Görüntü ve gürültü kirliliğinin henüz kirlilik olarak algılanmadığı ilimizde bazı kuralların artık uygulanması ve uygulatılması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilimizdeki hiçbir belediyede Hemşehri Yönetmeliği diğer adıyla Belediye Emir ve Yasaklar Yönetmeliği bulunmamaktadır. 5393 sayılı Belediye Kanununun 15-b maddesinde belediyelere ‘’ Kanunların belediyeye verdiği yetki çerçevesinde yönetmelik çıkarmak, belediye yasakları koymak ve uygulamak, kanunlarda belirtilen cezaları vermek’’ yetkisi verilmiş olup, belediyeler bu yönetmelik kapsamında;

1.İnşaat çalışmalarını,

2.İşyeri faaliyetlerini,

3.Tarımsal ve hayvansal faaliyetleri,

4.Konut ve sosyal yaşam alanlarındaki negatif dışsallığı,

5.Van gölünün korunması ve yüzme faaliyetlerini,

6.Ulaşım ve toplu kullanım kurallarını,

7.Reklam, ilan ve tabela kurallarını,

8.Kar temizliği ve sorumluluklarını,

9.İzinsiz hayvan satışı ve seyyar faaliyetlerini,

10. Düğün ve eğlence faaliyetlerini,

11.Temizlik ve çevre sağlığı kuralları gibi birçok hususu düzenleyebilir ve Belediye Encümeni eliyle Kabahatler Kanununu 32. Maddenin Belediye Encümenine vermiş olduğu yetkiye istinaden 2024 yılı için 2052,00 ₺ ceza verebilir.

Türkiyede’ki birçok yerde, belediyelerin çıkardığı yönetmelik kapsamında ‘’Konut alanlarının bulunduğu yerlerde Cumartesi Pazar veya genel tatil günlerinde yapılacak her türlü tamirat, tadilat, inşai faaliyet v.b işleri sabah saat 10.00’dan önce akşam hava karardıktan sonra izin almadan yapmak yasaklanmıştır.

İnşaat faaliyeti yaparak toplumun huzur ve sükûnunu bozan işyerleri ve işletmeler için Belediye Kurallarına aykırı faaliyetten dolayı Zabıta Personeli eliyle 2052,00 ₺ ve Kabahatler Kanununun 36/2 maddesi kapsamında ₺21.176,00 ile ₺106.229,00 ile arasında ceza verilebilir.