Hürkan Köprsü, Çatak İlçesine 7 km. mesafede Çataksuyu Nehri üzerinde bulunuyor. Tek kemerli köprünün toplam uzunluğu 50 metre civarında. Kesin inşa tarihi bilinmemekle birlikte 16. yüzyılda yapılmış olabileceği üzerinde duruluyor...
Köprünün restore edilerek turistik bir cazibe merkezi haline getirilmesi ve turizme kazandırılması. Bölge sakinleri ve yetkilileri, tarihi ve kültürel değeri yüksek olan köprünün, ziyaretçiler için önemli bir turistik durak olacağını belirtiyor.
Van’ın birçok tarihi ve kültürel değeri göz kamaştırıcı bir güzellikte karşımıza çıkmaktadır. Urartu kale ve kaya mezarları, camileri, medreseleri, manastırları, kiliseleri, ekolojik ve kültürel mirasıyla adeta bir açık hava müzesidir. Saha çalışmalarımız da incelediğimiz Çatak’taki köprü Ermenice kitabesi ile dikkat çekicidir. Kaynak taraması sonucu birden çok yerli çalışma tespit edilmiştir. Bu yayınlarda kitabe çözümlenememiştir. İnşa yılı, mimarı ve yaptıranı açığa çıkarılamamıştır. Bu nedenle mimari tanıtım kısa tutulmuş ve yerli yayınlarda bulamadığımız kitabesine yoğunlaşılmıştır. İlçe’nin içinden geçen Sortkin Çayı üzerinde inşa edilmiştir. Tek gözlü, yolu ortadan iki yana eğimli taş köprüler grubu içindedir. Mansap cephesinin güneydoğu tarafında Ermenice kitabe yer almaktadır. Bu kitabe farklı açılardan önem taşımaktadır. Araştırmamızda önemli sonuçlara ulaşılmıştır. Köprü 1652 veya 1657 yılında yapılmıştır. Eserin mimarı Hacı Ba(bgen) veya Babsh’dır. Kitabedeki Agarane Ezdinşer isminin, Osmanlı Devleti’ne bağlı Hakkari beylerinden III. İzzeddin Şir olduğu netlik kazanmıştır. Özellikle Osmanlı Devleti’nin idaresi zamanında sağlanan siyasi istikrar ve hoşgörü ortamı Ermenilerin inşa faaliyetlerini artırmıştır. XVII. yy. Rönesans’ı olarak tanımlanmaktadır. Bu alanda ülkemizde oldukça az sayıda araştırma bulunmaktadır. Yapıların çalışılması, kültürel gelişim ve kültürler arasındaki etkileşim açısından katkı sağlayacaktır.