31 Mart yerel seçimlerin üzerinden 2 buçuk ay geçti ama seçim gecesi Van’da yaşanan olaylarda tahrip edilen açık hava reklam panoları ve BELVAN Kart dolum noktaları hala onarılmadı. Belediye panoların yüklenici firma tarafından onarılacağını belirtirken yüklenici Firma ise çirkin görüntüye neden olan billboard panolarını onarmamakta diretiyor.


Van’da seçim bitti ama görüntü Kirliliği devam ediyor. Seçim akşamı Van’da yaşanan eylemler sırasında tahrip edilen billboard reklam panoları 2 buçuk ay geçmesine rağmen hala onarılmadı. Reklam panoları ile ilgili Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre billboard açık hava reklam panolarının bakım ve onarım çalışmalarının ihaleyi alan Reklam şirketi tarafından yapılması bekleniyor. Açık hava reklam alanlarının ihalesini alan Reklam şirketi ise onarım çalışmaları yapmak yerine çirkin görüntü oluşturan alanlara reklam eklemeye devam ediyor. Konuyla açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan Cumhuriyet Caddesi başta olmak üzere, tahrip edilmiş bilboardların dahi yapılmadığına ve düzeltilmediğine hepimiz şahidiz. Bu çirkin görüntünün bir an önce onarılması gerekiyor dedi.


“ÇİRKİN GÖRÜNTÜ”


Belediye ve reklam ihalesini alan şirketin biran önce çirkin görüntülere müdahale temesi gerektiğini söyleyen İlhan, “Cumhuriyet Caddesi başta olmak üzere, tahrip edilmiş bilboardların dahi yapılmadığına ve düzeltilmediğine hepimiz şahidiz. Bu sokaktaki çirkin görüntü, Van’ın imajını ne yazık ki zedelemekte. Belediye otobüslerine bindiğinizde BELVAN kartları için ücretsiz dolum cihazlarımız vardı, onlar da kırılmış ve 3 aydır bu şekilde bekliyor” dedi.


“VAN’DA SORUNLAR ARTIYOR”

Van’da son yıllarda sorunların arttığına dikkat çeken İlhan, “Van’da 2011 yılında yaşanan büyük depremin üzerinden 14 yıl geçti. 2012 yılının Ağustos ayının sonunda TOKİ konutlarının tamamlanmasıyla birlikte her türlü yatırım durdu. Uzun zamandır hiçbir konuda değişen bir şey olmadı. Kısacası, paramız yok, huzurumuz yok! Hangi soruna üzüleceğimizi şaşırdık. 14 yıldır şehrimiz sürekli göç veriyor ve bu göç artarak devam ediyor. Özellikle kırsal kesimde insanlar ciddi geçim sıkıntısı çekiyor. Tarım ve hayvancılık neredeyse tükenmiş durumda, birçok gencimiz batı illerine, inşaatlarda çalışmaya gidiyor. Mevcut nüfusumuzun yüzde 10'undan fazlası şu anda deprem bölgelerinde, İstanbul, İzmir ve diğer şehirlerde inşaatlarda çalışmakta. Bu gençlerin yüzde 80’i evleniyor, eşini ve çocuklarını bırakıp geçim için başka illere çalışmaya gidiyor” diye konuştu.

İŞKUR İpekyolu TYP Sonuçları Açıklandı İŞKUR İpekyolu TYP Sonuçları Açıklandı


VAN, KALKINMA RİSKİ TAŞIYAN İLLERİN BAŞINDA GELİYOR


Van’ın kalkınma riski taşıyan illerin başında geldiğini kaydeden İlhan, “Van’da bayramdan bir hafta önce ve bayramdan bir hafta sonra nüfusun yoğun olduğunu, ilçelerde nüfus kaydının Vanlı olduğuna hepimiz şahit olduk. Yani, Van gün geçtikçe eriyor. Türkiye Ekonomik Araştırma Vakfının yaptığı çalışmada Van, kalkınma riski taşıyan illerin başında geliyor. Yani gün geçtikçe daha da kötüye gidiyor. Bugün bir sınırımız var, ancak sınır ticareti istenildiği gibi değil. Sınır kapısı sadece mesai saatleri içinde çalışıyor ve mesai saatleri dışında zaman zaman çalışıyor. Van sınırı içinde herhangi bir ticaret yapılmıyor. Birçok ürün ticareti yapılabilecekken bu imkan verilmiyor. Turist sayımız gün geçtikçe azalıyor. Van’da özellikle son 10 yılda pansiyon tarzı, otel ve farklı turizme yönelik tesisler açıldığı halde, birçok otelin boş olduğuna şahit olduk. İranlı turistler eskisi gibi Van’a gelmiyor, farklı illere gidiyor” ifadelerini kullandı.


“SAĞLIK VE ULAŞIMIMIZ SORUNLU”


Van’da ki sağlık sorunları ve uçak sorunundan söz eden İlhan, “Van uçak problemini her yıl daha derin bir şekilde hissediyor. Az önce şahit olduğumuz bir olay var; ilçe başkanımızın bir yakını vefat etti ve Ankara’ya gitmek için uçak bileti araştırıyor. 17’sinden önce uçak bileti yok. Yani uçak bulsak bilet yok, bilet bulsak bilet çok pahalı, bileti bulsak, uçağa binsek valizlerimiz ya gelir ya gelmez. Van ulaşım konusunda ciddi bir problem arz ediyor. Hastanemizin durumunu anlatmaya gerek yok. Doktor yok. Doktor bulsak sıra yok. Sıra bulup muayene olsak, emar istense, tomografi istense aylar sonrasına ancak sıra veriliyor. Ciddi anlamda sağlık konusunda sıkıntılarımız devam ediyor. Her anlamda dert çok. Sokaklarımız kirli. Çöpler akşam belediye ekiplerince toplanıyor, ancak toplanan bölgelerde ciddi bir kirlilik söz konusu ve bu yaz aylarında ciddi bir probleme dönüşmüş durumda. Sinekler uçuşuyor ve yerlerde yapış yapış kirlilikler var. Herhangi bir şekilde yıkanma yapılmıyor” ifadelerine yer verdi.


“YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ”


Van’da artan sorunlarla ilgili yetkilileri göreve davet eden İlhan, “Kısacası, dert çok fakat mevcut yetki sahiplerinden Van’a derman olacak kimse yok! Saadet Partisi olarak yıllardır sorunları tespit ettik ve çözüm önerilerimizi sunduk. Vatandaşlarımızı da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Şikayet etmek yerine elimizi taşın altına koyalım. Evet, dert çok fakat 19 bakan değişti hala bir çevre yolu yapılmadı. Hâlihazırda trafik bir problem olarak devam ediyor. Merkezde geçmiş yıllarda otopark adı altında yapılan ve faaliyete geçmeyen yerleri defalarca anlattık, hâlâ faaliyete geçmiş değil. Van’ın tüm sorunlarının çözümü noktasında yetkililere çalışmaya ve Van’ın sorunlarını çözmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Muhabir: Yeşim Aşan