Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Üniversite Erken Çocukluk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi akademik danışmanlığında faaliyet gösteren ÇocukVan Kreş ve Anaokulunda 2024-2025 eğitim öğretim yılı açılışına katıldı. Açılışta konuşan Rektör Şevli, "Van’a, bölgeye, Türkiye’ye ve hatta dünyaya örnek bir anaokulu ve kreş kazandırdığımızı düşünüyoruz" dedi. 

 

ÇocukVan Kreş ve Anaokulunda gerçekleşen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Erken Çocukluk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Necdet Taşkın açılış konuşmasıyla devam etti.

 

Çocuklarımızın güzel bir eğitim ortamına kavuştuğunu belirten Doç. Dr. Necdet Taşkın, Erken Çocukluk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin hedeflerinden bahsetti. Merkez Müdürü; “Bilimsel temelli eğitim ve projeleri geliştirmeyi amaçlayan müdürlüğümüz, konferanslar, paneller, sertifika programları gibi kapsamlı etkinlikler düzenlemeyi planlıyor. Ayrıca, anne babalar ve aile üyeleri için eğitim ve destek programları da sunacağız.” dedi.

 

Doç. Dr. Necdet Taşkın, üniversitelerin entelektüel liderlik görevini vurgulayarak bu kurumların topluma yön verme ve teşvik etme rolüne dikkat çekti. Bu bağlamda, bireylerin hayatındaki erken yılların, sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimin en hızlı olduğu dönemler olduğuna işaret etti. Merkez Müdürü Doç. Dr. Necdet Taşkın şunları aktardı: “Okul öncesi eğitim programları, çocukların bu kritik dönemde beslenme, sağlık, gelişim ve sosyal etkileşim becerilerini desteklemek amacıyla müdahaleler içerir. Araştırmalar, nitelikli bir müdahale programına katılan çocukların, müdahaleden faydalanmayanlara kıyasla okulda daha başarılı ve sosyal-duygusal açıdan daha yetkin olduklarını göstermektedir. Bu nedenle, erken yaşta yapılan müdahalelerin uzun vadeli eğitim ve gelişim başarılarını artırmada önemli bir rol oynadığı vurgulanmaktadır.”

  

Programa katılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, eğitim ve öğretimin önemine vurgu yaptı. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılının hayırlı ve başarılı geçmesini dileyerek herkes için verimli bir yıl olması temennisinde bulundu. Konuşmasına, yeni eğitim yılının tüm öğrenci ve öğretim kadrosu için bol başarı ve fayda getirmesi dilekleriyle başladı.

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, ÇocukVan Anaokulu’nun özel ve güzel bir proje olduğunu vurguladı. Rektör Şevli, üniversitelerin temel misyonlarından biri olan liderlik ve topluma öncülük etme sorumluluğunu yerine getirmenin kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti. “Van’a, bölgeye, Türkiye’ye ve hatta dünyaya örnek bir anaokulu ve kreş kazandırdığımızı düşünüyoruz,” diyen Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “Ayrıca ÇocukVan okulunun örnek alınarak aynı mimari tasarım ve çizimle Van ilinde bir tane daha inşa edilmiş olmasından mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

 

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, akademik ve bilimsel verilerle dünyayı takip eden üniversite öğretim üyelerinin de aralarında olduğunu söyledi. Milli Eğitim müfredatını temel alarak bu süreçte Erken Çocukluk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Necdet Taşkın’ın koordinatörlüğünde, Okul Öncesi Öğretmenliği ve Çocuk Gelişimi bölümlerindeki öğretim üyelerinin akademik ve bilimsel danışmanlıklarında eğitim öğretim programlarının uygulanacağını belirtti.

 

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “Milli Eğitim müfredatı elbette temel programımız olacaktır. Ancak, dünya genelinde saygın ve kabul gören eğitim modellerinin de iyi yönlerini değerlendirip bu modellerin olumlu özelliklerini kendi programımıza entegre edeceğiz. Bu süreçte, Anadolu kültürümüzü ve ülkemizin özgün değerlerini koruyarak bu modellerin en iyi uygulamalarını okulumuzda hayata geçirmeyi planlıyoruz. Hem kendi kültürümüzü yansıtan hem de uluslararası eğitim standartlarını gözeten bir model oluşturacağız.” ifadelerini aktardı.

