Tayvan’da yaşayan ve sol kulağındaki tuhaf his nedeniyle doktora başvuran 64 yaşındaki kadının kulağından örümcek çıkması dünya genelinde yankı uyandırdı.
Independent Türkçe'nin haberine göre, doktorlar söz konusu hastanın kulak kanalında hareket eden küçük örümceği keşfetmiş ve onu çıkarmak için emiş gücü olan bir tüp kullanmıştı. Örümceğin dış iskeletini de kulağın içine bıraktığı görülmüştü. Hayvanın dış iskeleti de kendisine yakın bir noktada bulunmuştu.
Örümcekler, vücutlarını koruyan sert bir dış iskelete sahip. Bu dış iskelet büyümediğinden, örümcekler sıklıkla kabuk atıyor. Tipik olarak, bir örümcek ömrü boyunca yaklaşık 10 kez kabuk atıyor. Hışırtı sesleri yüzünden gecelerce uyuyamayan hastanın başına gelenler, örümceklerin kulağa girme ihtimaline dair hem soru işaretleri hem de endişe yaratıyor.
Örümceklerin kulaklara girmesi ne kadar yaygın?
Öte yandan Wang, böyle bir vakayla daha önce karşılaşmadığını vurguladı. Doktor, önceden insanların kulaklarında karıncalar, güveler, hamamböcekleri ve sivrisinekler gördüğünü ama kulak kanalının içinde eriyen bir örümceğe ilk kez rastladığını belirtti. Wang ayrıca, bu tür belirtilerle karşılaşan herkesin bir uzmana başvurması gerektiğinin altını çizdi. ABD’li doktorlar da bir hastanın kulağının içinde böcek bulunmasının nadir bir durum olduğunu ama daha önce bu tür vakalara rastlandığını söylüyor. Sinüs ve alerji doktoru David Kasle’ye göre çoğu uzman kariyerleri boyunca kulak kanallarında “onlarca, hatta daha fazla böcek veya bir çeşit eklembacaklı” görüyor. Ancak Kasle, Wang’ın raporundaki görüntünün “alışılmadık ve rahatsız edici” olduğunu vurguluyor. NBC News’ün aktarımına göre önceki araştırmalar, insanların kulak kanallarında bulunan yabancı nesnelerin en az yüzde 14’ünün canlı böceklerden oluştuğunu göstermişti. Yaygın bulunan nesneler arasında pamukçuklar, boncuklar ve küpe parçaları yer alıyor.
Kulağa giren böcekler nasıl çıkarılır?
2020’de doktorlar ABD’nin Pensilvanya eyaletinde 14 yaşındaki bir kız çocuğunun kulağının içinde bir Japon böceği bulmuştu. Geçen yıl da Connecticut’ta 9 yaşında bir erkek çocuk, sağ kulağında uğultu şikayetiyle doktora götürülmüştü. Doktorlar çocuğun kulak zarına bir kenenin sıkıştığını saptamıştı. Öte yandan çocuklar kulaklarındaki yabancı cisimleri genel bir kulak ağrısından ayırt etmekte zorlanabilir. Doktorlar, yetişkinlerin bu farkı daha rahat anlayacağını söylüyor.
Bu adamın beyninin yarısı yok! Görenler şaşkına döndü
Kasle, “Dış işitsel kanal adı verilen kulak kanalını kaplayan son derece hassas, ince bir deri tabakası var” ifadelerini kullandı: Hassasiyetinden dolayı, neredeyse dayanılmaz bir gıdıklanma hissi duyarsınız. Kasle, kulak kanalına giren böcekleri çıkarmak için genellikle bir cımbız veya bir kancadan yararlandıklarını söyledi. Bazen de böcekleri öldürmek için alkol veya hidrojen peroksit gibi sıvılar kullandıklarını belirtti.
Kasle, böceklerin kulak zarına zarar vermemesi için dikkatli olunması gerektiğini de ekledi. Kulak zarının delinmesi durumunda, işitme kaybı, enfeksiyon veya baş dönmesi gibi komplikasyonlar ortaya çıkabileceğini ifade etti.