Van Haber

Van YYÜ’de Dünya Ebeler Günü Etkinliği Düzenlendi

Abone Ol

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü, Dünya Ebeler Günü kutlamak için etkinlik düzenledi.

 

Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, ‘Profesyonel Bir Meslek Olarak Ebelik Sanatı: Görev, Yetki ve Sorumlulukları’ temalı etkinlik programı gerçekleştirildi.

Programa katılan Van YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Göya, bütün ebelerin Ebeler Gününü kutlayarak böyle bir organizasyonu gerçekleştirdikleri için hocalarımızı ve geleceğin ebeleri olan öğrencileri kutladığını ifade etti. Prof. Dr. Cemil Göya meslek hayatında önceki yıllarda yaşadığı bir anısını salondaki ebelerle paylaşarak konuşmasını sonlandırdı.

 

Programın açılış konuşmalarını Dr. Öğr. Ü. Esra Sarı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Göz gerçekleştirdi. Dr. Öğr. Ü. Esra Sarı yaptığı konuşmada, Ulusal Ebeler Haftası ve Dünya Ebeler Günü gibi özel günlerin ebelik mesleğinin değerini ve etkisini kutlamak, aynı zamanda önemli bir mesleğin mensuplarını onurlandırmak için bir fırsat sunduğunu ifade etti. Konuşmasında Ebelik mesleğinin önemine değinen Dr. Öğr. Ü. Esra Sarı; “Uluslararası Ebeler Konfederasyonu’nun bu yıl teması, yaşamsal bir iklim çözümünü de içeriyor. Bu tema, ebelik mesleğinin sadece bireylerin sağlığını değil, aynı zamanda gezegenimizin sağlığını da etkilediğini vurguluyor. Biz ebeler olarak sadece doğum öncesinden doğum sonrasına kadar anne ve bebeğin sağlığına odaklanmakla kalmıyoruz, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliği ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi de destekliyoruz.”  şeklinde konuştu.

 

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye çıkan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Göz, tarihin en eski mesleklerinden olan Ebelik mesleğinde ebelerin, annelerin acılarına ve sevinçlerine ortak olduklarını; hem doğum öncesinde hem doğum sırasında hem de doğum sonrasında olağanüstü bir özveriyle, gece-gündüz, sıcak-soğuk demeden annelere destek olduklarını belirtti. Bu kutsal mesleği yapan tüm Ebeleri kutladığını belirten Dekan Göz; “ Sizler, mini mini bedenleri sağlıklı bir şekilde dünyaya göz açmalarını sağlamak için uğraşıp didinirken Gazze’de binlerce Filistinli bebek ve çocuğu hunharca yöntemlerle yaşamlarından koparan zalim İsrail ve destekçilerini lanetliyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından Ebe Beyhan Bingöl ‘Köy Ebeliği’ adlı sunumunda 48 yıllık deneyimlerini salondakilerle paylaşarak öğrencilerin ve akademisyenlerin sorularını cevapladı. Ebenin meslek hayatındaki onlarca yıllık anıları yürekleri ısıtırken yüzlerde tebessüm bıraktı.

 

İlk sunumun ardından çevrim içi ve yüz yüze yapılmak üzere diğer sunumlara geçildi. Üniversite Ebelik Bölümünden Dr. Öğr. Ü. Esra Sarı, ‘Ebenin Rol ve Sorumluluklarına Genel Bir Bakış‘, Arş. Gör. Betül Ekinci ‘Asm, İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde Ebe Olmak’, Öğr. Gör. Zehra Aldemir ‘Akademide Ebe Olmak’, Öğr. Gör. Sibel Akgül Kartal ‘Adli Ebe Olmak’, Dr. Öğr. Ü. Selver Bezgin ‘Adli Ebelikte İletişim’, Dr. Öğr. Ü. Nur Akman ‘Teratojenite Danışma Merkezlerinde Ebe Olmak’, Ebe Zeynep Kaplan ‘Hastanede Ebe Olmak’, Ebe Neslihan Şebik ‘Serbest Ebelik’, Ebe Ebru Tuğrul ‘Yenidoğan Ebeliği’ başlıklarında sunumlarını gerçekleştirdiler.

 

Sunumların ardından konuşmacılara teşekkür belgeleri protokol tarafından takdim edildi. Programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Göya, Sağlık Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Yaşar Göz, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.