 

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “ÇocukVan Ana Okulunda zengin bir eğitim kadrosu bulmanız mümkün. Öğretmenlerimizin tamamı üniversitelerin okul öncesi öğretmenliği bölümlerinden, yardımcı öğretmenlerimiz ise en az lisans veya ön lisans Çocuk Gelişimi Bölümü mezunlarından oluşmaktadır. Ayrıca, okulda diyetisyen ve beslenme teknikeri, sağlık personeli bulunuyor. Üniversitemiz, burada görev yapan öğretmenlerimizin lisansüstü eğitimlerini teşvik ederek onların profesyonel gelişimlerine destek olacaktır” şeklinde konuştu.

 

Amaçlarının çocukların potansiyelini en iyi şekilde ortaya çıkaracak ve onları kapsamlı bir şekilde geliştirecek bir eğitim modeli uygulamak olduğunu ifade eden Rektör Şevli, ÇocukVan Anaokulu ve Kreş’in yanı sıra ilkokul öğrencileri için Çocuk Kulübü de açmayı hedeflediklerini belirtti. Çocuk Kulübü ile çalışan velilere kolaylık sağlamak amacıyla, okul sonrası çocuklara zihinsel gelişimlerine katkıda bulunacak matematik, akıl oyunları, robotik kodlama gibi etkinliklerin sunulacağı bir ortam oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, Zeve İlkokulu bünyesinde de okul öncesi eğitimi hizmeti verilmeye başlandığını ve şu anda yaklaşık elli öğrencisi bulunduğunu belirtti. Rektör Şevli, üniversitenin lojmanlarının yanına bir ortaokul binası ve üniversitenin girişine yakın bir alanda, Teknokent’in yanına çok nitelikli bir lise yapılması için Milli Eğitim Müdürlüğüne arsa tahsis edeceklerini de sözlerine ekledi.

DSİ Van Bölge Müdürlüğü yalanladı DSİ Van Bölge Müdürlüğü yalanladı

 

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “Her çocuk biriciktir ve özeldir; her çocuğun ortaya çıkarılması gereken büyük bir potansiyeli vardır” diyerek, çocukların gelecekte daha başarılı ve iyi bireyler olarak yetişmesi için erken çocukluk döneminde yani okul öncesi eğitimde nitelikli ve kaliteli bir eğitim almasının büyük bir değer kattığını belirtti. Rektör Şevli, nitelikli bir eğitim kadrosunun yanı sıra donanımlı bir eğitim ortamının da son derece önemli olduğunun altını çizdi.

 

Eğitim Fakültesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin 1982 yılında kurulmasından bile öncesine dayanan köklü bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “Bu kadar köklü bir fakültemiz varken, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerinde bu fakülteden yararlanmamak mümkün değildir” şeklinde konuştu. Rektör Şevli, fakültenin son dönem başarılarından da bahsetti. Bu yıl ilk defa öğrenci kabul eden Van YYÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü’nün ilk beş bin sıralamasına giren adaylar tarafından tercih edildiğini belirtti ve bu bölümün en çok tercih edilen ilk 10 devlet üniversitesi arasında yer aldığını vurguladı. Bunların yanı sıra Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümünün yani Anaokulu Öğretmenliği Bölümünün de yüksek puanla öğrenci aldığını ve nitelikli bir akademik kadro barındırdığını sözlerine ekledi.

 

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli son olarak, “İnşallah verimli ve başarılı bir eğitim öğretim yılı geçiririz. 2024-2025 eğitim öğretim yılının tüm çocuklarımıza, velilerimize ve öğretmenlerimize hayırlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum” ifadesiyle konuşmasını sonlandırdı.

 

Törene, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve eşi Duygu Şevli Hanımefendi’nin yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenay Baydaş ile Prof. Dr. Cemil Göya, Genel Sekreter Cahit Tekin, Erken Çocukluk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Necdet Taşkın ile akademisyenler, veliler ve minikler katıldı.

Muhabir: Yeşim Aşan