Van Geleceğin Mesleklerini Kodluyor Projesi ile Gençler Geleceğin Meslekleriyle Tanışıyor” Projelerinin son aşamalarına gelindi. Proje kapsamında meslek lisesi ve üniversite mezunu genç; robotik kodlama ve yapay zeka eğitimleri ile alanda nitelikli hale getirildi.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar” bileşeni altında Cinsiyet Eşitliği Odaklı Çalışmaların Geleceğinin Desteklenmesi Hibe Programı uygulanmaktadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı, Sözleşme Makamı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Programın Operasyon Faydalanıcısı T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü’dür.

Bu kapsamda, "Van Geleceğin Mesleklerini Kodluyor" projesi, koordinatör Mesleki Eğitim ve Girişimcilik Destekleme Derneği (MEGDER) ve proje ortağı Van Sanayici ve İşadamları Derneği (VANSİAD) tarafından yürütülmektedir. "Geleceğin Mesleklerini Gençlere Tanıtıyoruz Çalışma Gruplarının Oluşturulması" faaliyeti, Muş, Bitlis ve Hakkari illerinden İl Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri, akademisyenler, meslek liseleri öğretmenleri, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 5 Temmuz 2024 tarihinde Elite World Otel'de gerçekleştirildi.

Çalıştay, açılış konuşması ile başladı ve ardından Yapay Zeka'da güncel uygulamalar ve yenilikler, sektörel uygulamalar ve riskler hakkında katılımcılara bilgilendirme sunumu yapıldı. Bu sunumun ardından, katılımcılarla soru-cevap şeklinde interaktif bir oturum yapıldı.

Van’da bal hasadı yapıldı, Arılar kışa hazır Van’da bal hasadı yapıldı, Arılar kışa hazır

Cinsiyet Eşitliği Odaklı Çalışmaların Geleceğinin Desteklenmesi Hibe Programı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Proje kapsamında Yapay Zeka ve Robotik Kodlama eğitimi alan kursiyerler, bu süreçte yaptıkları proje çalışmalarını sunarak bilgilerini ve yeteneklerini sergileme fırsatı buldular. Çalıştay, gençlerin geleceğin mesleklerine daha iyi hazırlanması ve bu alandaki farkındalığın artırılması amacıyla büyük bir adım olarak değerlendirildi.

Bu etkinlikle birlikte, gençlerin bilişim ve teknoloji alanındaki yetkinliklerinin artırılması, iş dünyası ve eğitim sektörü arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Proje, bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamak amacıyla, ileriye dönük birçok faaliyeti içermektedir.

"Van Geleceğin Mesleklerini Kodluyor" projesi kapsamında düzenlenen "Geleceğin Mesleklerini Gençlere Tanıtıyoruz" çalıştayı, TRB2 Bölgesi'nde geleceğin mesleklerini belirlemek ve gençlere bu meslekler hakkında bilgi vermek için önemli bir adımdır. Katılımcıların fikirleri ve önerileri, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınması için yol haritası oluşturacak önemli bir kaynaktır. Mesleki Eğitim ve Girişimcilik Destekleme Derneği (MEGDER) ve Van Sanayici ve İşadamları Derneği (VANSİAD) bu projeyi yürütmekten gurur duyuyor.

Bu kapsamda verilen eğitimlerde; Doç. Dr. Abdulkadir Gümüş, Ahmet Bayhan Bayramoğlu, Kadir Parin, Ferman Demirhan, Görsel Görmen, Mehtap Tanrıverdi ve Müjgan Güneri gibi alanında uzman isimler çeşitli konularda eğitim vererek gençleri, geleceğin meslekleri noktasında bilgilendirdi.

Muhabir: Adil Harmancı