Geçtiğimiz ay enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birçok kalemde ÖTV artışına gidildi. Bu kapsamda; alkol, sigara, akaryakıt ve daha birçok kaleme ÖTV zammı yapılırken, bu zamların ardından birçok ilde ulaşıma da zam yapıldı. Van’da ağustos ayı UKOME toplantısında ulaşıma zam kararı alınarak, Van'da ulaşıma yüzde 25 zam yapıldı.
Van’da yapılan UKOME toplantısında artan maliyetler nedeniyle ulaşıma zam getirildi. Kent genelinde ulaşıma yüzde 25 zam yapılırken halk otobüs şoförleri alınan karardan memnun kalmazken yolcular ise duruma tepki gösterdi. Tam ücret 13.50 kuştan 17 TL’ye, öğrenci ücreti ise 10 TL’den 13,50 kuruşa yükseltildi. Van’da ulaşıma yapılan %25’lik zam ile birlikte; tam ücret 13.50 kuştan 17 TL’ye, öğrenci ücreti ise 10 TL’den 13,50 kuruşa yükseldi. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Özel Halk Otobüsler Dernek Başkanı Kutbettin Gökgözler, yapılan zammın masrafları karşılamadığını ifade etti ayrıca Gökgözler, Van büyükşehir belediyesine bağlı otobüslere ulaşım zammının yapılmamasını da eleştirdi.
“ART NİYET VAR”
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Kutbettin Gökgözler, “Takviye etmediğim nedenlerden biri de her gün gelen zamlar, mazot, işçilik gibi maliyetlerdeki artışlar. Şoförlerimiz ve bizim çalıştığımız arabalarla kazandığımız aylık 20 bin lira ise şoförler 90 milyon kazanç elde etmek için başka yerlerde çalışmayı tercih ediyor. Çalıştıramadığımız için birkaç arabamız bağlı duruyor. Yani adam diyor ki, "Burada 20 milyon kazanıyorsam, başka bir yerde 90 milyon kazanırım" diyor. Böyle bir duruma düştük. Ayrıca belediye, kendi mor otobüslerine zaman ayırmamış. Devlet güçlü olabilir, zengin olabilir ama kendi esnaf grubuyla rekabet edemez. Şimdi belediye birkaç milyonla bir insana fayda veremez ama 2 bin aile, 3 bin aile var burada. Van'da toplu taşıma yapan araç sayısı bin 450'dir. Bu bin 450 aile demektir. Ortaklarıyla beraber sayarsak 3 bin aile demektir. Belediye bu kadar aileyle rekabet edemez. Belediye 3 milyonla bir fayda sağlamamışsa bize verdiği rayiçin de bir anlamı olmaz. Ya da burada bir art niyet var. Yarın belediye 3 lira düşük olduğundan dolayı duraklarda yolcu birikir, belediye hizmet veremez, hepsini taşıyamaz. Ne olur? Belediye yeni otobüs getirecek. Niyeti budur. Ya da rayiç düzeltecek ki biz de ekmek evimize götürelim. Rayiç yetersizdir. Mesela biz iki yıl önce bu araçları 240 bin liraya aldık. Bugün aynı araç 2 milyar 750 milyondur. O zaman yağ değişimimiz 460 liraydı, bugün 4,5 milyar oldu. Sigorta yatırıyorduk, şoför sigortası yatırıyorduk. O zaman 3500 liraydı, bugün 7500 lira oldu” dedi.
“YOLCULAR YAYA KALIYOR”
Yıllardır kentte sorun haline gelen parkomat sorunu ile ilgili de konuşan Gökgözler, “Van’da parkomat sorunu var. Mesela İkinisan Caddesi, Maraş Caddesi, Sıhke Caddesi'nde gidip gelemiyoruz. İlk bu üniversiteyi ufak otobüse çevirirken 12 sefer attığımız hatta bugün 5 sefer atamıyoruz. 7 sefer kayboldu. Neden? Trafik sıkışıklığından dolayı. İkinisan Caddesi'nde araç parkları yüzünden tek şerit gidiyoruz. Eskiden bir saatte giden yolcu, şimdi iki buçuk saatte gidiyor. Yolcu mecbur kalıp yaya gidiyor” diye konuştu.
