CHP Lideri Özgür Özel Van’a geliyor CHP Lideri Özgür Özel Van’a geliyor

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri nedeniyle Van’da yaşayan ve turistik amaçla bulunan İranlılar için Van Ticaret ve Sanayi seçim sandığı kuruldu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından 1 yıl öne alınan seçimler, 28 Haziran'da yapıldı. İran'da 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda yarışan 4 adaydan hiçbiri yüzde 50'yi geçemedi. Seçimi önde tamamlayan reformist aday Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar aday eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Said Celili, ikinci tura kaldı. 

Yaklaşık 88 milyon nüfusa sahip İran'da yaklaşık 62 milyon seçmen, kurulan sandıklarda cumhurbaşkanını belirlemek için bugün oylarını kullanıyor. Türkiye'de yaşayan İranlılar da Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Erzurum, Trabzon ve Van'da kurulan 8 ayrı sandıkta oy kullanıyor. Saat 08.00'de başlayan oy kullanma işlemleri, saat 18.00'de sona erecek. Fakat bu süre, ülkenin seçim kurulu tarafından gerekli olduğu hallerde uzatılabilecek. Van'da Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı toplantı salonunda kurulan sandıkta İranlılar, cumhurbaşkanlığı seçimleri için oylarını kullanıyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan oda yetkilileri, “Bir meslek odasının, komşu ülke ile geliştirmiş olduğu ilişkinin sonucunu bugün yaşıyoruz. Ben bunu çok değerli ve anlamlı buluyorum. Van ilinde yıllardır bir İran Konsolosluğu'nun kurulması konusunda ısrarımızın bir tezahürü olarak değerlendirmek mümkün. Burada yaşayan ya da turistik amaçla bulunan İran İslam Cumhuriyeti vatandaşlarının kendi ülkelerinin geleceğini ve yöneticilerini belirleme konusundaki demokratik haklarını kullanabilmelerine ilişkin bizim İran İslam Cumhuriyeti Konsolosluğu ve büyükelçiliği ile yaptığımız görüşmeler neticesinde burada bir sandık kurulması ve seçimlere ve seçimlere dahil olmaları, demokratik haklarını kullanmaları konusundaki arzumuzu değerlendirdiler. Ben bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Burada Van Valiliği'nin göstermiş olduğu hassasiyet, kendi şehrinde bulunan Ticaret ve Sanayi Odası'nı sahiplenme çabası ve alt yapısının oluşturulması konusundaki samimi çabaları yine Trabzon ve Erzurum'daki İran Konsolosluğu'nun Van'daki yoğunluğu görmesi ve İranlıların oy kullanması konusunda çabası sonucu, ikinci tur için oy kullanma sürecine yol açtı. Malumunuz olduğu üzere 28 Haziran'da 4 adayın yarıştığı seçimlerde salt çoğunluğa ulaşılamadığı için bugün ikinci tur için yeniden seçimler yapılıyor. İlk seçimde beklentimizin üzerinde bir katılım olduğunu söyleyebilirim. İranlıların duyarlılığı ile bugünde beklentinin üzerinde bir rakamın olacağını düşünüyoruz. Bizler komşu ülkeler ve aynı zamanda komşu kentleriz. Yeni seçilecek Cumhurbaşkanının da İran İslam Cumhuriyeti ülkesine ve halkına hayırlara vesile olmasını diliyorum. Komşu ülkelerin refahı ve huzuru diğer komşuların refahı ve huzuruna doğrudan etki ediyor. İran istikrarlı bir ülke ve bizim için her zaman vazgeçilmezdir” dedi.

Muhabir: Güneş Karabulut