“BELEDİYE REKABETE GİRİYOR”
Van Büyükşehir Belediyesine bağlı mor otobüsler için zam kararının alınmadığını belirten Gökgözler, “Belediye sanayi, mazot, ekmek, lokantanın fiyatını belirlemiyor. Bu yüzden fiyat yetişmiyor. 25 lira vermişse zaten yetersizdir. Bir de belediye zam almamış. Bizimle rekabet edemez. Devletsin, güçlü olabilirsin ama bu esnaf evine ekmek götürmeli. Bu hattı almışız. Bugün hepsinin üstüne minibüs dahil, hepsinin üstüne sattık yazıyor. Kimse bir lira vermiyor, kazanıyorsa neden satasın. Niye satılmıyor” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYE BUNU YÜZÜNE BULAŞTIRIR”
Belediyenin açık bir şekilde yolcu araçlarıyla rekabete girdiğini söyleyen Gökgözler, “Biz talep etmedik, sadece zam istedik geçinemiyoruz. Hakikaten şimdi kazanmıyoruz. Veriler var bizde. Onlar da %55'i ödemişler. Biz bunun da semesini karşılıyoruz. Ama belediye zam olmadığı için bu zamın bir faydası olmaz. Yarından bir gün bu halk 3 lira için duraklara yığılır, belediye bunları taşımaz. Belediye bunu yüzüne bulaştırır, daha önceden de zam kararı alındı ama tek yönlü değil, tüm toplu ulaşım araçlarına zam yapıldı, eşit bir şekilde Belediye araçlarına da özel araçlara da zam getirildi. Bugün belediye kendi araçlarına zam yapmayıp bizim araçlara yapıyorsa, insanlarda elbet 20 lira vereceğine 10 lira vermek isteyecek ve mor otobüs bekleyecek, bir Van’a hizmet edecek sayıda otobüs var mı? Yok. Bu anlamda ne olacak, Belediye yeni araç almak zorunda kalacak, bu durumun biran önce düzeltilmesini istiyoruz, bu hem belediye açısından iyi bir karar değil çünkü yolcu kaldığında tepkiler çoğalacak, hem de bizim açımızdan iyi değil vatandaşlar bizleri hedef olarak görecek. Bizler haksız bir yere zam istemiyoruz, her gün değişen fiyatlar var, her gün yükselen malzeme fiyatları var, yol parasına çok diyen biri de varsa sanayiye gidip fiyatlara bakabilir, marketlere gidip fiyatlara bakabilir. Biz adaletli bir karar bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
“PARK ALANI ŞART”
Gelişi güzel yol kenarlarına park edilen araçlar nedeniyle ulaşımın aksadığını ve sürekli bu nedenle Tarafik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından para cezası kesildiğinin altını çizen Gökgözler, “İkinisan Caddesi’nde kafelerin önünde arabalar park ediliyor. Araç iki saatte yetişemiyor. Yolcuyu kaybettik. Eskiden bir saatte gidiyordu, şimdi iki buçuk saatte gitmiyor. Yolcu yaya gidiyor. Van’da trafiğe çıkıp ceza yiyen sadece halk otobüsleri ve minibüsler oluyor, toplu taşıma adı üzerinde ama bir yerde ayakta yolcu taşımak yasak diyerek ceza kesiyorlar, bir yerde ulaşımı aksattığı iddia edilerek ceza kesiliyor, bizler trafiği aksatmıyoruz, trafiği felç edende bizler değiliz. Yol güzergahında hiçbir cep yapılmamış, yapılsa dahi araçlar hemen park ediyor. Bu park eden araçları çekmek bizim işimiz değil ki buna yeltenirsek bile haksız yine biz oluyoruz. Siz de gidin bir haberci olarak, iki saatte oradan çıkamazsınız, saatlerce araç beklemek zorunda kalacaksınız bunun nedeni bizlerin ağır çalışması değil, trafiğin tamamen kilitlenmesi, tek yönlü bir şeritte tüm araçlar hareket ediyor, şehir merkezinde çift yönlü yol yok, var olanda çifter çifter park halinde oluyor, parkomat kazanacak diye yolları otoparka çevirmelerinin mantığı yok, buna bir an önce önlem alınmalı. Yetkililere çağrımız, bize yardımcı olmalarıdır. Park alanı olması lazım. Toplu taşıma araçlarıyla ilgili esnek davranmalarını istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz” şeklinde konuştu.